Ekonomik kriz ülkelerin sağlık harcamalarını düşürdü
OECD’nin hazırladığı bir rapora göre 2009-2011 yılları arasında kişi başına sağlık harcamaları üç ülkeden birinde düşerken en büyük düşüş de krizden en çok etkilenen ülkelerde yaşandı.
22.11.2013
Bir Bakışta Sağlık 2013 raporuna göre 2010 yılında OECD ülkelerinin dörtte üçünden fazlasında önleyici programlar için harcamalar düştü.
Krizden önceki dönemde, 2000-2008 yılları arasında ise sağlık harcamalarında ciddi bir büyüme yaşanmıştı.
Devlet harcamalarının en çok düştüğü ülkeler Yunanistan (%11.1) ve İrlanda (%6.6) oldu.
OECD, devletlerin harcamaları en çok, başta ilaçlar olmak üzere tıbbi malzemelerin fiyatları azaltılarak, bütçede kesintiye giderek ve maaşları düşürerek azalttığını söyledi.
Raporda, ‘Obezite, alkolün zarar verici ölçüde kullanımı ve sigara kullanımını engellemeye yönelik uygun maliyetli programlarda yapılan harcama kesintileri kaygı yaratıyor. Bu alanlarda yapılacak harcama kesintilerinin sağlık ve harcamalar üzerinde uzun vadedeki etkileri, bütçeler üzerindeki kısa vadeli faydalarından çok daha ağır basacaktır’ denildi.
OECD, sağlık hizmetlerinin arzındaki kısıtlama ve hastaların cebinden çıkan paranın artırılarak finansman yöntemlerinin değiştirilmesinin de sağlığa erişim üzerinde etkili olduğunun altını çizdi ve yıllar boyu yaşanan iyileşmenin ardından Portekiz, İspanya, İngiltere ve İrlanda’da bazı operasyonlar için bekleme sürelerinin arttığını söyledi.
Rapora göre bu gelişmeden en çok düşük gelirli kesimler etkilendi ve bu kişilerin ilaca ve sağlık ve ekonomik durumları üzerinde uzun vadeli etkiye sebep olabilecek kronik hastalıklar için kontrollere erişimleri de kısıtlandı.
Krizin sağlık üzerindeki etkisi ise daha karışık mesajlar veriyor. Krizin başında ihtihar oranları artarken bu verinin artık yatay seyrettiği görülüyor.
Yollardaki araç sayısı azaldığı için trafik kazalarından kaynaklanan ölümler azaldı ve alkol ve tütün tüketimi de pek çok ülkede düşüş gösterdi.