İdama İzin Vermeyiz
İHD, açlık grevleri 62. gününe girmişken Başbakan Erdoğan’ın ölüm cezasını tartışmaya açmasını, “insan yaşamını hiçe sayan yaklaşımının göstergesi” olarak niteledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın idam ile ilgili sözleriüzerine yaptıkları açıklamada, böyle bir gelişmenin demokratikleşme sürecini olumsuz etkileyeceğini ve Türkiye’nin otoriter bir sisteme kayacağını ifade etti.
“Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı otoriterleştikçe, temel insan haklarına aykırı sivri çıkışları da beraberinde getirmeye başladı.”
“Hapishanelerde 62. gününe giren süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Siyasal iktidarın açlık grevcilerinin meşru ve insan haklarına dayalı taleplerini değerlendirip sorunu çözmesi gerekirken, tam aksine ölüm cezasını tartışmaya açması insan yaşamını hiçe sayan yaklaşımını göstermesi bakımından ibret verici.”
“Uluslararası insan hakları sisteminin dışına çıkmak olur”
İHD, birçok insanın ölüm cezası verilerek haksız yere idam edildiği bir ülkede ölüm cezasını tekrar geri getirmeye kalkışmanın çok riskli olacağını, siyasi sonuçlarının da ağır olacağını ifade etti.
“Özellikle Başbakanın ölüm cezasını belli tip suçlar için tekrar geri getirilebileceğini belirtmesi Türkiye’de yaşayan halklar arasında kırılmaya sebep olacak, adeta Kürtlerin ve Türklerin ayrılma sürecini ciddi anlamda teşvik edecek.”
“Türkiye ölüm cezasını başta Anayasası olmak üzere mevzuatından çıkardı. Bunun yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 6 Nolu ölüm cezasının kaldırılmasına dair protokol ile Birleşmiş Milletler kişisel ve siyasal haklar uluslararası sözleşmesine ek ölüm cezasının kaldırılmasını amaçlayan ihtiyari 2 Nolu protokolü de onayladı ve yürürlüğe koydu.”
“Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi insan hakları sisteminin en temel protokollerini onaylayan bir ülkenin, bu protokollerden geri dönmesi demek insan hakları sisteminin dışına çıkması ve uluslararası alanda kötü bir örnek durumuna gelmesi demektir.”
“Demokratlar karşı çıkmalı”
Ölüm cezasının, Avrupa Birliği’nin kapısını tamamen kapatacağını ifade eden İHD, bunun Türkiye için siyasal, ekonomik, hukuksal, kültürel ve sosyolojik sonuçlarının ağır olacağını belirtti.
“Bu önerinin tartışmaya açılması karşısında özellikle AKP içindeki demokratların sessiz kalması Türkiye demokrasi tarihinde unutulmayacak bir kötü örnek olarak kalacaktır. Demokratların bu tip anti-demokratik ve insan haklarına aykırı önermelere karşı sesini yükseltmesi ve tutum alması gerekir.”
İHD, bu tartışmanın başlatılmasının, Kürt siyasal hareketine karşı bir tehdit olarak ortaya atıldığını ifade ederek böylesi bir davranışın hiçbir sorunu çözmeyeceğinin altı çizildi.
Ayrıca, “Türkiye de demokrasi, emek, barış ve özgürlük mücadelesi yürütenlerin ölüm cezasının geri getirilmesine izin vermeyecekleri” ifade edildi. (AS)