9. TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ GENÇLİK FORUMU
9. TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ
“EĞİTİM Sİ(S)TEMİMİZ: BEŞ OLSUN BOŞ OLMASIN”
GENÇLİK FORUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
13-16 Kasım 2008 tarihleri arasında Türk Eczacıları Birliği, İstanbul Eczacı Odası ve İstanbul Ecza Koop’un işbirliği ile gerçekleştirilmiş olan 9. Türkiye Eczacılık Kongresi kapsamında, 15 Kasım 2008 Cumartesi günü Türkiye’nin 10 farklı eczacılık fakültesinden 950 öğrencinin katılımı ile bir gençlik forumu gerçekleştirilmiştir. Forumun ana tartışma alanı beş yıllık eğitim ve bunun eczacılık fakültesi öğrencilerine ve eczacılık mesleğine olası etkileri olmuştur. Forum süresince ön plana çıkan tartışmalar çerçevesinde oluşturduğumuz sonuç bildirgemizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1. Beş yıllık eğitim alacak olan bizlerin, dördüncü senemize gelmiş olmamıza rağmen, beşinci yılımızda alacağımız eğitim programımızın netleşmemiş olması bizleri endişelendirmektedir. Konunun doğrudan muhatabı olan bizler, üniversite yönetimleri tarafından, artık bilgilendirilmek istiyoruz.
2. İlaç merkezli eczacılık eğitimi yerine hasta merkezli eczacılık eğitimi almak istiyoruz. Bizlerin bu konuda gerekli eğitimi alabilmesi için yeni bir müfredat düzenlenmesini ve bunun klinik stajlarla, vakalarla desteklenmesini istiyoruz. Bu çalışmanın yapılabilmesi için tıp fakülteleri ile işbirliğine gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Klinik eczacılık alanında kendimizi güçlendirdiğimiz takdirde, mesleğimizin önem ve farkındalığının ön plana çıkacağını ve mesleki saygınlığımızın artacağını düşünüyoruz.
3. Eczacılık eğitiminde özellikle zorunlu stajlarla eczane eczacılığına yönlendirildiğimizi düşünüyoruz. Bizlerin diğer eczacılık branşlarıyla ilgili daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini ve herkesin özellikle istedikleri branşa uygun eğitim ve staj programlarının olmasını istiyoruz. Diğer yandan, eğitimin beş yıla çıkarılması ile beraber beşinci senemize altı aylık staj programı eklenmesine rağmen ilk dört eğitim yılındaki yaz stajlarında bir azalma olmadı. Bu konuda okul yönetimlerinin müfredatın değişmesi için gerekli çabayı göstermelerini bekliyoruz.
4. Derslerimizde aldığımız teorik bilgileri hasta karşısında nasıl kullanacağımız konusunda eksikliklerimiz olduğunu düşünüyoruz. Derslerin mesleki pratiğimize hizmet edecek ve hasta ile ilişkilerimizde güçlü bir bağ kurmamızı sağlayacak biçimde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
5. Beş senelik eğitime geçerken bizlere vaat edilen eczacılık eğitimi; ders programlarının hafifleyeceği yönündeydi ancak bu konuda değişen hiç bir şey olmadı. Böylece bizim arzu ettiğimiz daha sosyal ve aktif bir eczacılık öğrenim hayatı hayal oldu.
6. Farklı anabilim dalları tarafından verilen aynı konuların, aynı zamanda ve paralel biçimde işlenmesi suretiyle, biz öğrencilerin ilgili konuya yoğunlaşmasına olanak sağlanmasını istiyoruz. Ve bunun eczacılık eğitiminde verimi arttıracak bir uygulama olacağına inanıyoruz.
7. Araştırmalarımızın kalitesinin artması için, mesleki İngilizce dersi verilmeyen fakültelerde bu dersin müfredata eklenmesini istiyoruz.
8. Türkiye’deki tüm eczacılık fakültelerinde birbirleriyle uyumlu, kredileri aynı ve aynı standartlarda eğitim verilmesini istiyoruz. Böylece, yaz okulu ve yatay geçiş gibi konularda denklik problemleri yaşamayacağımızı düşünüyoruz.
9. Zaten ağır olan müfredat içerisinde bizlerin beklentisi, tüm eğitim yaşantımızda daha fazla araştırmaya ve derse katkıda bulunmaya teşvik edecek kanalların çoğaltılmasıdır. Bu nedenle öğretim görevlilerinin derslerini daha interaktif bir tarzda gerçekleştirmesini istiyoruz.
BURADAN ECZACILIK EĞİTİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLAN HERKESE SESLENİYORUZ:
Bizler artık problemlerimize çözüm bulunmasını, hak ettiğimiz kaliteli eğitimin bizlere sunulmasını istiyoruz. Bizler geleceğin eczacıları olarak daha vasıflı, vizyon sahibi ve sosyal yönden güçlenmiş olarak mesleğimizi icra etmek istiyoruz. Mesleğimizin toplumsal saygınlığını arttırmanın, modern eczacılık uygulamalarını takip eden ve hayata geçiren birer sağlık çalışanı olmakla mümkün olacağının farkındayız. Bu amaçla bizler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bu çerçevede sorunlarımızı birlikte tanımlamaya ve çözüm yollarını tartışmaya devam edeceğiz. Mesleğimizin akademi, meslek örgütleri ve diğer tüm ilgili bileşenlerinin bu yolda taleplerimizi “gerçekten” dinlemeye ve adım atmaya davet ediyoruz.
Katılımcılar
1. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
2. Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
3. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
4. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
5. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
6. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
7. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
8. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
9. Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
10. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencileri