İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ
İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ DEĞİŞİYOR
06.02204 tarih ve 2004 / 6781 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren ilaç
fiyat kararnamesi yeniden değişiyor. Sağlık Bakanlığının hazırladığı ve ilgili çevrelere gönderdiği
yeni taslakta önemli değişiklikler yer alıyor. Eski kararname’de 5 AB ülkesinden en ucuz olanın
fiyatı referans olarak alınırken yeni taslakta uygulama Sağlık Bakanlığı’nın yetkisine veriliyor ve
Bakanlıkça belirlenen ülkeler denilerek, referans alınacak ülkelerin ucu açık bırakılıyor.
Kararname’nin eski şeklinde döviz kurunda en az 30 gün süre ile %5’i aşan değişiklik
olması halinde fiyat değerlendirme komisyonu Sağlık Bakanlığı’nın daveti üzerine olağan üstü
toplanarak ürünlerin fiyatlarını yeniden değerlendirir deniyordu. Baz alına döviz cinsi ise ağırlıklı
olarak Euro’ydu . Taslaktaki yeni şekli ile Dolar ve Euro’dan oluşan bir döviz sepeti oluşturuluyor.
1 Euro karşılığı YTL. + 1 Amerikan Doları YTL. / 2 formülü ile elde edilen dönemsel döviz sepeti
değerinde kesintisiz olarak 30 gün süre ile meydana gelecek % 5’i aşan fiyat değişikliği olması halinde ilaç fiyatları yeniden değerlendiriliyor. Ayrıca “Fiyat listesinde yapılacak piyasadaki toplam ürün sayısının 10’nu geçen kapsamlı değişiklikler için uygulama ilan tarihinden 45 gün sonra başlayacaktır” denilerek döviz sepetindeki değişikliğe ek olarak piyasadaki toplam ilaç sayınsın % 10’nun da meydana gelecek %5’i aşan fiyat değişikliği gerçekleştiğinde ancak fiyat değişiklikleri ilaçlara yansıtılabilecektir.
Orijinal ürün fiyatlarında meydana gelen değişikliklerin 3 ay içinde Bakanlığa bildirilme süresi 6 aya çıkarılıyor. Bildirim yapılmaması durumunda ise cezai yaptırımlar gündeme geliyor.” Mevcut depocu satış fiyatı ile oluşması gereken fiyat arasındaki birim farkın bu süre zarfında satılan toplam kutu sayısı ile çarpımın sonucu bulunan miktarın 10 katı kadar bir ceza uygulaması” getiriliyor.
Kararnamenin yeni şeklinde orijinal ilaçlar için olduğu gibi jenerik ilaçlar içinde yaptırımlar söz konusu. Jenerik ilaç firmaları da fiyat düşüşlerinin, orijinal ilaç fiyatlarına yansımasını takip eden 15 iş günü içinde fiyatlarına yansıtmak zorundalar.
Kararnamede asıl önemli değişiklik reçetesiz ilaç kavramı ile OTC’nin yasallaşıyor olmasıdır. Ek 2 madde de getirilen değişiklik ile “Geri ödemesi olmayan reçetesiz beşeri tıbbi ürünler için kararname hükümlerine bağlı olmaksızın ruhsat sahiplerine talep edilen fiyatlar Bakanlıkça onaylanarak ilan edilir.” denilerek OTC’nin önü açılıyor. İlaç fiyat kararnamesinin yeni şeklinde eczacı meslek hakkı ve kategorize edilmiş olan eczacı kar marjı ile ilgili en ufak bir değişiklik ise gündem de yok. Tasarruf sağlama kaygısıyla hazırlanan yeni taslak eczacıları yok saymaya devam ediyor.