İSTANBUL ECZACI ODASI BEDELSİZ KAMULAŞTIRMAYA KARŞI DAVA AÇTI
Dev ilaç firmalarının SGK’ya yaptığı iskontoların %7’sini eczacıların ödemesi isteniyor!
İstanbul Eczacı Odası Hukuk Bürosu, eczacıların stokları üzerinden bedelsiz kamulaştırma anlamına gelen uygulamanın iptali için bugün Danıştay’da dava açtı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 5 Eylül 2008 tarihinde yayınladığı bir kararla 1 Eylül 2008’den itibaren geçerli olmak üzere ilaç firmalarının bazı ilaçlarda %4’lük olan kurum iskontosunu %11’e çıkarmıştı. Sözkonusu karar, ilaç firmalarının kuruma yaptıkları iskontoların eczaneler üzerinden uygulanması nedeniyle eczacıların zararını daha da artırmıştı.
Bir gecede değiştirilen iskonto oranı nedeniyle, eczacılar stoklarında bulunan ve firmadan %4 iskontolu aldıkları ilaçları, SGK’ya %11 iskonto ile vermek zorunda alacak. Böylelikle dev ilaç firmalarının uygulaması gereken %11’lik iskontonun %’7’si eczacının cebinden çıkacak.
Düzenlemenin iptali için Danıştay’a başvuran Hukuk Büromuz dava dilekçesinde Kurumun bu tür bir düzenleme yaparken mutlaka en az 45 günlük bir geçiş dönemi öngörmesi veya bu haksızlığa karşı önlemler alması gerektiği halde böyle bir düzenleme yapmadığıni ve eczacıların mağduriyetine sebep olduğunu belirtti.
Dava dilekçesinde yıllardır aynı olan iskonto oranlarının bir gecede değiştirilmesi sonucu eczacının, rafında bulunan ilaçlar bakımından bedelsiz kamulaştırıldığı, 2008 yılı sözleşmesinin imzalandığı esnada iskonto oranlarında yapılacak bu değişiklikten hiç söz edilmeyerek, eczacıların stok zararına uğramasına sebebiyet verildiği, diğer yandan bazı firmaların Kurumun tek taraflı olarak belirlediği %11’lik iskontoyu uygulamayarak da eczacıların zararına sebep oldukları hususları vurgulandı.
Kurumun hiçbir önlem ve geçiş dönemi öngörmeden yaptığı düzenlemenin Anayasamızın ilgili maddelerine aykırı
olduğuna dikkat çekildi.
Bilindiği gibi yıllardır, imalatçı ve ithalatçı indirimi adı altında yapılan indirimde ilaç firmaları üretici fiyatı üzerinden iskonto yaparken, eczacılar perakende satış fiyatı üzerinden iskonto yapıyor ve ortalama %3’lük bir zarara uğruyor. Yeni düzenlemeyi ise bazı ilaç firmaları kabul etmiyor, yeni iskonto oranını uygulamıyor. Bu nedenle eczacı %7’lik bir zarara daha uğruyor. Üstelik bu ilaçların vergisini de eczacı ödüyor. 2004 yılında yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi ve bunu takip eden düzenlemelerle eczacılar gitgide iflas noktasına sürüklenmekte, bazı eczaneler bedelsiz kamulaştırmalar nedeniyle kiralarını dahi ödeyememektedirler.
1752 Toplam okunma 1 Bugün okunma