Otomotiv işçilerine zorunlu izin!
Dünyanın en büyük otomotiv tekelleri, kriz bahanesiyle işten atmalara ve ücretsiz izinlere başladı. Bu uygulama binlerce işçiyi mağdur etti
Otomotiv patronları, işten atmalar ve ücretsiz izinlerle yaşanan krizin faturasını işçilere kesmeye çalışıyor. Üretim miktarlarını düşüren büyük tekeller, işçileri zorunlu izine ayırıyor ve kiralık işçileri işten çıkartıyor.
Alman otomobil ve yan sanayisinde gelişen krizin etkileri her geçen gün daha fazla ortaya çıkıyor. Almanya’nın ikinci büyük otomobil tekeli Daimler AG, ülke içindeki bütün fabrikalarını dört ila baş hafta arası kapatmak için işyeri temsilcilikleriyle görüşmelerine başladı. Tekelin en büyük fabrikası olan Sindelfingen’de bu yıl son çalışma günü 11 Kasım olacak. 36 bin emekçinin çalıştığı Sindelfingen’de 12 Ocak günü yeniden üretime başlanılması planlanıyor.
Edinilen bilgiye “uzun Noel tatili” sadece Sindelfingen ile sınırlı kalmayacak. Tekel yönetimi, Almanya’daki 14 fabrikanın hepsinde Noel tatilini uzatmak için işyeri temsilcileriyle görüşmelerini sürdürüyor.
Zorunlu izine gönderilen işçilerin ücret kaybı olmayacağını ileri süren Daimler Personel Müdürü Günther Fleig, “150 bine yakın çalışanımız daha önce zaman havuzlarında biriktirdikleri fazla mesailerini kullanacaklar” dedi. Zaman havuzlarında fazla mesai bulunmayan işçilerin ise bu durumda borçlanacaklarına ise Fleig tarafından değinilmedi.
BMW’de üretim durdu
Bu yıl içinde 25 bin adet araç daha az üretme kararını geçtiğimiz hafta açıklayan BMW ise Leipzig’deki fabrikasını dört günlüğüne kapattı. 2 bin 600 işçinin çalıştığı fabrikada üretim önceki gün, pazartesi günü, durdu. BMW yönetiminin verdiği bilgiye göre Leipzig’de dört gün içinde 2800 araç üretilmeyecek.
Burada da işçilerin ücret kaybı olmayacağı ileri sürülürken, işçilerin zaman havuzlarına borçlanması gündeme geleceği bildiriliyor.
Üretimi geçtiğimiz haftalarda ara veren Ford ve Opel’de ise önümüzdeki günlerde ne olacağı konusunda net açıklama yapılmıyor. Ford’da bilinen tek şey motor bölümünün kasım ayından itibaren yeni yıla kadar üretimin duracağı. Ancak bundan sonra motor bölümünün ne olacağı konusunda ise net bir açıklama yapılmıyor.
Diğer yandan Volkswagen (VW) tekelinde ise kiralık işçilere yönelik ciddi bir saldırı gündemde. Tekelin yönetimi, Avrupa çapında çalıştırdığı 25 bin kiralık işçinin işine son vereceği haberlerini yalanlamasına karşın fabrikalardaki tedirginlik devam ediyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta FAZ gazetesinde, “VW 25 bin kiralık işçinin işine son verecek” başlıklı bir haber yayınlanmıştı. Bunun üzerine açıklama yapan VW yönetimi, “Basında çıkan haberler doğru değil, bu yıl sonuna kadar sadece 750 kiralık işçinin sözleşmesi sona eriyor” denilmişti. Ancak açıklama da önümüzdeki yıl ne olacağı konusunda ise bir bilgi yer almaması özellikle kiralık işçiler arasında tedirginliğin artmasına neden oldu.
Yan sanayide iflaslar olabilir
Otomobil sektöründe üretime ara verilmesi, üretim hedeflerinin aşağı çekilmesi yan sanayiyi olumsuz etkiliyor. Yaklaşık 350 bin emekçinin çalıştığı bu işkolunda, otomobil sektörüne bağlı olarak önümüzdeki haftalarda üretime ara verilmesi bekleniyor.
Otomobil yan sanayisinde dünyanın en büyüğü olan Bosch firması, Reutlingen-Rommelsbach ve Reutlingen merkezde üretimi aşağı çekti. Reutlingen-Rommelsbach’daki fabrikasını bu hafta kapayan Bosch tekeli, 400 işçiyi eve gönderdi. İşçilerin ücret kaybı olup olmayacağı konusunda bir açıklama yapılmazken, Reutlingen merkezde bulunan fabrikada vardiya sayısının azaltıldığı açıklandı.
Otomobil piyasası uzmanlarından Ferdinand Dudenhöfer, Bild gazetesine verdiği demeçte, “Önümüzdeki yıl içinde yan sanayide ciddi iflasların yaşanmasını bekliyorum” dedi. Hükümetin otomobil tekellerine ve yan sanayideki firmalara kredi vermesini talep eden Dudenhöfer, “Eğer bu gerçekleşmezse otomobil yan sanayisindeki firmaların yüzde 20’sinin iflas etmesini bekliyorum” dedi.Bunun 50 bin emekçinin işsiz kalacağı anlamına geldiğin söyleyen Dudenhöfer, “Bu işkolunda halen 350 bin kişinin çalıştığı göz önüne alındığında bunun çok ciddi bir rakam olduğu görülüyor” dedi. (Köln/EVRENSEL)
Whirlpool da işçi kıyımına gidiyor
ABD’li beyaz eşya devi Whirlpool, küresel finansal kriz ve Kuzey Amerika ile Avrupa’da talebin düşmeye devam edeceği beklentisi nedeniyle 2009 yılı sonuna kadar 5 bin kişiyi işten çıkaracak.
Whirlpool Başkanı ve CEO’su Jeff M. Fettig, yaptığı açıklamada, küresel kredi krizinin, yavaşlayan ve çok kırılgan küresel ekonomi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtti. Fettig, hane halklarının gelirinin düşmesi, artan işsizlik ve düşük tüketici güveni yüzünden gelecek yılın ortasına kadar olumsuz talebin sürmesini beklediklerini açıkladı.
Fettig, “İşçi azaltmak ve tesis kapatmak kararları çok zor olsa bile maliyet etkin iş yapısı yaratmak için bunlar gerekli” dedi. Dünya çapında 73 bin kişiyi istihdam eden şirket, ocak ayından bu yana ABD ve Meksika’da 4 fabrika kapattı ve 2 bin işçi çıkardı.
ABD’de bir fabrikayı kapatacağını ve bir fabrikada vardiya değişikliğine giderek istihdamını 500 kişi azaltacağını, Kuzey Amerika’da 500 ve çoğu Avrupa’da olmak üzere deniz aşırı ülkelerde de 1900 kişiyi işten çıkaracağını belirtti. Whirlpool, yeniden yapılanma maliyetlerinin yaklaşık 170 milyon dolar olmasını beklediğini de kaydetti.
Bu arada şirketin üçüncü çeyrek kârı yüzde 7 azaldı. Bu yıl üçüncü çeyrekte kârının 163 milyon dolar olduğunu açıklayan şirketin, geçen yıl aynı dönemde kârı 175 milyon dolardı. Şirketin geçen yıl 4.8 milyar dolar olan geliri de 100 milyon dolarlık artışla 4.9 milyar dolar oldu.
WAZ işçi atacak
West Deutsche Zeitung (WAZ) Medya Grubu, mali sorunları olduğunu belirterek 300 çalışanın işine son verilebileceğini açıkladı.
Grup sözcüsü Bodo Hombach, yayınlanan dört gazete ile ilgili olarak 30 milyon avro tasarruf yapılmasının zorunlu olduğunu, bu amaçla personel sayısında yoğun bir azaltmaya gidileceğini söyledi. Hombach, bir işveren danışma kuruluşunun görevlendirildiğini, bunun vereceği rapor sonrası İşyeri Temsilciliği (BR) ile görüşüleceği ve tasarruf planının uygulanacağını ifade etti.
WAZ Grubu’nun planında, bazı bölgesel redaksiyonların kapatılması veya birleştirilmesi sonucu 300 kişinin işten çıkarılması öngörülüyor.