ÇALIŞANLAR MALİ KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEK
Avrupa”da eylem zamanı. Mali krizin yol açtığı tahribatlara çalışanların eylem dalgası yayılıyor. Fransa”da, İsveç”te, Almanya”da, İngiltere”de, Yunanistan ve Bulgaristan”da süren eylemler yeni bir sürecin habercisi gibi. Tek tek ülkeler genelinde devam eden eylemler sonrasında Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) harekete geçti. ETUC öncülüğünde bir araya gelen Avrupalı sendikalar Brüksel’de buluştu. Sendikalar, hükümetlerden mali krize karşı mali piyasaları değil çalışanları kurtarmaya davet etti. “Çalışma Güvenliği, İşçi Hakları ve Toplu Sözleşme Özerkliği İçin: Yeni Bir Toplumsal Sözleşme” sloganı altında bir araya gelen sendikalar mali krizin faturasının çalışanların üzerine yıkılmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
ETUC bu amaçla 16 Mayıs”ı “Uluslararası Eylem ve Dayanışma” günü ilan etti. ETUC çağrısı üzerine çalışanlar Berlin, Paris, Madrid, Barcelona, Prag, Varşova gibi büyük başkentlerde eş zamanlı olarak iş bırakma eylemi yapacak ve sokaklara çıkacak.
“KRİZİNİZİ ÖDEMİYORUZ”
ETUC”un kıta genelinde ilan ettiği mücadele gününe karşı Alman sendikalar ise 28 Mart’ı eylem günü ilan etti. Sendikaların çağrısı üzerine bir araya gelen sol partiler, küreselleşme karşıtları ve sendikal gruplar “Krizinizi ödemiyoruz” sloganı altında Berlin ve Frankfurt”ta alanlara iş bırakarak sokaklara çıkacak. Hafta sonunda bir araya gelen yaklaşık 90 grup eylem birliği yapma konusunda anlaşmaya vardı. Öte yandan İsveç”in Başkenti Stockholm”de belediyenin bakım, temizlik ve çöp toplama işlerini özelleştirmesi nedeniyle başlayan grev devam ediyor. Özelleştirmeye karşı çıkan işçiler temizlik işçileri bir protesto eylemi de gerçekleştirdi. Belediyenin temizlik işçileri çöp toplama kamyonları ile birlikte şehir merkezinde turladı.
Stockholm’un üç büyük bölgesinde çöp toplamayı üstlenen özel şirket özelleştirmeyi kazandıktan sonra birçok çöp toplayıcının işine son verdi. Şirket önce kovduğu işçileri daha sonra düşük bir ücret karşılığında işten atılanların yeniden işe girmeleri için yeni sözleşmeye imza atmalarını istedi. Şirketin bu tavrına karşılık işçilerin üyesi olduğu Transport sendikası işten çıkarmaların ve ücretlerin düşürülmesinin sözleşmeye aykırı olduğunu belirterek iş mahkemesine başvurdu. Sendika aynı zamanda greve de başladı. Özel şirket ise işçileri yasadışı eylem yapmakla suçlayarak çöp toplayıcılarının ücretlerinin çok yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini savunuyor.
Fransa”da ise Üniversite öğretim üyelerinin eylemi devam ediyor. Bugün tüm Fransa genelinde alanlara çıkacak olan Üniversite hocaları, Nicolas Sarkozy hükümetinin Üniversite Öğretim Üyeleri”nin statüsünde yapmayı planladığı statü değişikliğine karşı eylem yapacak. Yunanistan ve Bulgaristan”da çiftçilerin hükümetleri protesto eylemi ise aralıklarla devam ediyor.
İzlanda”da hükümeti protesto gösterileri hükümetin istifası ile sonuçlandı. Baltık ülkeleri Letonya ve Litvanya”da ise bu ülke tarihlerinin en büyük gösterileri geçtiğimiz günlerde düzenlendi. İngiltere”de ise taşeronlaşmaya karşı greve başlayan ingiliz işçilerinin eylemi başarı ile sonlandı.