YAŞLARI ÇOCUK DERTLERİ BÜYÜK
Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı. Türkiye’de milyonlarca çocuk, ‘bayramlarına’ uyandı. Ancak Diyarbakır’da 4 çocuk daha zindan karanlığına mahkum edildi. Adana’da ise 28 çocuk, hapishane parmaklıklarının ardında uyandı güne.
Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı. Türkiye’de milyonlarca çocuk, ‘bayramlarına’ uyandı. Ancak Diyarbakır’da 4 çocuk daha zindan karanlığına mahkum edildi. Adana’da ise 28 çocuk, hapishane parmaklıklarının ardında uyandı güne. Bugün onların bayramı, ama onların gördüğü ilk yüz annelerin, kardeşlerin yüzü değildi; demir parmaklıkların ardındaki gardiyanların yüzüydü.23 NİSAN HEDİYESİ!
Diyarbakır’da geçtiğimiz yıl ‘polise taş attığı’ iddiasıyla tutuklanan 4 çocuk, hakim karşısına çıktı. Yaklaşık bir yıldır tutuklu olan 15-17 yaşları arasındaki çocuklar, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 6’şar yıl 11’er ay, toplam 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çocukların avukatı, tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak çocukların tahliyesini istedi. “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına faaliyet yürütmek”, “polise mukavemet” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” maddelerince cezalandırılan çocukların tahliyesine karar verildi.
AİLELER DURUMU HAZMEDEMİYOR
Bugün de yine bildik görüntüler yaşanacak, çocuklar birkaç dakikalığına Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanının koltuklarına oturacak. Kameralar çalışacak, flaşlar patlayacak. Türkiye’deki çocuklar bu bildik manzaraları merakla beklerken, Adana’da 28 çocuk 23 Nisan’ı cezaevinde karşılayacak.
Adana’da ‘polise taş attıkları’ suçlamasıyla tutuklanan çocukların aileleri ise, “Bizim çocuklarımız da 23 Nisan’da cezaevi müdürünün koltuğuna mı oturacak?” diye soruyor. Pozantı Cezaevi’nde bulunan çocukların anneleri bu durumu hazmedemiyor.
‘İÇLERİ RAHAT MI?’
Çocuklarının maruz kaldığı kötü muameleye dikkat çeken anneler Fadile Özbay, Şefike Alagaş, Hediye Tufan, Safiye Beyna ve Koçero Uygur, “Çocuklarımız cezaevinde baskı altında. Her gittiğimizde ağlıyorlar. Çok zayıflamışlar. Kendilerine bakamıyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Psikolojileri bozulmuş” diye duygularını dile getiriyor.
3 ay önce gözaltına alınırken kafası kırılan S.U’nun ağabeyi Mikail Uygur, şöyle konuşuyor: “Devlet büyükleri çocukları kendi koltuklarına oturtacak. Peki bizim çocuklarımız nerde duracak acaba? Bizimkiler ranzalarda mı yoksa cezaevi müdürünün koltuğuna mı layık görülüyorlar? Nasıl kutlayacaklar bu bayramı, içlerine sinecek mi? Tek dileğimiz bizim çocuklarımıza da diğer çocuklar gibi yaklaşsınlar. Ayrım yapılmasın.”
‘GÖZALTINDA HEP DÖVDÜLER’
Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 15 yaşındaki V.Ç. hakkında, Adana 6. ve 7. Ağır Ceza Mahkemelerinde 17 yıldan 37 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dövülerek gözaltına alınan V.Ç, emniyette ve çocuk şubesinde de dayak yediğini anlattı. Mahkemede serbest bırakıldığını belirten V.Ç, “İkinci kez de beni eve gelip aldılar. Evde anneme ‘karışmayacağız’ dediler ama emniyete götürüp dövdüler. Sabahtan gece 3’e kadar orda kaldım. Orda hep dövüyorlardı. 23 Nisan bir anlam ifade etmiyor. Bayram bizim bayram değil” dedi.
‘ÇOCUK GİBİ YAŞAMIYORUZ Kİ!’
İki kez gözaltına alınan 11 yaşındaki Azad Bayav ise çocuk bayramı diyince aklına, çocukların gezmesi, eğlenmesi, sevinmesi geldiğini söyledi. “Ama bizim gibi çocuklar bunu yaşayamıyor” diyen Bayav, gözaltında yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizim elimizi kırmaya çalıştılar. Bize küfür ettiler, dayak attılar, fotoğrafımızı çektiler.” 11 yaşındaki Abdurahman Tufan ise, çocuk bayramı deyince aklına hiçbir şey gelmediğini söyledi. Tufan, “Çünkü çocuk gibi yaşadığımız hiçbir şey yok. Burada bir parkımız var. Mahallede gösteriler olduğu zaman polisler gelip buradaki oyun aletlerini kırıyor. Çocuk bayramında yine işe gidip çalışacağız” diye konuştu.