AB, aspartam maddesini mercek altına aldı
09.01.2013 EurActiv
Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi (EFSA), 2010 tarihli araştırmaların aspartam adlı tatlandırıcıyla bazı sağlık sorunları arasında bağlantı kurmasının ardından, maddenin güvenliğiyle ilgili kamuya danışma süreci başlattı.
İtalyan onkolog Morando Soffritti’nin 2010 yılında yayımlanan araştırması, hayatları boyunca bu yapay tatlandırıca maruz kalan farelerin karaciğer ve akciğer kanserine yakalanma risklerinin arttığına işaret ediyordu.
Aynı yıl İzlandalı araştırmacı Thorallur Halldorsson’un, 60 bin kadının katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma ise yapay olarak tatlandırılmış meşrubatların tüketimi ve prematür doğumlar arasında bir bağlantı kurmuştu.
İki araştırma, Avrupa Parlamentosu’ndan, ürünün güvenliğinin yeniden değerlendirilmeye tabi tutulması çağrıları gelmesine yol açmıştı.
Aspartam, 1994 yılında AB’den izin almasından bu yana beş kez gözden geçirildi. Tatlandırıcı için bir sonraki değerlendirmenin, AB’de izin verilen katkı maddelerinin sistematik olarak yeniden değerlendirileceği 2020 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.
EFSA’daki uzmanlar, aspartam hakkındaki görüş taslaklarında maddenin, normal seviyelerde tüketiciler açısından bir risk oluşturmadığı görüşünü sundu.
Şu anda aspartamın kabul edilebilir günlük alım miktarı genel halk için güvenli olarak değerlendiriliyor ve halkın aspartam alımı da bu seviyenin altında bulunuyor. Ancak fenilketonüri hastalığı bulunanların tatlandırıcıyı daha düşük miktarda kullanması tavsiye ediliyor.
Konuyla ilgili tüm taraflar EFSA’nın görüş taslağı üzerinde 15 Şubat 2013’e kadar fikirlerini belirtebiliyor.Danışma sürecinin ardından EFSA, ilgili taraflarla bu fikirler hakkında görüşme gerçekleştirecek