İngiltere’deki at eti skandalı Avrupa’yı alarma geçirdi
İsveçli dondurulmuş gıda firması Findus, ürünlerinde yüzde 100’e kadar at eti çıkması üzerine tüm ürünlerini raflardan çekti. İngiltere’de yürütülen soruşturmada olayla ilgili olarak birden fazla ülkede ‘ağır ihmal ya da suç unsuru’ bulunması üzerine ise konu, Avrupa çaplı bir boyut kazandı.
euractiv.com.tr
11.02.2013
İngiliz Gıda Standartları Ajansı (FSA), Cumartesi günü at eti skandalıyla ilgili bir toplantı düzenledi.
İngiltere Tarım Bakanı Owen Paterson, toplantıdan önce yaptığı açıklamada ‘Bu, halka karşı bir komplodur. Bunun, uluslararası bir suç komplosu olduğuyla ilgili hislerim kuvvetleniyor’ dedi.
Findus’un ürettiği etli lazanyayı soruşturan Fransız yetkililer, Lüksemburg’daki fabrikanın tedarikçisinin Fransız Poujol firması olduğunu, Poujol’un da eti Kıbrıslı bir firma aracılığıyla Hollanda üzerinden Romanya’daki bir mezbahadan aldığını söyledi.
Fransız dondurulmuş gıda üreticisi Comigel ise basına yaptığı açıklamada, etlerini bir başka Fransız şirketi aracılığıyla Romanya’daki bir mezbahadan aldığını söyledi.
FSA, soruşturmayla ilgili olarak polisle beraber çalıştıklarını açıkladı.
Ajans, soruşturmayla ilgili yaptığı açıklamada, ağır ihmal ya da suç unsuru bulunabileceğini, Fransız yetkililerle birlikte çalıştıklarını söyledi. AB polis teşkilatı Europol’ün de konudan haberdar olduğu iletildi.
Rumen yetkililer ise, olayda adı geçen iki mezbahanın aklandığını öne sürdü. Romanya’nın gıda güvenliği kurumundan Constantin Savu, Agerpres’e yaptığı açıklamada ‘Soruşturma henüz tamamlanmadı, ancak ülkeden her şeyin kurallara uygun ve resmi olarak çıkış yaptığına inanıyorum. Bu tür hataların yapılabileceğine inanmak zor’ dedi.
Fransa’daki altı büyük perakende zinciri, hakkında şüphe bulunan tüm ürünleri geri çağırdığını açıkladı.
FSA, gıda sektörüne tüm et bazlı ürünleri denetleme talimatı verdi.
İngiltere Parlamentosu’nun Gıda ve Çevre Komisyonu Başkanı Anne McIntosh, 26 AB ülkesinden tüm işlenmiş ve dondurulmuş et ürünlerinin ithalatına geçici bir yasak getirilmesini istedi.
BBC’ye konuşan McIntosh, ‘Avrupa Birliği’nde tüketicilerin güveninin yıkıldığından kaygılanıyorum. Bu bulaşmanın kaynağıyla ilgili bir bulguya, ya da bu ürünlerin insan tüketimi için hazırlanıp hazırlanmadığına dair bir bilgiye ulaşamadık. Bu, gıda zincirine hiç bulaşmaması gereken, büyük bir dolandırıcılık’ dedi.
Findus’un İskandinavya’daki ürün müdürü Henrik Nyberg, İsveç’te 20 bin dondurulmuş lazanya ürününün geri çağrıldığını söyledi.
Associated Press’e konuşan Nyberg, ürünlerin gıda güvenliğine dair bir risk taşımadığını, yalnızca ‘yalnış etiketlendiğini’ söyledi.
Guardian, perakende zincirleri Tesco ve Aldi’nin spagetti ve lazanyaları raflardan çektiğini ve Findus’un tedarikçisi Comigel’in üretimi olan ürünlerle ilgili kendi testlerini yaptığını yazdı.
FSA’in yaptığı testlere göre, Findus’un ürettiği 18 lazanya ürününden 11’inde, yüzde 60 ile yüzde 100 arasında oranda at eti bulunuyor.
FSA, ‘Bu son derece ciddi bir durum. Hamburger köfteleri ve lazanyada yüksek miktarda at eti bulunması, gıda zincirinde ağır ihmal ya da kasıt bulunduğunu gösteriyor. Bu sebeple hem burada, hem de Avrupa’da polisi olaya dahil ettik’ dedi.