İngiltere’de sağlık sistemi çöktü, sıra Türkiye’de mi?
İngiltere Londra Üniversitesi’nden halk sağlığı uzmanlarının hazırladığı “Suçu Mağdura Yüklemek” başlıklı rapor, Erdoğan’ın hayali olan Şehir Hastaneleri’nin, İngiliz sağlık sistemini çökerttiğini ortaya koydu. Rapor, “Sıra Türkiye’de mi?” sorusunu akıllara getirdi
Hastaneler sağlık ihtiyaçlarının gözetilmesi yerine, piyasanın, mali ölçülerin ve gelir gider tablolarının uygun gördüğü hizmetleri sunması nedeniyle, hastalar şehir hastanelerinden hizmet alamıyor.
Burcu Cansu – Ankara
http://birgun.net/haber/ingilterede-saglik-sistemi-coktu-sira-turkiyede-mi-7894.html
Londra Üniversitesi’nden halk sağlığı uzmanları, Kamu Özel Ortaklığı’yla (KÖO) yapılan Şehir Hastaneleri’nin İngiltere’de sağlık sisteminin çökmesine nasıl ortam hazırladığını gözler önüne serdi. “Suçu Mağdura Yüklemek” başlıklı rapor, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “fakirin hayali” olarak tanıttığı Şehir Hastaneleri’nin Türkiye için doğuracağı sonuçlara dair önemli ipuçları veriyor.
HALK MAĞDUR EDİLİYOR
“Hükümet politikalarının yol açtığı sonuçların faturası mağdurlara çıkarılmaktadır” denilen raporda, asıl mağdurun halk olduğu belirtilerek, “Bu yolda devam edilmesi halinde halk sağlığı açısından çok ağır sonuçlar ortaya çıkabilecektir” ifadeleri kullanıldı.
İngiltere’de 20 yıldır uygulanan KÖO ile hastane sisteminin, ulusal sağlık sistemi için bir finansman krizine dönüştüğü ortaya çıktı.
Güney Londra Vakıf İdaresi verilerine göre hazırlanan raporda, KÖO ile işletilen hastanelerde yıllar içinde verilen klinik hizmetlerinin, yatak sayılarının ve personelin azaldığı belirtildi. Şehir Hastaneleri’nin sözleşme maliyetlerinin karşılanabilmesi için kamu hastanelerinin taşınmazlarının satıldığına dikkat çekilen rapora göre, KÖO ile işletilen kamu hastanelerinin üzerindeki yük artıyor. Hastaneler sağlık ihtiyaçlarının gözetilmesi yerine, piyasanın, mali ölçülerin ve gelir gider tablolarının uygun gördüğü hizmetleri sunması nedeniyle, hastalar şehir hastanelerinden hizmet alamıyor.
HALK SAĞLIĞI BOŞLANIYOR
Raporda, Güneydoğu Londra Sağlık Hizmetleri Vakıf Özel İdaresi’nin, hastaları öncelikli sırada görmediği, halk sağlığı verilerini “boşlama” yolunu seçtiği kaydedildi.
Bankerlerin ve hissedarların çıkarlarının korunduğunun belirtildiği raporda, “Şirket paydaşlarının çıkarlarını koruma adına çok ihtiyaç duyulan ve gelişim halindeki yerel bir hastanenin feda edildiğine kuşku yoktur. Güneydoğu Londra’daki Vakıf Özel İdaresi’nin KÖO’yu yaygınlaştırma, ulusal tarifeyi düşürme ve etkinlik tasarrufları isteme yönündeki hükümet politikalarının yol açtığı sonuçların faturası mağdurlara çıkarılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Raporda, gerçek mağdurun Güneydoğu Londra halkı, yöredeki sağlık çalışanları ve sağlık hizmetlerinden yararlananlar olduğu kaydedilirken, “Bu yolda devam edilmesi halinde halk sağlığı açısından çok ağır sonuçlar ortaya çıkabilecektir” denildi