1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanındaydık…
Bundan tam 32 önce 1977 1 Mayıs’ında sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin üyelerinden oluşan mahşeri bir kalabalık işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlamak üzere Taksim meydanını doldurmuştu. Egemen güçlerin yüreğine korku salan bu eylem kanlı bir provokasyonla kırıldı. 32 yıl sonra hala failleri bulunamayan bu katliam ile 37 emekçi katledildi, yüzlercesi ise yaralandı. 1978 1 Mayısı’nda işçiler, emekçiler bir kez daha Taksim alanını doldurdu. Sonraki yıllarda ise Taksim alanı emekçiler için yasak bölge ilan edildi. Bu yasak 31 yıldır sürüyor. Güvenlik gerekçesiyle işçilere kapatılan Taksim alanı sportif faaliyetlere, siyasi parti mitinglerine, polis günü kutlamalarına, kültür ve sanat etkinliklerine ise ardına kadar açıldı. O gün bugündür emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını Taksim’de kutlama talepleri bürokrasinin, siyasi iktidarların ‘makul olmayan’ engeline takıldı. Bu mücadele 31 yıl boyunca sürdü. 2009 1 Mayısı ile birlikte bu yasak sınırlıda olsa kaldırıldı. ’Makul’ sayıda katılıma izin verildi.
DİSK’in merkez binasının yer aldığı pangaltı buluşma merkeziydi. Ancak valilik aldığı güvenlik önlemleriyle daha sabahın 5. 00’inde ‘Makul’ sayının sınırlarını tayin etmeye başlamıştı bile… Saat 9. 00’dan sonra ne sendika temsilcilerinden nede meslek örgütü yöneticilerinden kimse alana sokulmadı. ‘Makul’ sayının dışında kalanlar barikatların dışında tutulmuştu. Tüm engellemelere rağmen barikatları aşıp yürüyüş kortejine katılanların sayısı artarak devam etti. Saat 10. 30’da Taksim meydanına doğru hareket eden kortej adım adım ilerleyebildi. Bu arada kortejdekilerde zaman zaman biber gazından nasibini aldı. Öğlen saatlerinde ancak Taksim alanına girilebildi.
DİSK, KESK, TMMOB. TTB Başkan ve üyeleri. DTP VE CHP’den çok sayıda milletvekilinin. Demokratik kitle örgütü temsilcilerinin, İstanbul Eczacı Odası Başkanı, Çağdaş Eczacılar Derneği Başkanı ve bir grup eczacı meslektaşımızın yer aldığı kortej Taksim meydanına ‘İşte Taksim İşte 1 Mayıs’ sloganı ile girdiğinde kalabalık 5 bine ulaşmıştı.
Yasaklar delinmiş, ‘Makul’ sayı aşılmış ve 31 yıl aradan sonra 1 Mayıs 1 Mayıs alanında kitlesel bir katılımla kutlanıyordu ve Taksim meydanı bu tarihi ana tanıklık ediyordu.
Kazancı yokuşunun başında kortej yerini alıyor, 1 Mayıs marşı ile şehitlerimizi anıyoruz. DİSK ve KESK başkanının konuşmalarından sonra 1 Mayıs kutlamaları sona eriyor, yasakların tümü ile kalktığı yeni 1 Mayıs’ları 1 Mayıs alanında özgürce kutlamak dileğiyle alandan ayrılıyoruz.
Yaşasın 1 MAYIS
Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü