4 Aralık’ta ilaç hizmeti duracak
BASINA VE KAMUOYUNA
4 ARALIK’TA İLAÇ HİZMETİ DURACAK
Değerli basın mensupları,
Yaklaşık beş yıldır yaşadığımız sorunlar nedeniyle, biz eczacılar basın açıklamalarıyla, yaptığımız eylemlerle, mitinglerle daha sık kamuoyunun gündemine geldik, basın toplantılarında sizlerle daha fazla birlikte olduk.
Bunun nedeni, daha bir buçuk ay önce Kadıköy’de tüm sağlık çalışanlarıyla ortak düzenlediğimiz mitingde de dile getirdiğimiz gibi, hükümet eliyle anlatılan bir “masal”dan ibaret olan ve ülkemizdeki ilaç ve sağlık alanını yıkıma uğratan Sağlıkta Dönüşüm Programı’dır.
Hükümet önce 2004 yılında ilaç fiyat kararnamesini değiştirdi; 2005 başında da, kamu ilaç hizmetini serbest eczanelerden almaya başladı. Hükümet bu şekilde halkın sempatisini kazanmaya çalıştı. Artık herkes ilacını semtindeki eczaneden alabilir duruma gelmişti.
Ancak, bu beş yılın sonunda hastalarımız birikmiş muayene ücretlerini, ilaç fiyat farklarını ceplerinden ödemeden ilaçlarına ulaşamaz hale geldiler.
Türkiye genelindeki yaklaşık 24 bin eczane; referans fiyat uygulamaları, süreklilik kazanan ilaç fiyat indirimleri nedeniyle ciddi sermaye kayıplarına uğramasına ve sanayi iskontolarının eczanelere getirdiği yüke karşın, sağlıklı ve eksiksiz bir ilaç hizmetini büyük bir özveriyle sürdürdü.
Sağlıkta ve ilaçta uygulanan yanlış politikalara ek olarak yaşanan ekonomik krizle birlikte bütçeden ilaca ayrılan payı kısma yoluna giden hükümet, son olarak aldığı tasarruf tedbirleriyle eczanelerin tasfiyesinin altına imzasını atmış bulunuyor.
4 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan tasarruf tedbirleri nedeniyle 8000 eczanenin tasfiye süreci daha da hızlanacaktır. Önümüzdeki süreçte bu eczanelerin büyük bir bölümü zorunlu olarak kepenk indirecektir.
Eczanelerimizin teker teker kapanmasına seyirci kalmayacağız.
İlaç nitelikli, ucuz ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu temel prensibin yıllardır savunucusu olduk, ilaç ve sağlık alanında yaşanan sömürüye karşı çıktık. Uygulanabilir ilaç ve sağlık politikalarını savunduk, ancak uygulanan yanlış politikalar her seferinde karşımıza tasarruf tedbirlerini çıkardı. Bu kez çok daha ağır bir tablo ile karşı karşıyayız, öngörülen tasarruf tedbirlerinin hedefinde vatandaşlar ve eczacılar var. Oysa bu tasarrufun kaynağı bellidir: Yıllardır elde ettikleri fahiş kârlarla bu sömürü çarkını sürdüren ilaç tekelleri…
Hükümet, ilaç fiyatlarını avroya endeksleyen 2004 İlaç Fiyat Kararnamesi ile bugün başvurmakta olduğu “tasarruf tedbirlerinin” yolunu açmış oldu ve Türkiye 5 yıl içinde daha da dışa bağımlı hale geldi. İlaç harcamaları katlanarak arttı.
Tasarruf önlemlerinin halka faturası ilk olarak muayene ücretlerine yüzde 500 oranında zam yapılmasıyla ortaya çıktı. Bu faturanın bedeli giderek ağırlaşacak ve 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan önlemler paketi ile de binlerce eczanenin tasfiyesinin önü açılacak.
ARTIK YETER!
Serbest eczanelerin ilaç hizmetini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için taleplerimiz var:
- İlaç Fiyat Kararnamesinde yer alan eczacı kârlılık oranının taleplerimiz dikkate alınarak yükseltilmesi;
- Eczacıya kutu başına meslek hakkı verilmesi;
- İlaç firmalarının kamuya yaptıkları iskontoların eczane ekonomilerine getirdiği yükü ortadan kaldıracak düzenlemelerin acilen yapılması;
- İlaç fiyat düşüşlerinde eczanelerde oluşan ekonomik kayıpları karşılayacak yasal önlemlerin alınması.
Bu talepler karşılanmadığı takdirde, 4 Aralık’ta eczacılar, hükümeti uyarmak üzere ilaç hizmetini bir gün boyunca durduracaklar.
10-13 Aralık tarihlerinde ise, Ankara’da yapılacak Türk Eczacıları Birliği Olağan Genel Kurulu’nda, mesleğimizin içinde bulunduğu durumu değerlendirerek daha etkili adımlar atmak konusunda önemli kararlar alacağız.
Basının ve kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu