Biz eczacılar ne istiyoruz?
Biz eczacılar ne istiyoruz?
Neden kar kış demeden yollara düştük Ankara’ya yürüyoruz?
Sağlıkta dönüşümle birlikte başlayan sosyal güvenliksiz ve sağlıksız sistem her gün yeni sorunlar üretiyor. Meslek alanımız sorunlar yumağına dönüştü. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sorunlarımız var!
Dört yıldır sosyal güvenlik sisteminin ağırlıklı yükünü biz taşıyoruz. Sistemi yönetenler bile bunu açıkça itiraf ediyorlar. İlaç sanayinin devlete yaptığı iskontonun faturasını da biz eczacılar ödedik. Sanayi iskontosu adı altında sistem eczacılar üzerinden yürütüldü. Bu uygulamadan dolayı ciddi hak kayıplarına uğradık. Sanayi iskontosunun yükünü artık taşımak istemiyoruz.
Yeter Artık Diyoruz…
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun protokol sürecine pervasızca müdahalesini kabul etmiyoruz. Adil, uygulanabilir ve tek taraflı dayatmalara kapalı bir protokol istiyoruz.
Maliye Bakanlığı’nın tahsilat memuru olduk. Muayene ücretlerini hükümet adına biz tahsil ediyoruz. Dünyada eczacısını tahsilat memuru olarak kullanan başka bir ülke yok…
Vatandaşın muayene ücretlerine (paralı sağlık hizmetine) olan haklı tepkisinin muhatabı siyasi iktidar olması gerekirken, hedef tahtasına biz eczacılar oturtulduk.
Yeter artık, muayene ücretleri kaldırılsın… Muhatap eczacılar olmasın
Eczacı Odaları tarafından örgütlenen, kamu ve toplum sağlığı yararına olduğu tartışmasız bir şekilde kanıtlanan, faktör, kan ürünleri ve diyaliz reçetelerinin eşit dağılımının “birilerinin aleyhine eşitliği bozuyor” diye rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle ortadan kaldırılmasını istemiyoruz.
Biz eczacılar ve toplum sağlığını korumakla görevli eczacı meslek odalarımız rekabeti değil, toplum sağlığını temel alan bir sağlık sistemi istiyoruz.
Sorunlar yumağına dönen ilaç ve sağlık sisteminin altında daha fazla ezilmek istemiyoruz.
Sorunsuz bir ilaç ve sağlık sistemi istiyoruz…Yıllardır ilaç danışmanı olarak ürettiğimiz hizmet hep karşılıksız kaldı. Biz eczacılar ürettiğimiz hizmetin karşılığı olan “MESLEK HAKKI”mızı istiyoruz.
Yaşadığımız bu sorunların biran önce çözülmesini bekliyoruz.
Ancak bugün çok daha temel bir sorunla karşı karşıyayız. 28 bin eczacının geleceğini belirleyecek olan meslek yasamız değiştirilmek isteniyor. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında yasa tasarısı TBMM Sağlık Komisyonu’na gönderildi. Tasarı komisyonda görüşülüyor ve yakın bir zamanda da TBMM’nin gündemine gelecek.
Bugün eczanelerimizde ciddi bir yıkım süreci yaşıyoruz. 10 bine yakın eczane fiili iflasın eşiğinde, bu yıkım sürecini durduracak sosyal bir programa ihtiyacımız var. Önümüze konan program ise eczacı-eczacı ortaklığıdır. Eczacı-eczacı ortaklığının amacı eczanelerimizi şirketleştirmek, şirket eczaneler üzerinden de zincirlerin yolunu açmaktır. Eczanelerimizin serbest piyasa düzeninin birer dişlisi haline gelmesini, serbest piyasa düzeninin acımasız kurallarına ayak uyduramayanların ise tasfiye olmasını istiyorlar.
Yalnız biz eczacılara ait olan eczane açma hakkını ortadan kaldırıp, herkese eczane açma yetkisi vererek serbest eczane alanını sermaye şirketlerine açmak istiyorlar. Tüm dünyada ve Avrupa’da yaşanan süreç bu. Eczacı-eczacı ortaklığı bu sürecin ilk ve önemli bir adımıdır.
TEB’in, 51 Eczacı Odasının ve eczacı kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen ortaklığın tasarıda yer alması bu kaygılarımızı haklı çıkarıyor. Biz eczacıların dışında bu süreçte etkin olan farklı iradelerin varlığını ortaya koyuyor.
Dağıtım kanalları da dahil farklı sermaye çevrelerinin serbest eczane alanına hakim olma niyetlerini biliyoruz. Son birkaç yıldır bunun altyapısı hazırlanıyor. Serbest eczane sistemini liberalleştirmek istiyorlar. Ortaklık bu amaca hizmet eden bir tasarıdır.
Biz eczacıların iradesine rağmen ortaklığın çözüm diye dayatılmasını İSTEMİYORUZ.
Tasarıyı bu şekliyle KABUL ETMİYORUZ.
Eczacı-Eczacı ortaklığının tasarıdan çıkarılmasını istiyoruz
Yaşadığımız yıkım sürecinin durdurulmasını istiyoruz.
21 Aralık’ta Ankara Kolej Meydanı’nda olacağız.
Sağlık Hakkı için,Ortaklığa HAYIR demek için,Mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için,
İnsanca yaşamak için,