KAMU EMEKÇİLERİNDEN 1 GÜNLÜK UYARI GREVİ
Kamu emekçileri 25 Kasım 2009 tarihinde 1 günlük uyarı grevi yapacaklar.
Konu ile ilgili 24 Kasım 2009(bugün) tarihinde Taksim Hill hotelde bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türker, TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Hakan Ertem, Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu katıldı.
Kamu emekçilerinin ülke genelinde gerçekleştirecekleri uyarı grevini, “Çalışma yaşamının demokratik olmaması ve kamuya yeterli kaynak aktarılmaması” nedeniyle yaptıklarını belirten KESK Genel Başkanı Sami Evren, çalışanların toplu sözleşme ve grev haklarını kullanma olanağının da kısıtlı olduğunu söyledi. Evren, “Toplam iş gücü içerisinde emekçilerin çok az bir oranı sendikalı olabiliyorsa, o ülkede demokrasi defolu demektir” dedi.
25 Kasım’da gerçekleştirilecek grevin, 1969’da Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) tarafından yapılan grevden sonraki en büyük eylem olacağını kaydeden Evren, grev nedeniyle hastanelerde acil sağlık hizmetlerinin dışında hizmet verilmeyeceğini, vergi dairelerinde işlemlerin durdurulacağını, trenlerin durdurulup, uçakların rötar yapacağını söyledi.
Evren, “Hükümetin bu eylemi doğru değerlendirmesini umuyorum. Eğer bunu doğru algılamazlarsa 25 Kasım daha büyük eylemlerin başlangıcı olacak” uyarısında bulundu.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de sendika olarak örgütlü oldukları tüm işyerlerinde greve destek vereceklerini belirtti.
Çelebi’nin ardından konuşan Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türker ise bu grevin tüm emekçileri ilgilendirdiğini belirterek kamuda çalışan işçilerin de bu greve üretimi durdurarak destek vereceklerini ifade etti.
TTB Başkanı Günçay Gürsoy da hekimlerin de eyleme destek vereceklerini kaydederek, acil konular dışında hastanelere başvurulmamasını istedi. Prof. Dr. Gürsoy, 25 Kasım’da hastanelerde domuz gribiyle ilgili sağlık hizmetlerinin, aşılamanın devam edeceğini de ifade ederek, ayrıca acil ve yoğun bakım servislerinde de hizmetlerin aksamayacağını belirtti.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da 350 bin üyelerinin üçte birinin kamuda çalıştığına dikkati çekerek, eyleme destek vereceklerini söyledi.
Türk Eczacıları Birliği’ni temsilen toplantıya katılan İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Hakan Ertem ise şunları söyledi:
“Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ülkemizde sağlık hizmetlerini ne hale getirdiğini hepimiz görüyoruz. Bizler muayene katılım payı, ilaç fiyat farkı ve ilaç katılım payı adları altında hastalarımızdan almak zorunda bırakıldığımız ücretleri içimize sindiremiyoruz. Muayene ücretlerine de, bu ücretlerin bizler tarafından tahsil edilmesine de karşıyız.”
Halkın sağlık ve ilaç hizmetine ulaşmakta zorluk çektiğini belirten Ecz. Ertem, bu sürecin mutlak surette değiştirilmesi gerektiğini dile getirerek 25 Kasım’da yapılacak uyarı eyleminde kamu emekçilerinin yanlarında olduklarını ifade etti.