ÖZELLEŞTİRMEDE SON HALKA “KAMU HASTANE BİRLİKLERİ…”
Sağlık alanının piyasalaşmasına dönük süreç olanca hızıyla devam ediyor. Sağlıkta “reform” diye sunulan özelleştirme programının son halkası da gerçekleşmek üzeredir. İlk kez 2007 yılında Meclis Başkanlığına sunulan “Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı” sonunda konuyu esastan görüşecek olan Bütçe ve Plan komisyonun önüne geldi. İşte o komisyon geçtiğimiz mart başında tasarı üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Son şekli verilen tasarı yakın bir tarihte Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.
Tasarı Sağlık hizmetlerinin niteliğini tümden değiştiriyor. Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nın yasalaşması halinde Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastaneler birer ticari işletmeye dönüşecek.
Tasarı ile ;
Hastane hizmetleri sınıflandırılacak. Hastaneler A, B, C, D ve E olmak üzere beş sınıf’a ayrılacak. Parası olanlar A – Plus Hastanelerde, olmayanlar ise beşinci sınıf hastanelerden hizmet satın alacak.
Her bir birlik ürettiği sağlık hizmetlerini piyasa koşullarında pazarlayacak, kendi müşterisini kendisi bulacak. Böylece insanın en temel hakkı olan “Sağlık Hakkı” serbest piyasa koşullarına göre belirlenecek…
Kamu Hastane Birlikleri yedi kişiden oluşan bir mütevelli heyet tarafından yönetilecek. Yedi kişilik yönetim kurulunun üç üyesini Sağlık Bakanlığı, iki üyesini il genel meclisi, bir üyesini de vali seçecek. Yedinci üye ise ticaret ve sanayi odası veya bunların ayrı kurulmuş olması halinde ticaret odası tarafından seçilecek. Dört üyesini (üçü Sağlık Bakanlığı, biri vali tarafından atanan) siyasi otoritenin tayin ettiği sözde “özerk” bir yönetim kamu hastane hizmetlerinin ve de toplum sağlığının geleceğini belirleyecek. Yıllık performans programına göre hastane ve ünitelerin kurulması, kapatılması, birleştirilmesi veya niteliğinin değiştirilmesi konusunda Bakanlığa önerilerde bulunulacak, birliğin her türlü araç, gereç, malzeme taşınırları yanında tapuda birlik adına kayıtlı taşınmazları satmak veya kiraya vermek, devir ve takas işlerini yürütmekle görevli olacak.
Özetle; tasarı ile Sağlık Bakanlığı’nın Kamu Hastanelerine ait tüm görev ve yetkileri Kamu Hastane Birlik Yönetimlerine devredilecek… Her biri birer ticari işletmeye dönüştürülecek olan devlet hastaneleri piyasa koşullarında “Sağlık” hizmet pazarlayacak!
KAMU SAĞLIK HARCALAMARI AZALIYOR !
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ait 2004 – 2007 yılı Sağlık harcamaları raporu yayınlandı.
Rapora göre kamu sağlık harcamaları 1999 – 2008 döneminde 3,8 kat artarken AKP iktidar döneminde (2002 – 2008) 3,3 kat artmış. Rapor kamu sağlık harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payının azaldığını gösteriyor.
TÜİK raporuna göre; 1999 yılında 2,9 milyar dolar alan Genel Bütçe sağlık harcamaları, 2007 yılında 7,6 milyar dolara çıkarken SGK sağlık harcamaları 4,2 milyar dolardan, 15,5 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde yeşil kart harcamaları ise 0,4 milyar dolardan 3 milyar dolara çıkmıştır.
TÜİK verileri son 10 yılda toplam sağlık harcamalarının arttığını ancak kamu sağlık harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payının azaldığını gösteriyor.
Kamu sağlık harcamalarının azalması, cepten sağlık harcamalarının arttığının önemli bir göstergesidir. Nitekim son 3 yılda 4 kişilik bir ailenin sağlık harcamalarının 291 TL artarak 341 TL’den 632 TL’ye yükseldiği görülüyor.
Kamu sağlık harcamaları azaldıkça vatandaşın sağlık hizmetlerini cepten karşılamasıda o oranda artıyor.