Gıda İşletmelerindeki Mühendisler Oda Denetiminden Çıkıyor
Yeni yönetmelikle gıda işletmelerinde mühendis ve veterinerler bağlı oldukları meslek odasının denetiminden çıkıyor. Uzmanlar, insan sağlığının riske atıldığını söylüyor.
Nilay VARDAR BİA Haber Merkezi
08 Ocak 2014
Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte dün yapılan değişiklikle gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimlerin bağlı oldukları meslek odalarınca belgelendirilmeleri zorunluluğu kaldırıldı.
Hatırlanacağı gibi 2010 yılında yapılan yeni düzenleme ile 30 beygir gücü altındaki ve 10 kişiden daha az işçi çalıştıran işletmelerde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştı.
TMMOB’a bağlı ziraat, kimya, gıda mühendis odaları ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği, ortak açıklamasında, hali hazırdaki bu düzenlemeyle zaten tehlike altındaki insan sağlığı ve gıda güvenliğinin son değişiklikle daha da riske gireceğini belirterek hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
Değişikliği işverenler istedi
bianet’e konuşan TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, bu değişikliğin işverenin baskısıyla oluştuğunu belirterek kanunen verilen denetim yetkilerinin ellerinden alındığını belirtti.
“Bu değişiklik meslek odalarının mühendislerin asgari ücretini belirlemesi işverenin de bu ücretten rahatsız olması nedeniyle işverenin baskısı sonucu oluştu. Ancak sonuçları hem insan sağlığını hem de meslektaşlarımızın iş güvencesini olumsuz etkileyecek.
Sahte gıda mühendisleri davalık
“Odalar gıda işletmelerindek mühendislerin denetimini yapar. Yani odaya üye mi, diploaması sahte mi gerçek mi? Şu anda davası süren iki sahte gıda mühendisi davası var. Mesela ziraatte 12 bölüm vardır. Toprak mezunu gidip gıdada çalışamaz. Bunun gibi meslektaşlarımızın denetimleri yapıyorduk. Şimdi bu yetki elimizden alındı, güya bakanlık yapacak.
Sofraya gelmeden denetim şart
“Meslek odalarının Anayasa ve kanunlarından aldıkları mesleki denetim yetkisi ile verdiği kamusal hizmeti başka bir kurum yapamaz. Nasıl yapacak? Vatandaş Alo 174 hattını arayıp şikayet edecek. Sonra sucukta kemik unu, balda şeker çıktı diye bu ürünler teşhir edilecek. Ancak biz diyoruz ki ürün softaya gelmeden denetim olmalı. Yani meslektaşlarımız ürün piyasaya çıkmadan denetlemeli ve bundan sorumlu olmalı.
Mühendisler sömürülecek
“Başta dediğimiz gibi odalar asgari ücreti belirliyorlardı, şu anki ücret 2,900’dü. Şimdi işverenler baskıları sonucu oluşturdukları bu yönetmelik sayesinde bu işsizlik ortamında mühendisleri düşük ücret ve denetim dışı çalıştırarak sömürecekler.” (NV)