AB, yeni GDO’lu tarım ürünü izinlerini askıya aldı
Avrupa Komisyonu, sırada bekleyen yedi genetiği değiştirilmiş tarım ürününe yakın gelecekte onay vermeyi düşünmüyor.
Buna karşın ABD’de 90, Brezilya’da ise 30 GDO’lu tarım ürünün yetiştirilmesine izin verilmiş durumda.
Altısı mısır, biri de soya fasülyesi olmak üzere yedi GDO’lu ürün Komisyon’un onayını bekliyor.
Avrupa Komisyonu’nun 2010’da getirdiği yasa tasarısı, bazı ülkelerin GDO teknolojisini kullanırken, bazılarının yasak getirmesine izin verilmesini ve böylece AB düzeyinde karar alınmasının önünün açılmasını hedefliyordu. Ancak teklifler üzerinde, Fransa, Almanya ve İngiltere’den gelen itirazlar sebebiyle anlaşmaya varılamadı.
Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Tonio Borg’un sözcüsü Frederic Vincent, ‘Teklifler üzerinde müzakereleri tekrar açmak için üç ülkeyle konuyu görüşeceğiz’ dedi.
Mevcut AB kuralları çerçevesinde, yetiştirilmesine izin verilen bir ürün 27 AB üyesinin tamamında yetiştirebiliyor. Ancak Ülkeler, bilimsel gerekçeler doğrultusunda bu ürünlerin yetiştirilmesine yasak getirebiliyor.
Şu anda Avrupa’da yetiştirilmesine izin verilen iki genetiği değiştirilmiş tarım ürünü bulunuyor. Ancak bu ürünler de tüketici ve çevre örgütlerinden muhalefetle karşılaşıyor.
Buna karşın ABD’de 90, Brezilya’da ise 30 GDO’lu tarım ürünün yetiştirilmesine izin verilmiş durumda.
Altısı mısır, biri de soya fasülyesi olmak üzere yedi GDO’lu ürün Komisyon’un onayını bekliyor. Bu ürünler Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nden (EFSA) olumlu değerlendirme almış durumda.
Vincent, Komisyon’un bu ürünlere önümüzdeki haftalarda onay vermesinin beklenmediğini söyledi, ancak bunun GDO’lu ürünlerle ilgili alınacak kararların askıya alınması anlamına geldiğini de kabul etmedi.
Greenpeace AB tarım politikaları direktörü Marco Contiero, AB’deki testlerin şu anda GDO’lu tarım ürünlerinin çevre ve sağlık açısından güvenliği konusunda değerlendirme sunmakta başarısız olduğunu söyledi.
Contiero, ‘Bu sebeple Avrupa ülkeleri, 2008 yılında oybirliğiyle Komisyon’dan lisans sisteminin değiştirilmesini istedi. Bundan sonra mantıken, GDO’lu tarım ürünlerinin onaylanmasının askıya alınması ve risk değerlendirmelerinde reform gerekir. Ancak şu ana kadar Komisyon’un reform girişimleri çok zayıf kaldı ve yeni onayları açıkça dondurmayı kabul etmemesi de biyoteknoloji sektöründen korkması sebebiyle’ dedi.