TEB’DEN ÖZÜR İLANI!
Bilindiği gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı 4 Aralık eylemini gerekçe göstererek TEB ile yaptığı protokolü tek taraflı olarak fesih etmişti.
Tıkanan protokol görüşmelerinin önünü açmak için eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK ile TEB arasında sürdürülen görüşmelerde Başbakanın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için ulusal gazetelerin bir kaçında 4 Aralık eylemine dönük bir özür ilanı verilmesi şartını ileri sürdükleri kulislerde herkes tarafından konuşuluyordu.
İşte iktidarın beklediği o özür ilanı 7 Ocak 2010 tarihli ulusal gazetelerin bir kaçında “Kamuoyuna” başlığıyla çıktı. TEB’in bu özür ilanından sonra protokol görüşmelerinin önünün açılacağı bekleniyor.
KAMUOYUNA
Türk Eczacıları Birliği, ülkemizde faaliyet gösteren tüm eczacıların hak ve menfaatlerini koruma ve bunları halkın ve devletin menfaatleriyle en iyi şekilde telife çalışma görevini yasayla üstlenmiş bir meslek kuruluşudur. Bu güne kadar halkımızın ilaca erişebilmesi ve eczacılık hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi ve kamuya tasarruf sağlanması, Birliğimizin en önemli amaçlarını oluşturmuştur.
Halkımıza büyük bir özveriyle hizmet eden eczacılarımız, gelinen süreçte ekonomik anlamda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Birliğimiz eczacıların sorunlarının hafifletilmesi, sürdürülebilir bir ilaç temini ve danışmanlığı hizmeti için muhataplarıyla defalarca görüşmeler yapmıştır. Sonuç alınmayan görüşme trafiğinden sonra, eczacılarımız sorunlarını kamuoyunun dikkatine sunmak amacıyla 4 Aralık tarihinde bir uyarı eylemi yaptılar. Eylemin tek nedeni vardı, o da önümüzdeki süreçte eczanelerimizin gireceği darboğazı kamuoyunun dikkatine sunmaktı.
Birliğimiz bu süreçte her hangi bir siyasi duruş ve amaç içerisinde olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Yasal görevi gereği daima üyesi eczacıların sorunlarının çözümü ve halk sağlığının temini ve korunması için gayret sarf edecektir.
Eczacılarımız güncel sorunlarına çözüm üretilmesini beklerken, Birliğimiz ile SGK arasında üç yıllığına yapılan protokol, daha iki yılı varken süresinden önce fesih edilmiş ve 16 Ocak 2010 tarihinden itibaren halkımızın kolay bir şekilde ilaca ulaşabilmesinin önü tıkanmıştır. Hastalarımızın ilaca ulaşımının kesintisiz olarak sürmesi ve meslektaşlarımızın birikmiş sorunlarının çözümüne yönelik taleplerimizle yeni bir protokolün tarafı olarak görüşmelere Türk Eczacıları Birliği olarak hazır olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.
Türk Eczacıları Birliği, ilaç fiyatlarının düşmesine karşı değildir ve hiç olmamıştır. Eczacılarımızın sorunlarının çözümü de ilaç fiyatlarının yükseltilmesinden değil, eczaneleri ayakta tutabilecek uzun ömürlü iyileştirmelerin yapılmasından geçmektedir. Talebimiz, ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye devam etmemizi sağlayacak bir Protokol’ün 16 Ocak’a kadar imzalanmasıdır. Beklentimiz; İlaç kaosuna neden olacak gelişmelerin seyredilip görülmesi değil, bu gelişmeler olmadan müdahale edilmesidir. Hangi tarafın protokolsüzlüğe diğer taraftan daha fazla dayanacağını test etmeye çalışmak, her şeyden önce hasta sağlığını hiçe saymak anlamına gelecektir.
Hem hastaları hem de eczacıyı koruyacak bir Protokol yapmak için hala zamanımız vardır. Sayın Başbakanımız ve Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın Protokol görüşmelerinin çok geç olmadan başlamasını sağlayacaklarını ümit ediyoruz. Biz, ülkemiz ve halkımız için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hizmet vermeye hazırız.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ