KAREKODSUZ İLAÇLARDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Danıştay 10. Dairesi Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ nün 2010/12 sayılı genelgesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği geçici 2. Maddesinde ”01.01.2010 tarihinden itibaren üretilen tüm ürünler üzerine, ruhsat izin sahipleri tarafından karekod konulur. Bu tarihten önce üretilmiş ürünler 01.01.2011 tarihine kadar piyasada satılabilecektir” hükmü bulunmasına rağmen T.C.S.B İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından 02.03.2010 tarihinde yayımlanan 2010/12 sayılı Genelge’nin 4. Maddesi ” Karekodsuz üretilmiş veya sisteme bildirilmemiş tüm ürünler 01.06.2010 tarihine kadar kupürleri kesilerek ödenmeye devam edecektir”, Genelge’nin 6. Maddesi ise ”01.06.2010 tarihi itibarı ile piyasadaki tüm ürünler karekodlu olarak işlem görmeye başlayacaktır. Bu tarih itibarı ile piyasada kalan tüm ürünler firmalar tarafından karekodlanacak, bu işlemler firma sorumluluğunda olarak ecza depolarında ve eczanelerde de yapılabilecektir” ibaresini içermekteydi.
Danıştay 10. Dairesi, 2010/12 sayılı Genelge’nin 4. Ve 6. Maddesini Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği ‘nin geçici 2. maddesine aykırı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İstanbul Eczacı Odası alınan bu yürütmeyi durdurma kararı ile 24 bin eczanede bulunan milyonlarca lira değerindeki geleceği belirsiz karekodsuz ilacın sağlık hizmetine sunulmasını sağlayarak meslektaşlarımızın mağduriyetini önlemiş, İlaç Takip Sistemini ısrarla hayata geçirmek isteyenlerin ve onlara destek olanların yarattığı belirsizliğin sona ermesini sağlamıştır.
Odamız tarafından Danıştay 10. Dairesinde açılan davada mahkeme karşı tarafa tebliğden önce yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Karar Danıştay’ın web sayfasında yayımlanmış fakat tarafımıza henüz tebliğ edilmemiştir. Tebligattan sonra konu ile ilgili daha geniş açıklama yapılacaktır.
Danıştay bu kararı ile piyasada mevcut karekodsuz ilaçlar 01.01.2011 tarihine kadar satışına devam edilecektir.