TEKEL İŞÇİSİ YARIN ‘ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜNÜ’ KULLANACAK
Tekel işçilerinin 4-C kadrosuna karşı direnişinin 50. gününde hükümet ile Türk-İş arasında süren pazarlıklar olumsuz sonuçlandı. Uzlaşmazlık üzerine toplanan işçi ve memur sendikaları konfederasyonları, yarın sabah 08:00 akşam 17:00 arasında Türkiye genelinde iş bırakma kararı aldı. Bazı Tekel işçileri de bireysel olarak açlık grevine başladı.
Toplantı 2.5 saat sürdü
Hükümet ile oturulan pazarlık masasında kesin bir sonuç çıkmaması üzerine dün KESK, Türkiye Kamu-Sen, DİSK, Memur-Sen ve Hak-İş olmak üzere işçi ve memur sendika konfederasyonlarının yöneticileri Türk-İş başkanlığında bir araya gelerek, yol haritasını çizdi. Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantının ardından bugün yapılması planlanan iş bırakma eyleminin yarın gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
‘Hazırlık süreci’
Toplantının ardından basın açıklaması yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, bu bir günlük ertelemeyi hazırlık süreci olarak nitelendirirken, ekonomi kulislerinde bu erteleme ‘hükümete süre verildi’ yorumlarına neden oldu. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, hükümetle anlaşma sağlanamadığını anımsatarak, konfederasyonların yarın ‘genel grev’ değil dokuz saatlik ‘iş bırakma’ kararı aldıklarını açıkladı.
Yapacakları eylemleri ‘üretimden gücü durdurma’ olarak nitelendiren Kumlu, şunları söyledi:
“4-C statünün belli bir noktaya gelmesini benimsiyoruz. Dayanışma mücadelesinde bunun örnekleri var. Seka örneğinin yapıldığı gibi bu işçilerin İzmit Büyükşehir Belediyesi’ne devri gibi bir başka kamu kurum ve kuruluşlarına devredilmesi olabilir. Bir türlü hükümeti 4-C’nin dışına kapsam olarak çıkartamadık. Biz netice olarak dün tekrar uyuşmazlık ile durumu değerlendirdik. Bugün yapacağımız üretimden gelen gücümüzü durdurma eylemini yarın olarak kararlaştırdık. Zaman olarak yarın yapılmasının daha uygun olduğunu düşündük” diye konuştu.
Ayrıca Kumlu, yarın gerçekleştirilecek eylemin değerlendirmesinin 5 Şubat’ta KESK binasında yapılacağını belirtti. Başkan Kumlu, “Yarın üretimden gelen gücü kullandıktan sonra konfederasyonlarla değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.
‘Diyalogdan yanayız’
Mustafa Kumlu, iş bırakma eyleminin neden bir gün ötelendiğine ilişkin soruya “Biz her zaman masa başında bu işin bitirilmesi konusunda diyalogdan yana olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz” yanıtını verdi.
Kumlu, ‘genel grev’ olarak nitelendirilmesinden dolayı serzenişte bulunurken, herkesin üretimden gelen gücü en etkili şekilde göstereceğini dile getirdi.
28 kişi sözleşme imzaladı
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türk-İş önündeki eyleme 1 aylık süre tanıdığı aksi takdirde müdahale edileceği sözünün anımsatılması üzerine Kumlu, “O bizim işimiz değil. O hükümetin meselesi” diye yanıtladı.
Bu arada iş akdi feshedilen 8 bin 364 Tekel işçisinden sadece 28’inin 4-C sözleşmesini imzaladığı belirtildi.