Emek ve meslek örgütlerinden IMF ve Dünya Bankası’nın davetine ret!
IMF ve Dünya Bankası toplantılarına davet edilen Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak mektupla katılmayacaklarını açıkladı. ‘Küresel zorbalar’ ifadesi bulunan mektuba, ‘Bizden aldıklarınızı geri veriniz ve geldiğiniz yere gidiniz’ sözleriyle başlandı
IMF ve Dünya Bankası’nın İstanbul’da yapılacak yıllık toplantısına, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den oluşan emek örgütleri katılmayacaklarını açıkladı. Çalışanları temsil eden örgütlerin de davet edildiği IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısına yönelik gelen daveti geri çeviren emek ve meslek örgütleri, genel başkanlarının imzasıyla davete cevaben IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’e birer mektup göndererek protesto etti.
‘Sermayenin sesisiniz’
IMF ve Dünya Bankası’nın sadece sermayenin ve iktidarların sesi olduğuna dikkat çekilen mektupta, şu görüşlere yer verildi: “Davetsiz olarak bulunduğunuz bu ülkenin halkları, sizleri ve temsil ettiğiniz ideolojiyi hiç bitmeyen istikrar programlarınızla, yıllarca emekçilerin alınteriyle üretilmiş kamusal varlıkları talan eden özelleştirmelerinizle, reform olarak direttiğiniz ve her seferinde budadığınız sosyal haklarla çok iyi bilmektedir. Küresel düzeyde yarattığınız krizin bu büyük yıkımında sanki sizin hiçbir etkiniz olmamış gibi, ülkemize gelecekmişsiniz, kapitalizmin krizi için çıkış yolları arayacakmışsınız ve yine hiç utanmadan 1980’li yıllardan bu yana şiddetle savunduğunuz liberal politikaları, yufka yürekli yoksulluk edebiyatına bulandırıp insanlığa çözümmüş gibi duyuracaksınız.”
Faturayı kim ödeyecek?
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a, krizin faturasının 1.4 trilyon doları aştığı yönündeki sözlerinin hatırlatıldığı mektupta, sıradan bir iktisat öğrencisinin bile krizi aşmanın, ödemekle mümkün olduğu dile getirilerek, “IMF Başkanı bu krizi kim ödeyecek?” sorusu yöneltildi. Mektupta, Strauss-Kahn’a sorular şöyle devam etti: “Toplantıya çağrılanlar mı ya da onların temsil ettiği uluslararası sermaye mi, yoksa dünya halkları mı? Yani dünyanın her yerinde işsiz kalanlar, yoksullaşan sıradan insanlar mı?”
‘Politikalarınız trajik’
Mektupta, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’e yönelik olarak şu ifadelere yer verildi:
“Mevcut krizin dünyanın her yerinde milyonlarca insanı işsiz ve yoksul bıraktığını büyük bir fütursuzlukla açıklıyorsunuz. Peki ama çeyrek yüzyıldır dünyanın her yerinde aralıksız uyguladığınız yapısal uyum politikalarının yaşadığımız küresel krizle hiçbir bağlantısı yok mu? Küresel sermaye adına konuşan siz ‘Sayın’ Dünya Bankası Başkanı Zoellick dünya halkları için konuşamazsınız. Yufka yürekli yoksulluk politikalarınız olsa olsa trajiktir. Sizin yardımseverliğiniz çağımızın ‘yoksullar yasasıdır’, utanç vericidir. Sizin ulufenizi değil, emeğimizin değerini istiyoruz. Toplumun gerçek sorunlarının sizi ilgilendirmediğini biliyoruz. Paranın ve kârın güvenliğini sağlamak için insanın ve toplumun hayatını dikkate almadığınızın farkındayız.”