TEB BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
TEB ile SGK arasında sürdürülen görüşmeler, 13 Ocak 2009 Çarşamba günü anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Bunun üzerine aynı gün, gece saat 11.00’de sorun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile TEB arasında bir kez daha değerlendirilmiş,ancak, bu görüşmelerden de somut bir sonuç alınamamıştır.
14 Ocak 2009 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yeniden devreye girmesi ve SGK’dan Sami Türkoğlu’nu tam yetkili olarak görüşme için görevlendirmesi, üzerine tıkanan görüşme trafiği yeniden başladı. Bu görüşmeler tüm yoğunluğuyla devam ederken, kimi medya organları, manşete çıkan haberleri ile görüşmelerde uzlaşmaya varıldığını ilan ettiler.
Ancak, görüşmeler sürerken TEB’in yaptığı resmi açıklamayla; uzlaşmanın henüz tüm sonuçları ile sağlanamadığı yönündeydi. Görüşmeler sürerken, TEB ile SGK arasında uzlaşılan noktalar ise özetle şöyle:
1- TEB sözleşmenin taraflarından biri olarak kabul edilecek.
2- Eczacı, SUT’ta 1’nci Basamak Sağlık Hizmet Sunucusu olarak yer alacak.
3- Özel Hastanelerde Günübirlik Tedavi kalkacak.
4- Muayene ücretlerinin tahsili, sadece özel hastaneler için kalkacak, diğerlerinin eczanelerden tahsili devam edecek.
5- SUT uygulamalarının Protokole uygun hale gelmesi sağlanacak, bunun için Protokole bir madde eklenecek.
6- Avans uygulaması devem edecek, tüm reçeteler 60 günde kontrol edilecek ve tamamı ödenecek. Ancak ödemeler mevcut uygulamaya göre 10 gün daha ileriye öteleniyor.
7- Provizyon sistemi WEB tabanlı olarak Haziran 2009 itibariyle sorunsuz hale getirilecek.
8- Diyaliz ve Kan Ürünü reçetelerinin sıralı dağıtımı konusunda SGK, Danıştay’dan kesin kararın olumlu çıkması durumunda Sıralı dağıtım Uygulanır şerhini koyuyor.
9- Eczanelerin kurum ıskontoları İlaç Fiyat Kararnamesi değiştirilerek yeniden düzenleniyor. Buna göre cirosu:
- 0 – 350.000. TL arasında olan eczaneler için 0.5 olan ıskonto 0’a düşüyor.
- 350.000 – 601.000 ,, ,, ,, ,, ıskonto aynı kalıyor.
- 601.000 – 900.000 ,, ,, ,, ,, ,, ,, ,,
- 900.000 TL üzeri olan eczanelerde ise ıskonto 2’den 2.5’e çıkıyor
Fiyatı 10-50 TL ile 50-100 TL arasında ki ilaçlarda yüzde 24 ve 23 olan eczacı kâr marjlarıda yüzde 25 çıkıyor.
Görüşmelerde, eylemlilik sürecinde ortaya çıkan temel istemlerden biri olan Sanayi Iskontosu’nun eczaneler üzerinden yapılmasının kaldırılması noktasında çözümsüzlük devam ediyor.
Görüşmeler yukarıda kısaca özetlediğimiz biçimde imzalanırsa, eczaneler Sanayi Iskontosu’nun yükünü taşımaya devem edecektir. Bir diğer nokta; avans uygulaması dayatmasının devam etmesidir. Avans uygulaması sistem içinde kaldıkça, eczacıların başında” Demokles’in Kılıcı” olmaya devam edecektir. Bu noktada sağlıklı ve doğru çözümün, 5510 Sayılı Yasa içinde yapılacak bir düzenleme ile ilaç ödemelerinin avans siteminin dışına çıkarılmasıdır.
Yine, A Grubu Reçetelerin örnekleme yöntemi ile kontrol edilmesi ve hata marjının % 5’ler düzeyinde olması, meslektaşlarımızın başını ağrıtacak önemli konulardan biri olarak öne çıkıyor.
Sözleşme bu haliyle imzalanır ise temel sorunlardaki çözümsüzlük hali devam edecek demektir. Tartışmaya son noktayı bugün(15 Ocak 2009) saat 14.00’te toplanacak olan TEB Başkanlar Danışma Kurulu koyacak.