İş bulana sağlık cezası: Rapor almak artık ücretli
Dr. Ergün DEMİR
Dr.Veli ATANUR
Sağlık alanında yaşanan hak kayıplarının hızına yetişmek mümkün değil. Katkı, katılım payları, ilave ücretle, reçete bedelleri ve fark ücretlerinin ardından işe giriş sağlık raporları da ücretli hale getirildi. Bu raporların alınacağı yerler bakanlık tarafından belirlenirken, yapılan araştırmada ücret bedelinin 25-100 lira arasında değiştiği görüldü.
Herhangi bir işte çalışabilmek için başvuru esnasında istenen işe giriş sağlık raporları daha önce tüm sağlık kurumlarından ücretsiz olarak alınıyordu. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, 1 Ocak’tan itibaren işe giriş sağlık raporları sadece yetkilendirilmiş sağlık birimlerinden ücret ödenerek alınır hale getirildi.
Kanunun 15’inci maddesinde; “İşveren, çalışanları işe girişlerinde,iş değişikliğinde, iş kazası-sağlık nedeniyle işten uzaklaştırılmalarından sonra işe dönüşlerinde, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklarda yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almadan işe başlatılamaz”, 3’üncü fıkrasında ise “Bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlıkta güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır” denildi. Çalışma Bakanlığı, söz konusu sağlık birimlerinin listesini de internet sitesinde yayınladı.
RAPORLAR AÇIK ARTIRMADA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen merkezlerden edinilen bilgilere göre, sağlık muayenesinde ücretler 25 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor.
Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan birimlere müracaat edenlerden, Ziraat Bankası Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye hesabına 50 lira yatırmaları, muayene ve tetkikler için ellerindeki dekontu sunmaları isteniyor.
Özel ortak sağlık ve güvenlik birimlerinde ise muayene ücretleri 25-45 lira arasında değişiyor, tetkiklerle birlikte tutar 100 liraya kadar ulaşıyor. Bu birimlerden bazıları sadece birlikte çalıştıkları işyerleri için işe giriş sağlık raporu veriyor, bir kısmı ise henüz teknik altyapıyı oluşturamadığı için kişileri diğer özel birimlere yönlendiriyor.
UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ
Ne yazık ki “piyasa hizmetleri” iddia edildiği gibi ne işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin niteliğini arttırdı ne de yaşanan ölümleri azalttı. Sadece yeni kazanç kapıları açıldı. Kaybettiğimiz onca cana ve yitirilen sağlığımıza rağmen çalışanların sağlığı ve güvenliği sermayenin baskısına ve taşeron firmaların kâr hırsına kurban edildi.
İşe giriş sağlık raporlarında, çalışanların sağlığı ve güvenliği konusunda piyasa koşullarına bağlı ekonomik ve faydacı yaklaşım derhal terk edilmeli, yerine işçi sağlığı ve güvenliğini önceleyen düzenlemeler esas alınmalıdır.