NİJERYA’DAN PFİZER’A “KOBAY” DAVASI
Nijerya hükümeti, 1996'daki kızamık ve menenjit salgını sırasında Nijeryalı çocuklar üzerinde onaylanmamış ilaçlar kullanan Amerikan Pfizer ilaç şirketine 7 milyar dolarlık tazminat davası açtı. Adli kaynaklar Nijerya hükümetinin, ülkenin en büyük eyaleti olan Kano'da Pfizer'in 1996'da "Trovan Floxacin" adlı ilacı, yetkililerden izin almadan çocuklar üzerinde denemesi ve çok sayıda çocuğun ilaç nedeniyle ölmesi gerekçesiyle şirkete dava açtığını belirtti.
Nijerya Federal Yüksek Mahkemesine götürülen şikayette hükümet, salgın sırasında Pfizer'i hastaların tedavisine yardım maskesi altında çocukları kobay olarak kullandığını öne sürdü. İddianamede 200 çocuğun Pfizer'in ilaçlarından içtikten sonra sağırlık, felç, konuşma bozukluğu, beyin hasarı ve körlük gibi belirtiler gösterdiği, n çocuğunsa öldüğü kaydedildi.
Nijeryalı ailelerin avukatları Nijerya hükümetinin olayı çok önceden bildiğini belirtmiş, "Çocukların ölümüne neden olan ve kobay olarak kullanıldıklarını ispatlayan bu rapordan sadece 3 tane var ve biri Nijerya hükümetinin diğeri de Nijeryalı üst düzey bir yetkilinin elinde. Dava kapsamında, Nijerya yönetiminden bu raporu istedik. Fakat, hükümet raporun çalındığını iddia etti. Bir diğer rapor ise, Nijeryalı yetkilinin hayatına mal oldu. Olay gizemini koruyor" diye konuşmuştu. Nijeryalı bir grup doktor da, Pfizer'in, Helsinki Deklerasyo-nu'nun medikal etik araştırmaları ilkelerini ve BM'nin Çocuk Hakları Kon-vansiyonu'nu çiğnediğini ifade etmişti.
PFİZER YARDIMA GİTMİŞ!
Beyni saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan menenjit hastalığı Afrika'da çok sık görülüyor. Afrika'da, Senegal'den Etiyopya'ya uzanan alana "Menenjit Kuşağı" adı veriliyor. Pfizer'in çocuklar üzerinde kullandığı Trovan adlı ilaç için yasal izin alınmadığını yazan Washington Post, "Pfizer, Kano'ya Afrika kıtasının belası olan menenjit hastalığı ile mücadele için gitmiş. Fakat, görünürde çocuklara yasal tedavi yöntemleri uygulandığı lanse edilirken, diğer yandan çocuklara gizli gizli yasadışı ve onaylanmamış ilaçlar verilmiş. Bu ilaçlar, çocukların hemen hemen hepsinde beyin travmalarına ve hasarlarına yol açmış" diye yazmıştı.
Kaynak: Birgün