ÜLKE CİHAZ HURDALIĞINA DÖNDÜ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası tarafından 19-20 Ekim 2007 tarihleri arasında Samsun'da gerçekleştirilen II. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı.
Ülke bütçesinde sağlığa ayrılan payın çok düşük olduğu ifade edilen bildirgede, bütçeden sağlık harcamalarına 2005'te yüzde 3,5, 2006'da yüzde 4, 2007 yılında yüzde 3,3 pay ayrıldığı kaydedildi. Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde sağlığa GSMH'dan en az pay ayrılan ülke olduğu da vurgulandı. Türkiye'nin tıbbi cihaz, alet ve sarf malzemesinde büyük oranda dışa bağımlı durumda olduğu belirten bildirgede, tıbbi cihazların neredeyse tamamının, tıbbi alet ve sarf malzemelerinin ise büyük bir kısmının ithalat yoluyla karşılandığı kaydedildi.
CİHAZ HURDALIĞI
İthalatın bir planlama ve kontrol çerçevesinde yapılmadığı görüşü savunulan bildirgede, şöyle denildi: "Bunun sonucunda kırsal kesim başta olmak üzere birçok bölgemizin sağlık sektöründe radyodiyagnostik ve ileri tanı için kullanılmakta olan otoanali-zör kan ölçüm cihazları sıkıntısı çekilmektedir. Bu dengesiz dağılım sonucu yalnızca İstanbul'daki sağlık kuruluşlarında bulunan MR ve Doppler gibi radyodiyagnostik cihazların bulunduğu tıbbi merkezlerin sayısı tüm İngiltere'dekinden fazladır. Ülkemizin 28 kentinde modern tıbbi cihazların olduğu hastane, klinik, laboratuvar veya tıbbi merkez bulunmamaktadır. Serbest ithalat rejimi dolayısıyla ikinci hatta üçüncü el tıbbi cihazlar kolaylıkla ithal edilmekte, gerek yeterli servis gerekse yeterli birikime sahip kullanıcı alt yapısının bulunmamasından dolayı ülkemiz bir cihaz hurdalığına dönüşmektedir."Bir yandan tekel konumundaki çok uluslu firmalarla, bir yandan da Avrasya'nın ucuz iş gücü ve inovasyon altyapısını değerlendiren Rusya, Pakistan, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin firmalarıyla rekabet etmek durumunda kalan tıbbi cihaz üreticilerinin sektöre yönelik ulusal politikaların oluşmaması nedeniyle ciddi zorluklarla karşılaştıkları da ifade edildi.* * *
Bildirgeyle, önerilerde bulunuldu
»Tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin kullanımındaki savurganlığın önüne geçilmeli. »Teknik Mevzuata aykırı ürünlerin satışa arzının engellenmesine çalışılmalı. »İnsanların Teknik Mevzuata aykırı ürünler konusunda bilinçlendirilerek, şikayet başvuru yöntemleri ve aşamalarının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı. »Patent ve sınai mülkiyet konusunda KOBİ'le-rin ve bu alanda çalışan personelin eğitimi geliştirilerek sürdürülmeli. »Yerli üreticilerin yabancı üreticilerle rekabet edebilir hale gelmesi, ihracatın ithalata bağımlı kılınmaksızın artırılması, yerli üretim artışı sayesinde sağlık hizmeti maliyetlerinin azaltılması sağlanmalı ve nihayet kamunun yeniden sosyal devlet uygulamalarına yönelmesi için çalışmalar ivedilikle başlatılmalı. »AR-GE alt yapısının oluşturulmah.meslek kuruluşları-üniversite-sanayi işbirliğinin kurularak geliştirilmesi; gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve nihayet ulusal tıp teknolojisi sanayisinin oluşum ve gelişmesine çalışılmalı. »Kamu İhale Yasasında yerli malına uygulanan yüzde 15 oranındaki fiyat avantajı oranının, ulusal tıbbi cihaz imalat sanayinin gelişimini sağlamak için artırılması veya daha yüksek oranlarda fiyat avantajı sağlanmalı.
Kaynak: Birgün