Ortak Avrupa patentinde imzalar atıldı
Şu andaki patent kayıt sistemi, Avrupa’da Çin’dekinden 60 kata kadar daha maliyetli oluyor. Bundan sonra ise Avrupa çapında ortak bir süreç işleyecek.
İspanya ve İtalya, dilden kaynaklanan sebeplerle sisteme katılmayı kabul etmedi.
Resmi kabulün ardından açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Michel Barnier, ‘Maliyetlerde yüzde 80’in üzerinde azalma sağlanacak. Avrupa entegrasyonu tarihinde, bu kadar önemli bir konuda atılmış önemli adımların sayısı azdır. Bu, rekabet gücünü ciddi bir şekilde artıracak’ dedi.
İlk defa 1973 yılında gündeme gelen planı, AB Rekabet Konseyi’nde bir araya gelen 27 AB sanayi bakanından 24’ü imzaladı.
Önceki sistemde patentlerin AB ülkelerinde tek tek kayıt altına alınması gerekiyordu. Patent başvuruları artık tek bir AB kurumuna yapılacak.
İtalya, anlaşmayı imzalamakla birlikte, ortak sistemi kullanmayacağını söyledi. Anlaşmaya imza atmayan İspanya, yeni sistemin kendi dillerini geri plana attığı görüşünde.
Bulgaristan, içerideki bazı idari meseleler çözülmeden önce imza atmayacağını söyledi. Polonya da anlaşmayı, ortak patentin ekonomisine olumsuz etkide bulunabileceği gerekçesiyle imzalamadı, ancak sisteme gelecekte katılmaya kapıyı açık bıraktı.
Avrupa Parlamentosu da ortak patenti geçtiğimiz Aralık ayında onaylamıştı. Anlaşma, 13 ülkede onay süreci tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Patentler sahiplerine yeni bir buluştan, belirli bir süreliğine tek başına faydalanma hakkı tanıyor.
Dille ilgili sorunlar dışında başka bir anlaşmazlık da Almanya, Fransa ve İngiltere arasında, hangi ülkenin patent davalarına bakacak mahkemeye ev sahipliği yapacağı konusu üzerinde yaşanmıştı.
Haziran 2012’deki zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron, mahkemeyi patentin tipine göre Münih, Paris ve Londra arasında bölüştürme kararı almıştı.
Buna göre mahkemenin merkezi Paris’te, bazı birimleri ise Londra ve Münih’te olacak. Yaşam bilimlerindeki patentlerle ilgili davalara Londra’da bakılacak. Mühendislik ve fizikle ilgili davalara ise Münih’te bakılacak.