Ekonomi Kriz Sinyalleri Veriyor
KESK-AR UYARIYOR
Ekonomi Kriz Sinyalleri Veriyor
KESK-AR yeni bir finansman krizinin yaşanabileceğini belirtti. Enflasyonun artış eğilimine girdiğini vurguladı, hayat pahalılığının artacağını söyleyerek uyardı.
KESK Araştırma Birimi (KESK-AR) enflasyonun yükselme eğilimine dikkat çekti ve hayat pahalılığına dair uyardı.
KESK-AR’ın hazırladığı enflasyon raporuna göre TL’deki değer kaybı gıda fiyatlarındaki artış Merkez Bankası’nın daha önce yüzde 5 olan enflasyon hedefinin yüzde 5,2 – 7,2 aralığına yükselmesine neden oldu.
Mayıs ayında başlayan Türkiye’den para çıkışının devam ettiğinin vurgulandığı raporda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) küresel piyasalardan parayı çekme girişiminin Türkiye’nin de içinde bulunduğu spekülatif piyasalara ve ithalata bağımlı ekonomileri olumsuz etkilediği ifade edildi.
“Türkiye ise başta cari açığının diğer ülkelere göre açık ara farkla yüksek olmasından kaynaklı, bu süreçten en fazla etkilenecek ülkelerin başında yer alıyor.
“Geçen yıla göre 6 milyar dolara yakın artışla altı aylık cari açık 35,9 milyar dolara ulaştı.
“2011 yılında kriz döneminde milli gelire oranı yüzde 10’lara dayanan cari açığın 2013 yılında yüzde 7-10 bandında olması Türkiye’nin önemli bir finansman sorunuyla karşılaşacağı beklentilerini kuvvetlendiriyor.
“Öte yandan Merkez Bankası’nın döviz rezervi 105.6 milyar dolar iken, kısa vadeli dış borç stoku 125.7 milyar dolara ulaşması bu finansman krizinin çok da uzak olmadığının altını çizmekte.”
Üretim maliyetleri artıyor
KESK-AR Enflasyon Raporu’nda vurgulanan noktaların bazıları şunlar:
* Açlık sınırı 1,118 TL; yoksulluk sınırı ise 3,533 TL’ye çıktı!
* 2014-2015 yılları toplu sözleşmede varılan mutabakata göre; 2014 yılı için taban aylığa 175 TL artış yapıldı.
175 TL brüt artış olup Ocak 2014’te 123 TL olarak maaşlara yansıyacaktır. En düşük maaş alan kamu emekçisi Eylül 2014’te vergi dilimine girdiğinde bu miktar 116’TL’ye kadar düşecektir.
*116 TL’lik artış sadece gıda ve giyim alanındaki fiyat artışını karşılıyor.
* Kamu emekçileri ücretlerine yapılan artış, başta kira, elektrik, su vb konut harcamalarına, artarda yapılan ulaşım zamlarına, paralı birer hizmete dönüştürülen eğitim ve sağlık harcamalarına yetmiyor.
* Elektrik, gaz ve su fiyatlarındaki artış yüzde 19’a yaklaştı.
* Üretici fiyat artışında en yüksek artış elektrik, gaz ve su fiyatları artışında görülüyor. Yıllık bazda yüzde 18,54 olarak gerçekleşen artış, üretim maliyetlerini oldukça yukarılara taşıyor.
* Dolar kurunun 2 TL’ye ulaştığı şu günlerde, ithalata bağımlı üretime bağlı olarak imalat sanayi fiyatlarında da belirgin bir artış izleniyor.
* Temmuz ayında yüzde 1,16’lık bir artışla sert bir çıkış yapan imalat sanayide artış, TL’deki değer kaybıyla da birlikte göz önüne alındığında tüketici fiyatlarında da gelecek artışların sinyallerini taşıyor. (YY)
KESK-AR’ın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.