“Bütçenin Dengesini Sosyal Güvenlik Politikaları Bozdu”
Sağlık, hükümete yakın bazı gruplar için çok ciddi bir kâr alanı haline geldi. Çünkü kamu kendi verebileceği hizmeti özel sağlık kurumlarından alıyor. Bunun karşılığında da hem özel sağlık kurumlarına hem de ilaç şirketlerine çok büyük ödemeler yapıyor.
Prof. Kozanoğlu son günlerde tartışılan güvenlik harcamalarındaki artışın oransal olarak çok yüksek olduğunu, ancak bütçe içinde çok büyük bir ağırlığının bulunmadığını; bütçenin dengesini asıl bozanın sosyal güvenliğe yönelik transferler olduğunu söyledi.
Mevcut hükümet sağlığı piyasaya açan, metalaştıran bir strateji izliyordu yıllardır. Son iki üç yıldır da bunun meyvesini almaya başladı. Bunun hükümet açısından üç yönlü avantajı var. Birincisi, yoksul vatandaşlar dahi özel sağlık kurumlarına gidebiliyor. Daha önce kapısından bile geçemediğimiz kurumlarda tedavi görüyoruz, diyorlar. Bu anlamda hükümete olan desteğin artışına katkıda bulunuyor.
İkincisi, hükümete yakın bazı gruplar için çok ciddi bir kâr alanı haline geldi. Çünkü kamu kendi verebileceği hizmeti özel sağlık kurumlarından alıyor. Bunun karşılığında da hem özel sağlık kurumlarına hem de ilaç şirketlerine çok büyük ödemeler yapıyor.
Hükümet açısından üçüncü avantajı da şu: Çok büyük bir pasta olduğu için genel olarak toplumu kontrol mekanizmalarını burada da uyguluyor.
Bilindiği gibi sağlık büyük şirketlerin, hayatın medya dahil diğer alanlarında yatırımı olan grupların bulunduğu bir sektör. Hastaneler gruplandırıldı. Gruplara göre sağlık harcamalarının yüzdesini kamu üstleniyor. Böylelikle toplum üzerinde bir kontrol mekanizması yaratmış oluyor.
Son iki üç yıla kadar, aşağı yukarı sosyal güvenlik kurumlarının topladıkları primlerle, mevcut fonlarla gerek bu sağlık harcamalarının finansmanı, gerekse emeklilere yönelik ödemeler aşağı yukarı dengedeydi. Bu demografik dengenin bozulmasıyla birlikte, giderek hem sağlık hizmeti alanların hem de emeklilerin sayısının çalışanlara göre artmasıyla birlikte bütçe açığı üzerinde çok büyük bir yük olmaya başladı. Bunun toplumda algılanması zaman aldı.
http://bianet.org/bianet/ekonomi/141065-butcenin-dengesini-sosyal-guvenlik-politikalari-bozdu