BANKALAR DEĞİL İNSANLAR KURTARILSIN
Başka bir dünya mümkün.
Bu yıl 8. kez yapılan “Dünya Sosyal Forumu”, yağmur ormanlarıyla çevrili bir Amazon kentinde renkli bir yürüyüşle başladı
Brezilya’nın Belem kentinde “Başka Bir Dünya Mümkün” sloganı ile yapılan forumun açılış yürüyüşüne davullar ve geleneksel dans gösterileri eşliğinde yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Katılımcılar, dünyadaki ekonomik kriz alternatif kalkınma modelleri geliştirilmesi taleplerini haklı çıkardığı için bu yılki forumun daha hayati öneme sahip olduğuna dikkati çekiyor.
6 gün sürecek Belem’deki foruma, bu yıl yaklaşık 100 bin kişinin dahil olması bekleniyor. Foruma 5 Güney Amerika liderinin de katılacağı kaydediliyor. İlki 2001 yılında Brezilya’nın Porto Alegre kentinde yapılan “Dünya Sosyal Forumu”na, her ülkeden çevreciler, anarşistler, sosyalistler, sendikacılar, aktivistler, yerliler gibi çeşitli kesimlerin temsilcileri katılıyor.Forum kapsamında çeşitli atölye çalışmaları, seminerler, toplantılar ve kültürel etkinlikler de yapılıyor.
KAPİTALİZME KARŞI İSYAN!
‘Başka bir dünya mümkün’ sloganı altında sekizincisi düzenlenen ve yerli halklara adanan Dünya Sosyal Forumu kapitalizme karşı daha fazla mücadele çağrısı ile sona erdi. Foruma katılan Latin Amerikalı liderler Thomas More’un ütopyasının takipcisi olacaklarını söyledi…
İBRAHİM VARLI
İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’na karşı, ilki 2001 yılında Brezilya’nın Porto Allegre kentinde gerçekleştirilen alternatif buluşmanın bu sene sekizincisi gerçekleştirildi. ‘Başka bir dünya mümkün’ sloganı altında 27 Ocak”ta başlayan ve 1 Şubat'”ta sona eren Sosyal Forum hareketli tartışmalara sahne oldu. İklim değişikliğinin ana tema olduğu ve bu sene Latin Amerika’daki yerli halklara adanan Foruma dünyanın 150 ülkesinden 100 binin üzerinde aktivist katıldı. Yaklaşık 7 bin çalışma grubunun oluşturulduğu Forum’da, sivil toplum örgütleri, sendikacılar, sol parti ve gruplar, çevreciler, anarşistler, ekolojistler sosyalistler, feministler gibi birçok grup katıldı.
MORE’UN ÜTOPYASI HAYAT BULUYOR
Belem”de yapılan Sosyal Forumunda bir araya gelen beş Latin Amerika ülkesi lideri yaklaşık 100 bin kişinin önünde kapitalizme karşı daha fazla mücadele etme çağrısı yaptı. Brezilya, Venezuela, Ekvator, Bolivya ve Paraguay”ın solcu devlet başkanları kapitalist sistem ile politik mücadelenin her zamankinden daha fazla gerekli olduğu üzerinde durdu. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Davos’ta bir araya gelen dünya liderlerine seslenerek, global kapitalizmin yaşanan mali krizin sorumlusu olduğunu söyledi. Chavez, “Yeni bir dünya doğuyor ve Thomas More’un ütopyası Latin Amerika’da hayat buluyor” dedi. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ise sosyal değişimlerin istedikleri hızda olmasa da gerçekleştiğini ve yavaş ama emin adımlarla hedeflerine yürüdüklerini söyledi. Paraguay devlet başkanı Fernando Lugo ise Latin Amerika’nın yeni bir umut olduğunu söyledi. Ekvator Devlet Başkanı Correa ise “21.yy sosyalizminin ayırt edici özelliğinin kadın erkek ayrımcılığına son vermek olduğunu ve bunu da gerçekleştirme yolunda olduklarını” söyledi. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise ABD”nin saldırgan politikalarını eleştirdi.
‘BANKALAR DEĞİL İNSANLAR KURTARILSIN’
Sosyal Forum’da, Davos’ta 39.su gerçekleşen Dünya Ekonomi Forumu da protesto edildi. Yaşanan mali krizin kapitalizmin iflası olduğu vurgulanırken, bankaların ve finans sisteminin değil çalışanların kurtarılması çağrısı yapıldı. Krizin alternatif kalkınma modelleri geliştirilmesi taleplerini bir kez daha haklı çıkardığı Foruma katılan aktivistlerin ortak buluşma noktasıydı.
Dünya Sosyal Forumu’na, Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın partisi Brezilya İşçi Partisi (PT), Brezilya Komünist Partisi (PcdoB) ve Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’de ( PSOL) büyük destek verdi.
SON GÜN CHE’YE ADANDI
Yüzbinlerce aktivistin katıldığı forumda; barış aktivistleri, topraksız köylüler, sendikacılar, öğrenciler, çevreciler, yerli hakları savunucuları, kadınlar, adil ticaretciler, ve daha bir çok aktivist atölye çalışmalarıyla deneyimlerini birbirleriyle paylaştı. Forumu’nun her zamanki ana gövdesi seminer ve atölye çalışmaları oluşturdu. Bu atölye çalışmaları ve seminerler altı tema altında toplandı: İletişim, kültürler ve eğitim: Dinamiklerin demokratikleştirilmesi ve alternatifler; Çeşitlilik, kimlikler ve hareketimizden genel görüntüler; Emperyalist stratejiler ve halkların direnişi; İktidar, politikalar ve toplumsal özgürleşme için mücadele; Doğal kaynaklar ve yaşama hakkı: Yağmacı sivil modellere karşı alternatifler; Emek, sömürü ve yaşamın üretimi. Forumun son gününde efsanevi devrimci Ernesto Che Guevara’nın anısına adandı.