İSTANBUL ECZACI ODASINDAN İLAÇ SANAYİSİNE UYARI!
Bilindiği üzere 2009 Yılı SGK Protokolü’nde yapılan yeni düzenlemeye göre fatura ödemeleri protokolün yürürlük tarihi olan 1 Şubat 2009 tarihinden itibaren reçete tesliminden 60 gün sonra yapılacağından 2009 yılı Şubat ayı faturalarının geri ödemeleri de herhangi bir gecikme yaşanmadığı takdirde en erken 15 Mayıs 2009 tarihinde meslektaşlarımızın hesabına geçecektir. 2008 Protokolü’nde 45 gün olan geri ödeme süresinin 2009 yılı Protokolü’yle 60 güne çıkarılması nedeniyle Mayıs ayından başlamak üzere eczanelerin dağıtım kanallarına vermiş oldukları çek ve senetlerin geri ödemelerinde de çok büyük sorunlar yaşanacaktır.
İlaç üreticileri ve ithalatçılarının firmalarına ait tüm ilaçlardaki satış vadelerini ivedilikle 2009 SGK Protokolünde yer alan geri ödeme süresine uygun olacak şekilde düzenlemeleri ve dağıtım kanallarının da eczanelerden yapacakları tahsilatlarını bu düzenlemeler ışığında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme tarihine denk gelecek şekilde yapmaları gerekmektedir.
Ayrıca ilaç firmalarının satışlarda eczanelere uygulamakta oldukları %7 ticari iskontoları birçok ürünlerinde kaldırdıkları ya da daha düşük iskontolarla vermeye başladıkları Odamızca tespit edilmiştir. İlaç sanayisinin ürünlerine yönelik artan rekabet ortamında uyguladıkları yanlı politikalar nedeniyle giderek zayıflayan eczane ekonomileri, bir de %7 oranındaki ticari iskontolarının kaldırılması sonucu iflas noktasına gelmiştir. Çok sayıda eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Eczacılar ağır kredi ve faiz yükü altında ezilmektedir. Her türlü olumsuz koşula rağmen sorumlulukları gereği verdikleri ilaç hizmetini kararlılıkla sürdürmeye devam eden meslektaşlarımızın ilaç sanayisinin bu uygulamalarını daha fazla kaldırması mümkün değildir.
Yönetim Kurulumuz meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme ulaştırılması amacıyla geçtiğimiz hafta, önce dağıtım kanalları ile bir araya gelmiştir. Bu toplantıya Selçuk, Hedef, Galenos Ecza Depolarının ve İstanbul Ecza Koop’un sorumlu yöneticileri katılmışlardır. Yapılan görüşmede Yönetim Kurulumuz, toplantıya katılan dağıtım kanallarının yöneticilerinden eczanelerimizin Mayıs ayına yönelik düzenlemiş oldukları çek ve senetlerinin, SGK geri ödemelerinin yapıldığı günde tahsil edilmesini talep etti. Dağıtım kanallarının temsilcileri, eczaneler ödeme alamadıkları sürece tahsilat yapmalarının mümkün olamayacağını ve bu nedenle de bu hususta gerekli hassasiyetin kendilerince gösterileceğini, çek ve senetlerin işleme konulmayacağını dile getirdiler. Ancak Yönetim Kurulumuzdan İlaç Sanayi ile bu konuda görüşerek satış vadelerinin uzatılmasının sağlanmasını talep ettiler. İlaç Sanayisinin satış vadelerini uzatmaması halinde bu yükün sürekli olarak dağıtım kanallarının sırtında taşınmasının mümkün olamayacağını dile getirdiler. Ayrıca Sanayi ile yapılacak bu konudaki bir toplantıya katılabileceklerini de belirttiler.
Bu toplantının ardından Yönetim Kurulumuz, Araştırmacı İlaç Sanayicileri Derneği’nden (AİFD) üye firmalarının özellikle SGK ödeme gününden vadeleri kısa, iskontoları yetersiz olan ilaçlarıyla ilgili olarak yaşadığımız sorunların görüşülüp çözülmesine yönelik ivedilikle randevu talebinde bulundu. Dernekle yaptığımız görüşmede, bu toplantının en kısa sürede yapılmaması halinde eczacıların sorunlarını kendilerinin çözmek için gerekli adımları atabilecekleri ve bunun da alanımıza olumsuz etkileri olabileceği ısrarla belirtildi. Toplantı talebimiz telefonda olumlu karşılanmasına rağmen ne yazık ki kendilerinden bu güne kadar konuyla ilgili herhangi bir geriye dönüş olmamıştır.
Gelinen bu noktada ilaç sanayi ve ilaç dağıtım kanalları uygulamalarını yeniden gözden geçirmek zorundadırlar. Çünkü meslektaşlarımız Şubat 2009 SGK alacakları banka hesaplarına yatana kadar dağıtım kanallarına verdikleri çek ve senetlerin hiç birini ödeyemeyeceklerdir. Ayrıca bundan sonra eczane ödemelerinin en erken her ayın 15’inde yapılacağı da gözden kaçırılmamalıdır.
İlaç Firmaları tarafından 14 Mayıs Eczacılık Günü akşamına kadar ürettikleri ya da ithal ettikleri tüm ürünlerin satış vadelerinin Sosyal Güvenlik Kurumunun geri ödeme süresinin altında kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmemesi ve %7 ticari iskontoların tüm ilaçlarda uygulanmaması durumunda 15 Mayıs 2009 tarihinden itibaren meslektaşlarımıza önerilerimiz;
İlaç alımlarını minimize etmeleri,
Stoklu çalışmaya son vermeleri,
Kampanyalara katılmamaları,
İlaç mümessillerini eczanelerine kabul etmemeleri,
%7 ticari iskontoları uygulamayan ilaç firmalarının ilaçlarının yerine (kamunun desteklediği eşdeğer ilaç uygulaması kapsamında) eşdeğerlerinin hastaya verilmesi doğrultusundadır.
Bu uygulama süresince hastalarımız hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek ve mücadelemiz, taleplerimiz yerine getirilene kadar devam edecektir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu