Sayın Başbakan açıkladı, eczacı ve halk izin vermeyecek!
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün öğleden sonra yapılan ve 15 Ocak sonrasında ilaçların marketlerde satılacağını dile getiren açıklama eczacı kamuoyunda büyük öfke ve gerilim yaratmıştır.
Sayın Başbakan katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, “Amerika’da” olduğu gibi ilaçların marketlerde satışına olanak sağlayacak düzenlemeleri hazırlamakta olduklarını belirterek, eczacılık alanındaki “tekel”i kaldırıp ilaç alanında da “rekabet”i geliştirileceklerini söylemiştir.
Yıllardır mesleğimizi elimizden almak, ilacı eczane dışına çıkarabilmek için uğraş veren yerli ve yabancı sermaye grupları, bugüne kadar bizlerin kararlılıkla mesleğimize sahip çıkmamız sayesinde hep hüsrana uğradılar. Fakat bugün hükümet yeni bir adım atarak ilacı eczane dışına çıkaracağını en yetkili ağızdan açıkladı. Gerekçe olarak ilaç hizmetinde rekabet ortamının bulunmayışı gösteriliyor.
Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki, sağlık rekabete açık bir alan değildir. İlaç markette satılacak bir ürün değildir. İlaç hizmetini rekabete açma adına ilacı eczane dışına çıkarmak bu ülkede çok ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratmak anlamına gelmektedir. Sayın Başbakana ilaçların marketlerde satıldığı ve ilaç reklamının serbest olduğu ABD’deki ölümlerin başında yanlış ilaç kullanımına bağlı zehirlenmelerin geldiğini hatırlatmak isteriz. Türkiye halkına reva görülen ilaç hizmeti bu mudur?
Bugün 24 bin eczacı ülkemizin dört bir köşesinde her türlü olumsuz koşula rağmen kusursuz olarak ve özveriyle ilaç hizmetini sürdürmektedir. Halkımız ilaca ulaşmada hiçbir sorun yaşamamaktadır.
18 Eylül’de yürürlüğe giren düzenlemelerle ekonomileri çok ağır darbe alan biz eczacıların taleplerini görmezden gelerek, bir gecede 800 milyon TL’yi ilaç tekellerine verenler, bugün de eczacılık mesleğini sermaye gruplarına açmaya hazırlanıyorlar.
Bugün sadece bizim ülkemizde değil, aynı zamanda Avrupa’da da birçok ülkede eczacılar mesleklerini sermaye gruplarına teslim etmeme mücadelesi veriyorlar. Bu mücadeleden galip çıkanlar bugün eczacılık hizmetini vermeye devam ediyorlar, kaybedenler ise artık eczanelerinin sahibi değil çalışanı konumundalar.
Bu mücadeleyi yıllardır veren bizler bir gün birilerinin böyle bir kararla karşımıza çıkacaklarını biliyorduk. Bugün çok önemli bir dönemeçteyiz. Eczacılık mesleğini yarınlara taşımanın yolu safları daha da sıklaştırmaktan ve meslek örgütünün etrafında kenetlenmekten geçmektedir.
Gelişmeleri yakından izleyen vatandaşlarımız da bugün basın yayın organlarına verdikleri demeçlerle yanımızda olduklarını dile getirmekte ve Sayın Başbakanın yaptığı açıklamaya tepki göstermektedirler.
Türkiye kamuoyu bilmelidir ki, gelişmeler karşısında 51 Eczacı Odasına mensup 24 bin eczacının yanı sıra, kamu ve sanayide çalışan binlerce eczacı, öğretim görevlisi ve eczacılık fakültesi öğrencisi, eczane çalışanı bu mesleği yaşatmak için omuz omuza mücadele verecektir.
Ülkemizde ilaç hizmetini bugüne kadar eczacılar verdi, bugünden sonra da eczacılar vermeye devam edecektir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.
İstanbul Eczacı Odası