DENİZLİ TOPLANTISI
BÖLGELERARASI DENİZLİ TOPLANTISI
17-18Kasım-2006 tarihinde Denizli Pamukkale’de gerçekleştirilen II. Bölgelerarası toplantının açılış konuşmasında TEB Başkanı Mehmet Domaç, özetle küresel ekonominin etkisinde olan 2007 yılı bütçesinde sağlığa ayrılan bütçenin çok düşük kaldığını, ilaç fiyat kararnamesinin değişmesinin doğru olduğunu, ilaç fiyatlarının euroya bağlı olabileceğini, ancak artışın enflasyona endeksli olmasını, döviz sepetinin de olabileceğini, ilaç fiyatlarının referans ülkelerde düştüğünü bizde de buna bağlı olarak düşürüldüğünü, fiyat düşüşlerinde eczanelere uygulanacak geçiş süresinin 45 gün olması gerektiğini, eczanelere kutu başına hizmet bedeli verilmesi uygun olacağını,6197 sayılı yasa ile bizim dışımızda ilgilenen , çok sayıda kişi ve kurum olduğunu Rekabet Kurulunun getirilen kısıtlamalara karşı olduğunu ,Mama ve Vitaminlerle ilgili iki yasanın çeliştiğini.Yeşil Kart dışında ise ödemelerde sorun olmadığını söyledi.
TEKB.Başkanı Sait Yücel;İlaç fiyat kararnamesinde yapılması düşünülün değişiklikleri anlatarak,İlaç ödemelerinde vade ve iskontoların geri çekildiğini söyledi.
Çalışma raporunu Genel Sekreter Ecz. Erdoğan Çolak, Mali raporu Ecz. Sertaç Özmen Denetleme Kurulu raporunu da İrfan Karakullukçu sundu.
Daha sonra söz alan oda başkanları görüş ve düşüncelerini açıkladılar.
Oda Başkanlarının görüş ve düşünceleri ağırlıklı olarak 2007 protokolü ve 6197 sayılı yasa ile ilgiliydi. Tüm Oda Başkanları 6197 sayılı yasa ile ilgili kaygılıydı. Sağlık Bakanını ziyaret sonucu doğan alkışlı bahar havası, yerini karamsar ,kuşkulu bir havaya bırakmıştı.6197 sayılı yasada eczacı odası onayının çıkarılması, Rekabet Kurulu’nun nüfus mesafe sınırlandırmasına karşı çıkması hükümetin yasa ile ilgili tutumu kaygıları arttıran gelişmeler olarak dile getirildi.
Sağlık Bakanına inanmakla hata ettiklerini söyleyen oda başkanları,tek vücut halinde yan yana gelerek eylemlilik içinde olmaları gerektiğini vurguladılar.
Oda Başkanlarının dile getirdiği ikinci önemli konu ise 2007 Protokol Taslağı idi. Sözcüler protokol taslağının dilinin çok bozuk olduğunu bir an önce bunun anlaşılabilir bir dile çevrilmesi gerektiğini ödeme zamanının 18 iş günü olması gerektiğini ödemelerin 70-90 günlere uzatılmasının ve %75 avans uygulamasının kabul edilemeyeceğini,dağıtım kanallarının vade ve iskontoları geri çektiği bir dönemde bunun hayati önemde olduğunu, protokol için avukatlar ordusu kurulması gerektiğini, reçete toplamanın suç olmaktan çıkarılmaması ve 2007 Protokoluna reçetelerin adil dağılımının konması gerektiğini söylediler.
En kötü sözleşme sözleşmesizlikten iyidir mantığının bu protokol için geçerli olmadığını, yapılan bu ilk protokolün çok önemli olduğunu, daha sonraki protokoller için bir örnek oluşturacağını dile getirdiler. Oda Başkanlarının bir kısmı da bölgelerinde aile hekimliği uygulamalarının yarattığı sıkıntıları anlattılar. Aile hekimi-firma-eczacı arasında etik olmayan ilişkilerin yaygınlaştığından söz ettiler.
Eleştirilere yanıt veren TEB.Merkez Heyeti Başkası Domaç;Okul yapmanın asli görevleri olduğunu,ilaç fiyat kararname taslağıyla ilgili bilgileri olmadığını,yatan hastayı SSK protokolüne koyduracaklarını,2007 protokolünü mutlaka odaların onayına sunacaklarını,oda başkanlarının onaylamadığı bir protokole imza atmayacaklarını söyledi.
Gündemin son bölümünde bölgeler arası toplantı sırasında oluşturulan, dört ayrı çalışma grubunun, iki saatlik atölye çalışması ile ilgili sunumlar yapıldı. Bu gruplar
1. Reçetesiz ilaçlar çalışma grubu
2. Provizyon sistemi nasıl olmalı ?
3. Farmasötik bakım ilkeler beyanı
4. Sürekli meslek içi eğitim ilkeler beyanı
Reçetesiz ilaçlar il ilgili çalışma grubunun sözcüsü Ekrem Eşkinat’ın söyledikleri dikkat çekiciydi!Eşkinat; çalışmaları Tekin Çağlar ile birlikte yaptıklarını, reçetesiz ilaçların sağlığın bir parçası olduğunu, kamu bütçesi üzerindeki yükü azaltacağını, kendi kendine ilaçla tedavi,rasyonel ilaç kullanımı üzerine tüketicileri bilinçlendirmek adına Sağlık Çalışanlarının daha fazla çaba göstermesine ihtiyaç duyulduğunu, OTC ilaçlarının satıldığı az gelişmiş pek çok ülkede hastanın, pek çok bilgiye ulaşamadığını söyledi ve OTC de reklamlarla ilgili açıklamalarda bulundu .
.Toplantının tartışma bölümünde söz alan görüşmeciler, TEB.nin OTC ile ilgili böyle bir çalıma içine girmesinin Sağlık Bakanlığının ilaç fiyat kararnamesinde değişiklik yapılmasını öngören tasarı ile eş zamanlı olmasının büyük bir talihsizlik olduğunu,zira bu taslak ile reçetesiz ilaçlara fiyat serbestliği getirildiği,reçetesiz ilaçlara reklam serbestliği ile sigortalıların kurumlarından aldıkları bir çok ilacı reklam ve promosyon giderleri de eklenmiş halde çok daha pahalıya alacağını,eğitim seviyesi düşük halkımıza gerekli gereksiz ilaçlar,ilaç firmalarının daha fazla para kazanması adına yutturulacağını,son zamanlarda ilaçlarının geri ödeme listelerinden çıkmasına karşın ilaç firmalarının ses çıkarmamalarının sebebinin anlaşıldığını. Bir takım ilaçların reçetesiz eczane ölçeğinde satılabileceğini;ancak bu kriterlerin bilimsel olarak ilgili tüm çevrelerin katılımıyla yaratılacak tartışma ortamında tespit edilmesinin uygun olacağını,Maliye Bakanlığının bu işte tek yetkili olmaması gerektiğini söylediler.
Diğer çalımsa guruplarının sunumlarından sonra bölgelerarası toplantı sona erdi.