Kriz etkisini artırıyor Emekçinin öfkesi büyüyor
Sanayide kapasite kulanım oranı düştü. Metal işçileri, patron sendikasının önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Eğitimciler zamlara tepki gösterdi
Sanayi üretiminde eylül ayında yaşanan rekor düşüşün ardından bir kötü haber daha geldi. Açıklanan ekim ayı imalat sanayii kapasite kullanım oranı da küresel krize bağlı daralmanın sanayi sektörü üzerindeki tahribatının boyutunu gözler önüne serdi. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 6.4 puan azalarak yüzde 76.7 düzeyine indi.
Metal işçilerinden MESS çıkartması
Toplusözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutulan metal sektöründe işçiler eylemlerini çeşitlendiriyor. Görüşmelerin tıkandığı günden itibaren her cuma sabahı eylem yapan metal işçileri, dün de MESS önünde bir araya geldiler.
“MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Krizin faturası patronlara”, “Sadaka değil toplusözleşme”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganlarıyla yolu trafiğe kapatan metal işçileri, Çağlayan’dan MESS’in binasına yürüdüler.
Metal sektörünü ülkenin devi haline getiren işçilerin patronlar tarafından köle gibi görüldüğünü belirten Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş’ın, “Yüzde 4.15 zam vermek istiyorlar, ikramiyelerimizi düşürmek istiyorlar, fazla mesai ücretlerimizi düşürmek istiyorlar, esnek çalışmayı uygulamak istiyorlar. Bunları kabul edecek misiniz” sorusuna eyleme katılan işçilerin tamamı hep bir ağızdan “Hayır” diye yanıt verdiler.
Patronların 5 yıllık zulaları var
Krizin faturasının işçilere ödetilmek istendiğini belirten Göktaş, patronların “Metal işçisi üzerine düşeni yaptı” sözlerini hatırlatıp bu gerçeği kabul ettiklerini ifade ederek, “O zaman şimdi siz üzerinize düşeni yapın. Bir aldık 5 kazandırdık” dedi.
“Başbakan 40 yılda bir de olsa doğru söyledi. Patronların 2 yıllık zulaları olduğunu ifade etti. Bizim hesaplamalarımıza göre 5 yıllık zulaları var. O zaman kriz diye karşımıza çıkmasınlar. 2001 krizinde bütün faturayı biz öderken onlar kârlarını devam ettiriyorlardır, ibreler hep yukarıyı gösteriyordu” diyen Göktaş, Başbakan’a seslenerek, krizin olduğunu kabul ediyorsa işten atmaları yasaklamasını, önlemler almasını istedi. Bu ülkede sadece patronların değil işçilerin de yaşadığını söyleyen Göktaş, patronlara kaynak aktaran hükümetin en azından işçilerin birikimi olan İşsizlik Fonu’ndaki paraları da işçilere vermesini istedi. Göktaş, “MESS ya bu teklifini değiştirsin ya da işte hodri meydan, grevde görüşürüz. Biz patronlarla aynı gemide değiliz. Aynı gemide olsak birlikte batardık ama hep biz batıyoruz. O zaman bizim önümüzde bir seçenek var, o da mücadele. Bizim yanımızda olanlarla birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu. Göktaş’ın konuşmasının ardından işçiler, “Bu kavgaya girdik geri dönüş yok” sloganı attı. İşçiler, açıklamanın ardından MESS’in önünde 5 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldılar.
Eğitimciler zamları protesto etti
AKP Hükümeti’nin başta doğal gaza yaptığı zamlara karşı emekçilerin tepkisi devam ediyor. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube üyesi eğitim emekçileri, önceki gün akşam saatlerinde Şişli’de bulunan İGDAŞ binasına yürüyerek zamları protesto ettiler. Cevahir Otel’te toplanan eğitimciler, buradan “Soğukta ölmek istemiyoruz”, “Doğal gaz zamları geri alınsın” sloganları ile İGDAŞ’a yürüdüler. Burada açıklama yapan Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bukrek, “kriz bizi etkilemez” diyen Başbakan’ın ilk faturayı emekçi halka yıktığını ifade etti. Başbakan’ın, ‘IMF’nin ümüğümüzü sıkmasına izin vermeyeceğiz’ sözünü hatırlatan Bukrek, doğal gaza yapılan zamma onay veren Başbakan’ın halkın ümüğünü sıktığını dile getirdi. Okullarda ise doğal gaz zamlarının velilerden tahsil edilmek istendiğini söyleyen Bukrek, eğitimcilerin velilerden para toplamayacağını da ifade etti. Bukrek, zamlar geri alınana kadar sokaklara çıkmaya devam edeceklerini belirtti. Eylem, atılan sloganlarla sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Kapasite kullanımında rekor düşüş
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayiinde gerçekleştirdiği Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi’nin ekim ayı sonuçlarını açıkladı.
Ankete yanıt veren 4 bin 855 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre geçen yıl ekim ayında yüzde 83.1 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın ekim ayında yüzde 76.7 düzeyinde kaldı.
İmalat sanayiinin başlıca alt sektörlerinin neredeyse tamamında kapasite kullanımında düşüş yaşandı. En büyük gerileme 18.7 puanla büro, muhasebe ve bilgi işlem makinelerinde görüldü. Sektörün kapasite kullanımı yüzde 72.6’dan yüzde 53.9’a geriledi. Başlıca alt sektörler içinde ekimde en düşük kapasiteyle çalışan sektör büro, muhasebe ve bilgi işlem oldu. Kapasite kullanım oranı taşıt araçlarında 14.9 puan düşerek yüzde 75.3’e, ana metal sanayiinde 11.3 puan düşerek yüzde 74’e geriledi.
İç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedenini oluşturdu.