İstanbul Eczacı Odası Basın Toplantısı
Bugün(02.03.2010) öğle saatlerinde Oda merkezimizde basın toplantısı düzenleyen Oda Başkanımız Ecz. Semih Güngör ve Genel Sekreterimiz Ecz. Hakan Ertem, Medula Reçete Provizyon Sistemi’ne geçilmesi sonucu yaşanan ilaç krizi konusunda değerlendirmelerde bulundular. Oda Başkanımız Ecz. Güngör’ün yaptığı açıklamayı aşağıda meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
BASINA VE KAMUOYUNA
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İLAÇ HİZMETİNİ YİNE DURDURDU!
Aylardır tüm eczacı örgütlerinin tespitleri, uyarıları yine göz ardı edildi, yine önemsenmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun biz eczacılara ve hastalarımıza yaşattığı kara günlere 1 Mart 2010 günü de eklendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun altyapısı tamamlanmadan uygulamaya geçtiği Medula Reçete Provizyon Sistemi nedeniyle Türkiye genelinde hastalar 36 saattir ilaçlarına ulaşamıyor. Kurumdan dün yapılan açıklamada “zaman zaman sistemde yavaşlamalar olmakla birlikte, gerekli önlemler alınmıştır” denildi. Ancak sorun bugün de devam ediyor! Sosyal Güvenlik Kurumu ilaç hizmetini durduran yeni provizyon sisteminin ertelenmesi konusundaki uyarıları acilen dikkate almalıdır. Özellikle hayati önem taşıyan ilaçlarına ulaşamayan hastaların yaşacağı sorunlar bir toplumsal faciaya dönüşmeden uygulama ertelenmelidir.
Hastaların reçetelerinin girildiği ve ilaçlarını vermek için gerekli onayın alındığı SGK’nın eski provizyon sistemindeki sorunları aktardığımız kurum yetkililerinin canlı yayınlanan bir TV programında Haziran 2009 tarihi itibariyle yeni provizyon sisteminin devreye gireceği ve tüm sorunların giderileceği vaatleri hâlâ belleklerimizde. Ancak görüyoruz ki defalarca yapılan ertelemeler ve bir yılı aşkın bir süredir yürütülen çalışmalar gene tam bir fiyaskoyla sonuçlandı.
Eczacılar ilaç veremiyor, hastalarımız ilaç alamıyor!
Yeni geçilen Medula Reçete Provizyon Sistemi, çalışmamasının yanında, birçok konuda da sisteme yapılan ek giriş bölümleri nedeniyle eczacıların yükünü ağırlaştırıyor. Önceki provizyon sisteminde sadece hasta ve ilaç ile ilgili sorgulama yapılırken, yeni sistemde bir de buna doktor bilgisi sorgusu eklendi. Artık eczacının raporsuz bir reçeteyi sisteme kaydedip provizyon alabilmesi için onlarca bilgiyi sisteme girmesi gerekecek. Eczacıyı bilgisayar başına kilitleyen, asli görevi olan ilaç danışmanlığı hizmetini ortadan kaldıran bu yeni provizyon sistemi, daha ilk günden ilaç hizmetini de durdurdu.
Raporlu reçetelerde ise durum diğerlerinden farklı değil. Yeni sistemde rapor bilgileri sistemde kayıtlı olmadığından ve tüm raporlu hasta girişleri eczanelerde tek tek yapılmak zorunda olduğundan sistemin tüm yükü gene biz eczacıların sırtına yükleniyor. Bu da büyük bir yeni iş gücü anlamına geliyor.
Sistem hiçbir şekilde düzenli ve doğru kayıt yapma imkanını tanımıyor. Sisteme eklenen yeni butonlarla doktor tescil numarası, doktor adı-soyadı, doktor diploma numarası ve doktor branşının sistemden sorgulanması isteniyor. Bu durum da başlı başına ayrı bir sorgulama ve hastalarımız bu sorgulama süresince daha çok beklemek zorundalar. Bu da yetmezmiş gibi Medula Reçete Provizyon Sisteminin konu ile ilgili veritabanı hem eksik, hem yanlış bilgiler içeriyor. Bu bölümle ilgili düzeltmeler hiçbir şekilde eczanelerden yapılamadığı için hastalar bilgilerin eklenmesi veya düzeltilmesi için ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına geri gönderilmek zorunda kalınıyor. Birçok hastanede hastalar sisteme doğru girişleri yapacak yetkililere ulaşamadıklarından, hastane-eczane arasında adeta mekik dokuyarak ilaçlarını bir türlü alma imkanına kavuşamıyorlar.
Sistem o kadar acele ve hazırlıksız uygulanmaya alınmış ki kurum bile ilk gün sistem üzerinde yayınladığı üç yeni duyuru ile kaosu hafifletmeye çalışıyor.
Yapılan birçok giriş sistem tarafından anlamsız ve mevzuatlara aykırı bir şekilde hata kodlarıyla beraber uyarı veriyor. Örneğin bir reçete girişinde sistemin verdiği mesajda aşağıdaki ifadeler dikkat çekiyor:
“Reçeteyi yazan tesis türü uyumsuz, rapor düzenleme türü uyumsuz, raporu yazan doktorun branşı uyumsuz, (95374)”
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine sesleniyoruz! Ne tesis türü uyumsuz, ne raporlar uyumsuz, ne doktorun branşı uyumsuz. Uyumsuz olan sizlersiniz! Defalarca uygulamalarınızın hayata geçirilmesinde gösterdiğiniz özensizlik ile ilgili uyarılarımıza kulak vermediniz ve hizmet sunan taraflarla uyum sağlamakta güçlük çekiyorsunuz.
Birçok ilacın teşhis kodları hatalı, 1 aylık tedavi uygulanan ilaçlarda sistem otomatik olarak 1 kutuya düşürüyor.
Evet, kısaca örneklemeye çalıştığımız yüzlerce sistem hatası meslektaşlarımız tarafından dün gün boyunca telefon, elektronik posta ve faks yoluyla odamıza iletildi.
Meslektaşlarımız tarafından gerek İlaç Takip Sistemi uygulamasının, gerekse Medula Reçete Provizyon Sisteminin acilen kaldırılması talep edildi.
Biz de sistemi bu hali ile uygulamaya alan başta Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Sayın Emin Zararsız olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz. Eczacılarımıza, hastalarımıza verdiğiniz zarar artık yetti! Uygulamalarınızı ya çağdaş devlet anlayışının gereği olarak tek taraflı dayatmalardan uzak, ilgili tüm taraflarla mutabakatınızı sağlayarak hayata geçirin ya da derhal istifa edin!
Saygılarımızla.
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu