‘Gezi’ öfkesi dünya basınında
“Gezi” eylemlerinin hafta sonu tüm Türkiye’ye yayılması dünya basınında geniş yankı bulmaya devam ediyor. Financial Times, ülke genelindeki eylemlere rağmen Erdoğan’ın göstericileri “çapulcu, Twitter’ı “baş belası” ve içki içenleri “alkolik” olarak nitelendirdiğini yazdı.
FINANCIAL TIMES: KİBRİ ERDOĞAN’I TEHDİT EDİYOR
Kibrin Erdoğan’ı tehdit etmeye başladığını savunan Financial Times yazarı David Gardner, “Muhalifleri Erdoğan’ın Yeni Osmanlıpadişahı olmak istediğini söylüyor. Ama firavun daha uygun. Zira, onlarca yıl öncesinin mücahitleri bugün müteahhitler oldu
TELEGRAPH: EYLEMCİLER GENÇ VE LAİK
İngiliz Telegraph’ın başyazısında ise Erdoğan’ın protestolara kulak vermesi gerektiği belirtilerek şu görüş savunuldu: “Erdoğan’ın partisi ikisi açık farkla üç seçim kazandı ve ekonomik büyüme sağladı. Ama bu protestolar durup dururken ortaya çıkmadı. Erdoğan’ın partisinin İslami eğilimi giderek artan bir şekilde Atatürk’ün 90 yıl önce kurduğu laik cumhuriyetle ayrışıyor. Başbakan halka üçten fazla çocuk yapmalarını, içenlerin alkolik olduğunu söyleyince ve alkol satışını sınırlandırınca insanlar doğal olarak niyetlerini sorgulamaya başladı
INDEPENDENT: ARAP BAHARI’YLA BENZERLİK YOK
Independent başyazısında şu görüşü dile getirdi: “Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş, askeri darbe döngüsünü kırmış ve ekonomik refahı sağlamış bir hükümet var. Aslında birçok açıdan gösteriler halkın polis ya da askerin tepkisinden artık korkmadığını göstermesi açısından sağlıklı bir işaret. Ama Kürt toplumuyla uzlaşma sürecini başlatan Erdoğan, daha baskıcı olmaya başladı. Suriye politikası destek görmüyor. Alkol satışına getirilen yeni sınırlamayla toplumun İslamlaştırılması kaygısı da artıyor.”
TIMES: İNGİLİZ VATANDAŞLARINA UYARI
İngiliz Times gazetesi de, “Gezi” protestolarının Türkiye geneline yayıldığına dikkat çekerek, İngiliz tur operatörlerinin Türkiye’ye gidecek İngiliz vatandaşlarına protestoların yapıldığı bölgelerden uzak durması çağrısında bulunduğunu ifade etti.
GUARDIAN: ERDOĞAN SOSYAL MEDYAYI SUÇLADI
Guardian haberinde özetle şu görüş dile getirdi: “Erdoğan, tartışmalı kent planlaması projesini devam ettireceğini söylerken, polisle iki günden fazladır süren çatışmaların ardından binlerce protestocu Taksim Meydanı’nda kontrolü ele geçirdi. Protestocular için ‘çapulcu’ ifadesini kullanan Erdoğan, CHP’yi protestocuları provoke etmekle suçladı. Erdoğan, “Tüm sokaklarda direniş çağrısı yapan CHP protestoları teşvik ediyor” dedi. Protestolardan Twitter’ı da sorumlu tutan Erdoğan, “Yalanın en iyi örneklerini Twitter’da bulabilirsiniz. Sosyal medya topluma karşı en büyük sorun” ifadesini kullandı
LE FIGARO: TÜRKLER OTORİTER SAPMALARA KARŞI AYAKLANDI
Fransız gazetesi Le Figaro şunları yazdı: “Taksim meydanından polisin çekilmesi emri bira tadında olduğundan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzının tadını bozmuş olsa gerek. Cumartesi akşamı on binlerce Türk genci çoğu zaman ellerinde ulusal bira markası Efes’in bir kutusu ile Taksim meydanına akın etti. Sabah erken saatlere kadar zaferlerini kutladılar. ‘Erdoğan İstifa’ ardından en fazla atılan slogan ‘Şerefine Erdoğan’ oldu.”
LIBERATION: TÜRKİYE: BİR BAHAR HAVASI
Fransız Liberation gazetesinin başyazısında özetle şu görüş paylaşıldı: “…Henüz bir Türk baharından söz etmek için çok erken, ancak bu hareket Ortadoğu’daki çeşitli, kalkınmış, dünyanın geri kalanına açık toplumların kendi özgürlük alanlarını imha edecek bir İslami cüppeyi kabul etmeye hazır olmadıklarının kanıtıdır. Erdoğan için olduğu kadar, Mısır’dan Fas ve Tunus’a kendini zorba bir İslam’ın temsilcisi olarak tanımlayan rejimler için de bir derstir.
DIE WELT: ONUR KIRICI Bİ DENEYİM DENEDİ
Alman Die Welt gazetesi “Gezi protestolarını ilk haber olarak verdi. Gazete haber yorumda şu görüşü savundu: “Başarılardan şımarmış Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar ilk kez kendiliğinden başlayan halk protestolarına boyun eğmek zorunda kaldı. Dindar yeni bir gençlik yaratmak istediğini söyleyen Başbakan, gençleri anlamıyor. Gelecekte kendi dindar gençliği onun davranışlarına hayranlık duyabilir, ama günümüz gençliği onun öğreti ve kısıtlamalarından bıktı.”
“Erdoğan’ın siyasi geleceği doğrudan tehlikede gibi gözükmüyor. Ancak onur kırıcı bir deneyim edindi. Alçak gönüllülüğü biraz öğrenmesi gerekiyor. Böyle bir becerisi varsa tabii. Krizi çözen ve polisin çekilmesini sağlayan Başbakan değil Cumhurbaşkanı Gül idi. Kamuoyu yoklamalarından Gül’ün Erdoğan’dan daha fazla şansı olduğu sonucu çıkarsa, partisi Gül’ü aday gösterebilir
FAZ: ÜÇ ZAFERİ SINIRSIZ HAK OLARAK ALGILADI
Almanların muhafazakar gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son seçimlerde üçüncü kez elde ettiği gösterişli başarıyı, sınırsız hak olarak algılama yanılgısına düştüğü yorumunu yaptı.
BBC: PROTESTOLAR SÜRÜYOR ABD’DAN ÇAĞRI
İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Türk protestocuların İstanbul’da gece boyu polisle zorlu bir çatışma içerisinde olduğunu yazdı. Haberde, hükümetin fazlasıyla otoriter olmasından şikayetçi protestocuların, Başbakan Erdoğan’ın muhafazakar değerlerle, laik Türkiye’de kişisel özgürlükleri kısıtlamasından korktuğu belirtildi.
ABD’den Türk hükümetine çağrı yapıldığını belirten BBC, “Pazar akşamı, Beyaz Saray tarafların yapılan açıklamada durumun sakinleştirilmesi gerektiği, masum gösterilerin demokratik ifadenin bir parçası olduğu vurgusu yapıldı. ABD daha önce de güvenlik güçlerinin ilk müdahalesini eleştirmişti” denildi.