İLAÇ KURUMU KURULUYOR
TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KURULUYOR!
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ilaç sektörü ağırlıklı olmak üzere, sınırlı bir çevre içinde tartışmaya açılan yasa taslağına göre ‘Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ adı altında yeni bir kurum oluşturuluyor.
Taslakta kurumun amacı şöyle ifade ediliyor;‘
‘Koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde kullanılan her türlü tıbbi ürünler, özel ürünler, uluslar arası ve ulusal kontrole tabi maddeler,tıbbi ürün üretiminde kullanılan etken ve yardımcı maddeler,kozmetikler,tıbbi cihazlar,vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları, vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazların üretimi,ithalatı,ihracatı,piyasaya arzı,hizmete sunulması ve bunların uygulamalarının topluma güvenli, etkili,kaliteli ve standartlara uygun bir şekilde ulaşmasını temin etmek için her türlü düzenlemeyi yapmak ve denetlemek üzere Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun kuruluşu ve işleyişine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.’
İlaç Kurumu Sağlık Bakanlığı’na bağlı ‘özerk!’ ve de özel bütçeli bir kurum olarak kuruluyor. Yönetiminde sivil toplum örgüt temsilcilerine yer verilmeyen İlaç Kurumu, 7 kişiden oluşan bir yönetim kurulu tarafından idare edilecek. Başkan ve başkan yardımcısı 6 yıllık tıp eğitimi almış tıp doktorları arasından seçiliyor. Başkanda dahil tüm yönetim kurulu üyeleri Sağlık Bakanı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile atanıyor.
Oluşturulacak olan İlaç Kurumu eczaneler dışında kalan( eczaneler Sağlık Bakanlığı’nın yetkisinde kalıyor) başta ecza ticarethaneleri olmak üzere, ilaç üretim ve dağıtım ve ithalatı ile ilgili her türlü düzenlemeyi yapmakla görev ve yetkilendiriliyor. Ayrıca; ilaç üretim ve dağıtım yerlerinin denetimi, ecza depolarına ilişkin mevzuatı düzenlemek,uygulamak ve uygulattırmak ta ilaç kurumunun görevleri arasında sayılıyor.
Daha da önemlisi; AB müktesebatı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların, bu kanun kapsamına giren ürünlerle ilgili uygulanması konusunda yönetmelik taslağı ve benzeri idari düzenlemeler yapmakta, İlaç Kurumu’nun görev ve sorumluluk alanına giriyor.
İlaç Kurumu Kanun Taslağı’nın yasalaşması halinde başta 1262 sayılı’ İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Yasası’ olmak üzere pek çok yasa ve yönetmelikte yürürlükten kalkıyor! Öyle görünüyor ki İlaç Kurumu’nun gerçekleşmesiyle birlikte ilaç ve sağlık hizmetlerindeki dönüşümün önemli halkalarından biri daha gerçekleşmiş olacak.
Ecz. Rafet şahin
sahinrafet@hotmail.com