ECZACI KAMUOYUNU SORUMLULARI UYARMAYA DAVET EDİYORUZ
İlaç Takip Sistemi 16 Mayıs Pazar günü uygulanmaya başlayacaktır. Bu güne kadar ısrarla dile getirip uyarmamıza rağmen yapılan hazırlıklar ve düzenlemeler göz önüne alındığında İlaç Takip Sistemi uygulanmaya başladığı anda ülkemizde ki ilaç hizmetinde kaos yaşanması kaçınılmaz olacaktır.
Çünkü;
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nin sürekli olarak her ortamda dile getirdiğinin aksine eczanelerimiz ve biz eczacılar bu uygulamaya hazır değildir.
Birçok eczanemizin ilaçları kaydedeceği bir işletim programı yoktur. Geçtiğimiz hafta Eczacı Odalarımız aracılığı ile eczacılarımıza dağıtılmaya başlayan TEBEOS adlı eczane programı sağlıklı işlememektedir.Program birçok eczanede kurulum sonrası sistemlerin çökmesine neden olmuştur. Bu programın teknik desteği yoktur. Eczacılar Birliği tarafından verilen tek bir telefon aracılığı ile sorunların çözümlenmesi hayaldir.
Eczanelerimizin çoğunda Karekod okuyucu bulunmamaktadır. Uygulamanın 16 Mayıs ‘ta başlatılacağı dayatması karşısında karekod okuyucu almak isteyen meslektaşlarımız, daha öncesinde piyasada çeşitli ve bol miktarda barkod okuyucu bulunuyor olmasına rağmen bugün satıcıların “elimizde yok” cevabı ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Karekod okuyucular karaborsaya düşmüş durumdadır. Bizlere bu sistemi dayatanlar ve sisteme koşulsuz destek veren Türk Eczacıları Birliği , piyasada yaşanan bu keyfi uygulamaya sorumlulukları gereği müdahale etmeleri gerekirken sessiz kalmaktadırlar.
Eczanelerimizin stoklarında bulunan ve karekodsuz olan yüzde altmış oranındaki ürünün geçici karekodlama işlemi henüz başlamış bile değildir. 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle bu sürecin tamamlanmasının olanağı yoktur.
Eczanelerde karekodlu olduğu halde İTS ye bildirilmemiş ve sistemde kaydı olmayan, dolayısıyla 16 Mayıs 2010 tarihinde uygulama başladığında sistemden onay alınamayacağı için hastalara verilemeyecek durumda olan çok sayıda ilaç vardır. Birçok ilacın ise İTS ‘ye hatalı olarak bildirim yapıldığı tespit edilmiştir.
-İlaç Dağıtım Kanalları da İlaç Takip Sistemi Uygulamasına hazır değildirler.
Dağıtım Kanallarının sistemin içerisinde yer almaları gerekirken son anda uygulamanın dışında bırakılmış olmalarının yaratacağı sorunlar bir yana, depolardaki ilaçların da geçici karekodla etiketlenme işlemleri uygulamaya üç gün kalmasına rağmen henüz tamamlanmamıştır.
-İlaç Sektörünün de İlaç Takip Sistemi Uygulamasına hazır olmadığı görülmektedir. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün, ilaç firmalarının ve ecza depolarının 1 Mayıs 2010 tarihi itibariyle karekodsuz ürünleri eczanelere vermemesi yönündeki, 26 Nisan 2010 tarihli duyurusuna rağmen eczanelerimize karekodsuz ilaç sevkiyatları devam etmektedir.
Geçici karekodlama işlemlerinin tamamlanmasının Bakanlık yetkililerinin öngördüğü tarihte bitirilemeyeceğini ve en az 6 aylık geçiş süresine ihtiyaç olduğunu sektör ve Bakanlık yetkililerinin birlikte yaptığı ortak toplantılarda ilgililere iletildiği bilinmektedir.
İlaç Takip Sistemini ısrarla hayata geçirmeye çalışan Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sistemin uygulanmasına ilişkin yaptıkları her yeni açıklama ve duyuru kafa karışıklığını dahada artırmakta ve yeni belirsizliklere yol açmaktadır.
Sonuç olarak; İlaç Takip Sistemi uygulamasına ilaç sektörünün , ilaç dağıtım kanallarının , Türk Eczacıları Birliği ‘nin ısrarla hazır olduklarını söylemelerine rağmen eczanelerin ve ilgili Bakanlıkların hazır olmadığı görülmektedir.
İlaç Takip Sisteminin 16 Mayıs 2010 tarihinde uygulanması durumunda oluşacak hasta mağduriyetlerinin ve eczanelerde yaşanacak kaosun sorumlusu bu sistemi uygulamak isteyenler ile bu sistemin aksaklıklarına duyarsız kalıp sisteme onay verenler olacaktır.
Bu nedenle ülkenin dört bir yanında özveri ile ilaç hizmetini sürdüren tüm meslektaşlarımızı, aşağıda yer alan metni belirtilen numaralara fakslayarak sorumluları son kez uyarmaya davet ediyoruz.
T.C Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlü’ne gönderilecek dilekçe örneği için tıklayınız.
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’ne gönderilecek dilekçe örneği için tıklayınız.
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı fax numarası : 0-312-207 81 53
T.C Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlü fax numarası : 0-312-309 71 18
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti fax numarası : 0-312-409 81 09
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu