“Türkiye Halkını Uyarıyoruz, Suyu Özelleştirmeye Kararlılar”
BM Genel Meclisi Başkanı’nın su konusundaki danışmanı Maude Barlow, “Türkiye halkını uyarmamız gerekiyor. Bu hükümet suları özelleştirmekte kararlı. Dünya Su Forumu ‘yaralı bir hayvan’ gibi. Yeni fikirleri yok. Şimdi büyük barajları konuşuyorlar” diyor.
Küresel Su Adaleti Hareketi’nin, suyun insan hakkı olduğunu vurguladığı bir günlük Halkın Su Forumu, 5. Dünya Su Forumu’na karşı İstanbul’da düzenleniyor.
Forumun bugünkü basın toplantısının ardından bianet’in sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı’nın suyla ilgili danışmanı Maude Barlow, “Aslında forumun İstanbul’da düzenlenmesine sevindik. Çünkü bu bizim için dünyada su özelleştirmelerine karşı verilen mücadeleleri Türkiye halkına anlatmak için bir fırsat oldu” dedi.
“Şirketler bize ‘düşmanlarımız’ diyor”
Barlow’a göre, özelleştirmeden yana şirketlerin egemenliğindeki Dünya Su Forumu, artık her yerde dirençle karşılaşıyor, bu yüzden kendine güven sorunu yaşıyor. Foruma gözlemci olarak katılan Barlow, “Meşruiyetlerini kaybetitiler. Toplantılarda fikirlerini tükettiklerini görüyorsunuz. Bu yüzden forum yaralı bir hayvan gibi; iyice savunmacı bir ruh halindeler. Bir etkinlikte şirket temsilcileri bizi gösterip ‘düşmanlarımız’ dediler. Bu yüzden bu kadar çok güvenlik var, bu yüzden protestoculara baskı var” diye anlatıyor.
“Bu forumda barajlar konuşuluyor”
Dünya Su Forumu’nun bu haliyle artık en önemli derdinin konumunu korumak, hayatta kalmak olduğunu söyleyen Barlow, İstanbul’daki forumda barajların çokça konuşulduğuna dikkat çekiyor. “Daha önceki forumlarda barajlar hiç bu kadar konuşulmamıştı. Bu forumdan yeni bir taktikle çıkacaklarını sanmıyorum, ama barajlarla ilgili dikkatli olmak gerek.”
“Bu hükümeti desteklemeyin”
Forumdaki gözlemlerinden yola çıkarak AKP hükümetinin suyu özelleştirmek konusunda son derece kararlı olduğunu söyleyen Barlow’a göre “Türkiye halkını uyarmamız gerekiyor. Bu hükümeti desteklememeliler” diye konuştu.
The Marmara otelindeki Halkın Su Forumu’na 70’ten fazla ülkeden birçok su hakkı savunucusu katılıyor. Aktivistler su yönetiminin ve hizmetlerinin şirketlerce değil, kamu ve topluluklar eliyle yürütülmesini savunuyor.
Barlow, Kanada’daki en büyük yurttaş hakları örgütü Kanadalılar Konseyi’nin de başkanı. Aynı zamanda kadın hakları savunucusu. Barlow’a çalışmaları nedeniyle 2005’te “alternatif Nobel” olarak biinen “Doğru Yaşam Ödülü” (Right Livelihood Award) verilmişti.
Kaynak: Tolga KORKUT – Bianet