Son yapılan Tebliğ değişiklikleri nedeniyle meslektaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlar
31.12.2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “2008 yılı SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve 20.01.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği” ile yapılan değişiklikler nedeni ile meslektaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlar.
1- Reçetelere yazılacak ilaçlar ile büyük-küçük ambalajlarının ödenmesine ilişkin olarak;
Aynı dozda bir veya birden fazla formu olan ilaçların / eşdeğer ilaçların (maksimum dozları da dikkate alınarak) 30 günlük tedavi dozunu geçen ambalaj formları için sağlık raporu düzenlenmesi zorunludur.
Bu nedenle ilacın piyasada tek bir formu bulunsa bile reçetede yazılan miktarı 30 günlük tedavi süresini aşıyor ise ilacın ödenebilmesi için rapor gereklidir.
2- Osteoporoz’da ilaç kullanım ilkelerine ilişkin olarak;
a. Osteoporoz tedavisinde kullanılan bifosfonatlar ve diğer osteoporoz ilaçları (raloksifen, calcitonin, stronsiyum ranelat) aşağıdaki belirtilen ICD-10 kodu ile tanımlı endikasyonlar da ve tebliğde belirtilen koşullarla ödenir.
(Katılım paylı)
M80.0 Postmenopozal Osteoporoz ,Patolojik Kırık İle
M81.0 Postmenopozal Osteoporoz , Patolojik Kırıksız
M81.8 Senil Osteoporoz
M80.1 Cerrahi Sonrası Osteoporoz , Patolojik Kırık İle
M81.1 Cerrahi Sonrası Osteoporoz, Patolojik Kırıksız
(Katılım paysız)
M80.4 İlaca Bağlı Osteoporoz, Patolojik Kırık İle
M81.4 İlaca Baglı Osteoporoz, Patolojik Kırıksız
M89.0 Sudeck Atrofisi
M88 Paget Hastalığı
Q78.0 Osteogenezıs Imperfekta
b. Bu ilaçlar mutlaka uzman hekimler tarafından reçetelendirilmelidirler.
3- Lipid düşürücü ilaçların kullanımına ilişkin olarak;
a. Statinler ve statin dışındaki lipid düşürücü ilaçların tebliğde belirtilen LDL ve trigliserit düzeylerinde ödenebilmesi için belirtilen hastalık gruplarına (diabetes mellitus, akut koroner sendrom, geçirilmiş MI, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı,65 yaş ve üzerindeki hipertansiyon) ait sağlık raporunun reçeteye eklenmesi gerekmektedir.
b. Bu ilaçlar raporlandırılırken ilk uzman hekim raporuna son 6 ayda yapılmış, kan lipid düzeylerinin yüksek olduğunu gösteren tetkik eklenir veya bu tetkik sonuçları raporda belirtilir. (Tetkik sonucu ya raporda yazacaktır ya da rapora ilgili tetkik eklenmelidir.)
c. Tetkik sonuçları mutlaka cihaz çıktısı olmalıdır, el yazısı ile yazılmış sonuçlar dikkate alınmaz.
4- Sadece barsak operasyonundan oluşan malabsorbsiyonlar ve malnutrisyon raporuna muaf işlemi yapılmalıdır. Her malnutrisyon raporuna muaf işlemi yapılamayacaktır.
5- Kontraseptiflerin ; prospektüsünde yer alan kontrasepsiyon dışındaki tedavi endikasyonlarında ödemesi yapılmaktadır.