Enflasyon tek haneli kalsın diye diğer zamlar yılbaşı sonrasına
Kasım sonunda enflasyonun yüzde 8.40 ile hükümetin yıllık hedefi iki kat aşması ve bu artışın aralıkta da devam etmesi durumunda yıl sonunda enflasyonun tekrar çift haneli sayılara geçmesiyle ilgili raporunu yayımlayan Merkez Bankası, orta vadede enflasyonun tekrar düşüş eğilimine gireceğini savundu.
Enflasyonda hedefi iyi şaşan hükümetin elektrik ve doğalgaza yapacağı zamları yılbaşına ertelemesinin de aralık ayı enflasyonunu sınırlı tutarak, 2007 yıl sonu enflasyonunun çift haneli sayılara çıkmasını engellemek olduğu ifade edildi.
Hükümetin yaptığı ÖTV zammı nedeniyle alkollü içkiler yüzde 6 artarken, "gizli" ak-bil zammı yüzünden de ulaştırma fiyatı yüzde 2.5 arttı. Enflasyonda son iki ayda belirgin biçimde hızlanan ivme, yeniden "çift haneli" enflasyon olasılığını artırdı. Tüketici fiyatlarında (TÜFE) ekim ve kasım aylarında geçen yılın aynı aylarının açık farkla üzerinde gerçekleşen zamlarla kasım sonu itibariyle yüzde 8.40'a ulaşan yıllık enflasyonda, yüzde 4 olan 2007 hedefine göre yüzde ıoo'den fazla, yüzde 6 olan belirsizlik aralığı üst sınırına göre de yüzde 50'ye yakın sapma yaşandı. 2007 enflasyonunun tek hanede kalabilmesi için aralık ayında aylık enflasyonun yüzde 1.69'u geçmemesi gerekiyor. Yıllık enflasyon en son nisan ayında yüzde 10,72 ile çift haneli olarak gerçekleşmişti.
İLAÇ FİYATLARI ENFLASYONU FRENLEDİ
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 'Kasım ayı Fiyat Gelişmeleri" değerlendirmesini yayımlayan MB, elektrik ve doğalgaz gibi kalenderdeki olası zamların ve gıda fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin kısa vadede risk oluşturduğunu belirtti.
Kasım ayında tüketici fiyatlarının yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki belirgin yükselişin etkisiyle yüzde 1,95 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 8,40 olarak gerçekleştiği hatırlatılan değerlendirmede, gıda fiyatlarının etkilediği kalemler ve yönetilen/ yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda enflasyonun olumsuz bir görünüm sergilemediğinin görüldüğü ifade edildi.
Banka, son dönemde YTL'nin güçlenmesine paralel olarak gerileyen ilaç fiyatlarının, enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal grubu fiyat endeksindeki artışı sınırladığını bildirirken, ilaç fiyatlarındaki azalışın etkisinin aralık ayında da gözleneceğini kaydetti. Açıklamada, kasım ayında akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV artışı ile su fiyatlarına yapılan zamların ise enflasyonu yaklaşık 1 puan artırdığı ve yıllık enflasyonun yükselmesine neden olduğu bildirildi.
Kaynak: Birgün