Elektronik sigarada zincirleme aymazlık
Sağlık: Denetim yetkisi bize verilmeli. Sanayi: Konu bizimle ilgili değil. Tarım: Uzaktan yakından ilgimiz yok. Şirkete nihayet dün ilk uyarı ulaştı
Yaklaşık 1.5 yıldır piyasada 'zararsız sigara' reklamlarıyla satılan ve ayrı bir bağımlılık nedeni olduğu anlaşılan elektronik sigaranın ithalatı konusunda tam bir yetki karmaşası yaşanıyor. Prosedüre göre 'self deklerasyon' yöntemiyle gümrüklerden sadece 'deklare edilerek' giriş yapan elektronik sigaranın, ancak şikâyet edildiğinde denetlendiği, ancak denetimi kimin yapacağının belli olmadığı ortaya çıktı. İlk incelemeyi yapan ve ürünü zararlı bulan Sağlık Bakanlığı'nın başvurduğu Sanayi Bakanlığı'nın sadece işin elektronik cihaz ve reklam boyutuyla ilgili olduğu öğrenildi. Ürün kartuşundaki kimyasal maddeler nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yetkili olabileceği belirtilirken, bu bakanlık yetkilileri de "Bu ürünün bizimle uzaktan yakından alakası yok" dedi. İlk başta izin verme yetkisi olmadığını açıklayan Sağlık Bakanlığı ise dün ithalatçı firmaya "Ara ürün olduğu için bizden belge almak zorundasınız" mesajını iletti. Sağlık Bakanı Akdağ, yetkinin sağlık bakanlığında olması gerektiğine dikkat çekerek, ortada bir skandal değil, mevzuat boşluğu olduğunu savundu.
Elektronik sigarada yetki karmaşası
Sağlık Bakanlığı'nın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na elektronik sigaraların yasaklanması ve reklamlarının durdurulması için yazdığı resmi yazı, bu ürünün aslında bakanlık nezdinde bir muhatabının olmadığını ortaya koydu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "İnsan sağlığıyla doğrudan ilgili, yetki bizde olmalı" diyerek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yetki isterken, Sanayi Bakanlığı denetiminin ürünün elektronik kısmının denetimi, reklam ve tüketici hakları açısından geçerli olduğu ortaya çıktı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da bir açıklama yaparak elektronik sigaranın ithalatına ve satışına izin vermeye yetkilerinin olmadığı ve 'uyarılara kulak tıkayarak, ürünün böcek ilacı diye satılmasına göz yumdukları' iddiasına tepki gösterdi.
Zaman zaman 'böcek ilacı maddesi' olarak gümrüklerden giriş yaptığı belirlenen ve nikotin gibi kimyasallar içeren ürün kartuşlarının denetiminin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılabileceği varsayımı da doğrulanmadı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, "Ürünün uzaktan yakından bizimle ilgisi yok. Hangi bakanlıkla ilgili olduğunu da bilmiyoruz" dedi.
Edinilen bilgiye göre, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın elektronik sigaradaki sorumluluğu doğrudan kabul etmemesi üzerine Sağlık Bakanlığı yeni muhatap arayışına girdi. Bakanlık yetkilileri "Gümrüğe de soruyoruz. Sonuçta nikotin bulunuyor. Kiminle bağlantılı olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Sanayi Bakanlığı yetkilileri de bakanlığın ürünü ancak elektronik kısmı, tanıtımı ve tüketici hakları açısından denetleyebileceğine dikkat çekti.
'Skandal değil mevzuat boşluğu'
Sağlık Bakanı Akdağ, TBMM'de sigara yasağının genişletilmesine ilişkin yasa tasarısı görüşülürken konuyla ilgili sorulan soruya şu yanıtı verdi: "Bu ürünlerin çeşit ve dozlarının belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yetkili olması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasada satılan ürünler Sağlık Bakanlığı'ndan bir izin almamış ve ülkeye girişleri de farklı olmuş. Mesela görülüm tarifeleri itibariyle haşere ilaçları maddesinin altında bile ülkeye girdiklerini tespit ettik. Bu tespitler yapıldıktan sonra İlaç Eczacılık Genel Müdürümüz bilim adamlarına inceletti. Bu hususta skandaldan da bahsetmek mümkün değil. Ürünlerin güvenilirliği ve bilimselliği yeterli görülmediği için bakanlığımız böyle bir karar alıyor. Bir mevzuat boşluğundan doğan sıkıntının vatandaşlarımız tarafından yaşanmaması için bu tedbirleri almış bulunuyoruz. Bu konuda Sanayi Bakanlığı'yla işbirliği içinde çalışıyoruz."
'Muhatap bulamamıştık'
Elektronik sigaranın ithalatçı firmalarından Ruyan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Aygüler, Radikal'in, "Bakanlıklar nezdinde muhatabınız hangisi?" sorusuna, "Şimdiye kadar öyle bir muhatabımız olmadı, muhatap bulamamıştık" yanıtını verdi. Ürünü ithal etmek için gümrüğe gittiklerini ve belgelerine baktıklarını anlatan Aygüler "Ürünümüzün ülkeye 'böcek ilacı maddesi' olarak girmesi söz konusu değil. Başka firmaların ürünleri olabilir" dedi. Aygüler, ürünü ithal ettiklerinde Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını, 'Bizden bir belge almanız gerekmiyor' yanıtı aldıklarını ancak dün Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmede, "Ara ürün olarak belge almanız gerekiyor" denildiğini açıkladı.
Kaynak: Radikal 03.01.2008