Bir ilk: Devlet işkence için özür diledi
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin: Devletim ve hükümetim adına Engin Ceber’in yakınlarından özür diliyorum
Çok sayıda faili meçhul cinayetin yaşandığı, karakol ve cezaevlerinde işkence ve kötü muamele iddialarının sık sık gündeme geldiği Türkiye nihayet, yetkililerin özrüyle tanıştı. Karakolda ve konulduğu Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden ailesinden devlet özür diledi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin devlet adına özür dilerken aralarında Metris Cezaevi’nin ikinci müdürü, cezaevi doktoru ve gardiyanların bulunduğu 19 kişi açığa alındı.
İşkence sonucunda hayatını kaybeden Engin Ceber için hükümet, Meclis ve sivil toplum örgütleri harekete geçti. Adalet Bakanı Şahin dün TBMM’de sorular üzerine, Ceber in, cezaevinde ‘kötü muamele ve işkence’ sonucunda öldüğü iddiasıyla ilgili 19 kişinin, geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Şahin, olayla ilgili görevlendirdiği başmüfettiş ve müfettişin, Metris Cezaevi’nde ilk incelemelerini yaparak, raporlarını hazırladığını belirtti. Şahin, rapordaki, “Yasaların kendine verdiği yetkiler sonucunda, ölüm olayında sorumlulukları olabileceği düşüncesiyle, iki infaz koruma ikinci müdürü, koruma başmemuru, infaz koruma memuru ve tutukluyu görmeden sağlam raporu veren cezaevi doktorunun da aralarında bulunduğu 19 görevlinin, geçici olarak görevden uzaklaştırılması kararı alındı” ifadesini de gazetecilere okudu.
“Devletim ve hükümetim adına yakınlarından özür diliyorum. Sorumluları kimse, sonuna kadar gidilecektir. Kimsenin şüphesi olmasın” diyen Şahin, Adalet Bakanı olarak üzüntüsünün sonsuz olduğunu dile getirdi. Şahin, “Üzerine hassasiyetle gidiyorum, soruşturma genişletildikçe sayı artabilir. Türkiye’de bu dönemde, böyle bir olay meydana geldiği için son derece üzüntülüyüm. Adalet Bakanı olarak, dakika dakika takip ediyorum. Türkiye ’yi böyle bir durumla karşı karşıya getirenler, her kimse cezalandırılacaktır” diye konuştu.
İçişleri de inceliyor
İçişleri Bakanlığı da, geçen hafta sonunda Ceber’in ölümüyle ilgili iddiaları araştırmak üzere bir mülkiye başmüfettişi ile bir polis başmüfettişi görevlendirdi. Bakan Beşir Atalay’ın talimatı ile müfettişler Ceber’in cezaevi öncesinde gözaltında tutulduğu İstinye Polis Karakolu’nda kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı yönündeki iddiaları inceleyecek. Müfettişlerin incelemesinin birkaç gün içinde sonuçlanması ve ilgili raporlarını Bakanlığa iletmeleri bekleniyor.
Cezaevi doktorunun ‘tutukluyu görmeden sağlam raporu vermesi’ Türkiye Tabipler Birliği’ni (TTB) harekete geçirdi. TTB Başkanı Gencay Gürsoy, işkence iddiasının araştırılması için komisyon oluşturulduğunu belirtti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ahmet Ersin de, Ceber olayının araştırılması için Komisyon Başkanlığına başvurdu.
‘Özür jest ama…’
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, “Özür bir jest, Adalet Bakanı’nın özür dilemesi bir anlamda suçun kabulü anlamına geliyor ama önemli olan özrü kabahatinden büyük hale gelmemek için kalıcı önlemler almak. Hâlâ bürokrasiden, idareden varolanı gizleme bir devlet refleksi haline geldi” dedi.