JENERİK İLAÇ PAZARI EL DEĞİŞTİRİYOR
JENERİK İLAÇ PAZARI EL DEĞİŞTİRİYOR
Yerli ilaç firmalarının tamamına yakını çok uluslu ilaç şirketleri tarafından satın alındı. Eczacıbaşı eşdeğer ilaç grubunun 460 milyon euro karşılığı Zentiva’ya satılması ile bu sürecin esas olarak tamamlandığını gösteriyor.
Dünyada jenerik ilaçlar orijinallerine göre %50 daha ucuz satılıyor. Türkiye’de ise jenerik ilaçlara orjinallerinin %80'ni oranında fiyat veriliyor. Bu durum jenerik ilaç pazarını cazip hale getirdiği gibi çok uluslu jenerik ilaç firmalarının da iştahını artırıyor. Eczacıbaşı-Zentiva evliliği bunun son örneklerinden biridir.
Zentiva firmasının %25’inin orijinal ilaç devi Sanofi Aventis’in olduğu düşünüldüğünde jenerik ilaçlarında orijinal ilaç tekellerinin kontrolüne girdiği görülüyor. Jeneriği ve orijinali ile çok uluslu ilaç firmalarının denetiminde yeni bir ilaç pazarı şekilleniyor.
Eczacıbaşı, ’eşdeğer ilacını’ 460 milyon Euro’ya Zentiva’ya satıyor
Eczacıbaşı İlaç Sanayi, Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya’daki ortaklık paylarının yüzde 75’ini, eşdeğer ilaç alanında Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından Zentiva’ya devrediyor. Zentiva’ya devredilecek hisse payının değeri, iki iştirakin toplam değerini oluşturan 613 milyon Euro’nun yüzde 75’ine karşılık gelen 460 milyon Euro olarak belirlendi.
ECZACIBAŞI İlaç Sanayi, bağlı ortaklıklarından Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya’daki ortaklık paylarının yüzde 75’ini, eşdeğer ilaç (jenerik) alanında Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından Zentiva’ya devrediyor. Eczacıbaşı ve Zentiva N.V. arasında imzalanan sözleşmeye göre, Zentiva’ya devredilecek hisse payının değeri, iki iştirakin toplam değerini oluşturan 613 milyon Euro’nun yüzde 75’ine karşılık gelen 460 milyon Euro olarak belirlendi.
YENİ ŞİRKET ECZACIBAŞI-ZENTIVA: Hisse devrinin, gerekli onaylar ve yasal izinlerin alınmasından sonra 2007 yılının ilk yarısı içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor. Hisse devrinin ardından kurulacak yeni şirketin adı ise, Eczacıbaşı-Zentiva olacak.
İLAÇTAKİ CİRONUN YÜZDE 60’I: Eşdeğer ilaç ve etkin madde üretim ve satış faaliyetlerini içeren hisse devri, Eczacıbaşı İlaç Sanayi’nin konsolide cirosu içerisinde yaklaşık üçte birlik bir payı temsil ediyor. Devre konu olan ciro, Eczacıbaşı İlaç Sanayi’nin ilaç faaliyetlerinden elde ettiği cironun ise yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor.
ULUSLARARASI OLMAK ZORUNLULUK: Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, işbirliği ile ilgili yaptığı açıklamada, ilaç sektörünün dinamikleri gereği, uluslararası oyuncu olmanın bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.
Kaynak: Hürriyet-Ekonomi 06.Mart 2007