BREZİLYA “SOL”LA BAŞARDI, EKONOMİ RAYINA GİRDİ
Brezilya, sol eğilimli politikaların finans piyasaları ve yabancı sermayeyle barışık olabileceğinin bir örneği haline geldi. Bu durumun son göstergesi olarak, Fitch ve S&P, ülkenin kredi notlarını yatırım statüsünün bir basamak altına kadar yükseltti.
Brezilya, piyasa yanlısı ekonomi politikalarıyla, ekonomik ve sosyal eşitliği iyileştirici programların aynı anda başarıyla yürütülebileceğinin bir örneği haline geldi. Solcu Devlet Başkanı Lula da Silva’nın politikaları, piyasaların genelde kuşkuyla yaklaştığı sol eğilimli politikaların da finans piyasaları ve yabancı sermayeyle barışık olabileceğini gösteriyor. Bu durumun son göstergesi, Fitch ve S&P’nin, Brezilya’nın kredi notlarını yatırım statüsünün bir basamak altına kadar yükseltmesi oldu.
Brezilya’nın seçimle başa gelmiş ilk solcu devlet başkanı olan Lula, 2002’de seçilmesinin ardından, seçimlerden kısa bir süre önce imzalanan IMF programını sürdürdü. Lula başa geçtiğinde, Brezilya ekonomisi hiperenflasyon nedeniyle çöküşün eşiğindeydi. Hem sağlam makroekonomik temeller, hem güçlü büyüme yoluyla sosyal ilerleme amaçlayan Lula, bunun için enflasyonu düşürmeye odaklanan bir program uyguladı.
IMF’YE BORÇLARI İKİ YIL ERKEN ÖDEDİ
Sıkı para politikasıyla enflasyonu yüzde 5-6 civarına düşüren Brezilya, çok yüksek olmayan ancak sürdürülebilir bir büyüme eğilimi yakalamayı başardı. Bu ekonomik dönüşüm sayesinde, Brezilya 2005 sonunda IMF’ye olan tüm borçlarını iki yıl erken ödedi.
GÜÇLÜ BÜYÜMEYE RAĞMEN CARİ FAZLA VERİYOR
Brezilya, 2006’da ikinci kez seçilen Lula liderliğinde mevcut ekonomi politikalarını sürdürüyor. Brezilya, özellikle güçlü büyümeye rağmen cari fazla vermesiyle dikkat çekiyor. Daha fazla yabancı sermaye çekmek amacıyla kredi notlarının arttırılması için güçlü bir kampanya yürüten Brezilya, bu konuda da başarı sağladı. Fitch’in ardından Brezilya’nın kredi notunu yatırım statüsünün bir basamak altına yükselten S&P, notun görünümünü ise pozitif olarak belirledi. Bu, Brezilya’nın kredi notunun kısa süre içinde yatırım statüsüne çıkarılabileceğini gösteriyor.
DİĞER ‘SOL’ ÜLKELER KAMULAŞTIRIYOR
Latin Amerika’nın diğer solcu liderleri ise, Brezilya’nın aksine, yabancı sermayenin dışlanmasına odaklı ulusallaştırma politikaları izliyor. Venezüella Devlet Başkanı Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Morales, geçtiğimiz haftalarda enerji ve telekom gibi stratejik sektörleri ulusallaştırma hamleleriyle gündeme gelmişti.