Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Hakkında
12.04.2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik ile ilgili sıkça sorulan sorular Eczaneler Birimi sayfasında yayınlanmıştır. Sıkça sorulan sorular ve cevaplarına Anasayfa/Birimler/Eczaneler ve Ecza Depoları Ruhsat Dairesi/Eczaneler Birimi/Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşılabilmektedir. Kamuoyuna önemle duyurulur.
Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
12.04.2014 tarih ve 28970 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir:
Soru 1: 31.05.2012 tarihinden sonra eczanesini kapatan eczacılar eczane açmak istediklerinde nüfus kriterine tabi olacaklar mıdır? 31.05.2012 tarihinden sonra eczanesini ilçe dışına nakil eden eczacılar nakil hakkını kullanmış sayılacak mıdır?
Cevap: Evet. 6197 sayılı Kanun’un geçici madde 3 üncü maddesinde “Bu maddenin yürürlüğe girdiği takvim yılında eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile eczacılık fakültelerinde okumakta olan ve okumaya hak kazanmış bulunanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara ve yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğuna ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu kimseler, sahip ve mesul müdürlüğünü yaptıkları eczaneleri bir sefere mahsus olmak üzere devredebilirler.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakledebilir ve devredebilir.” hükmü yer almaktadır.
Soru 2: 6197 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesinde “…bir devir ve bir nakil hakkı var” denilmektedir. Bu durumda nakil hakkını kullanan bir eczacının bir devir hakkı halen bulunmakta mıdır?
Cevap: Evet. Ancak 31.05.2012 tarihinden sonra eczanesini devreden eczacı nüfus kriterine tabi olarak eczane açabilecek ve açacağı eczanesini nüfus kriterine tabi olarak ilçe dışına nakil edebilecektir.
Soru 3: Yardımcı eczacı olma şartı hangi tarihten sonra eczacılık fakültesine kayıt yaptıran eczacılar için geçerlidir?
Cevap: 31.12.2012 tarihinden sonra eczacılık fakültesine kayıt yaptıran eczacılar için geçerlidir.
Soru 4: Nakil işlemi gerçekleştirilirken İl Sağlık Müdürlüğü tarafından meşruhat verilen yeni ruhsatname ne kadar sürede eczacıya teslim edilmelidir? Bu eczane yeni yerine nakil işlemini ne kadar sürede gerçekleştirmelidir?
Cevap: En geç 30 gün içinde eczane nakil olmalı ve ruhsatname eczacıya teslim edilmelidir. (Yönetmelik Madde-12 Düzenlenen ruhsatnameler en geç otuz gün içerisinde eczacılar tarafından mücbir sebepler haricinde teslim alınmadığı takdirde iptal edilir. Madde-19 Eczanenin naklinde, açılmaya ilişkin usûl ve esaslar uygulanır. Mevcut eczane yeni eczane için ruhsat düzenleninceye kadar eczane vasfını korur. Aynı il içindeki nakillerde yeni ruhsatname düzenlenmez ve harç ödenmez.)
Soru 5: Eczanenin birden fazla asma katı olabilir mi?
Cevap: Evet. Ancak hastaların bekleme yerleri eczanenin giriş katında bulunmalıdır. (Madde 20-6 ncı fıkra)
Soru 6: Eczanelerin laboratuvarları asma katta olabilir mi?
Cevap: Evet. Ancak eczanelerin laboratuvar kısımları, müşteriler veya hastalarla irtibat olmayacak şekilde ayrılmalıdır. Eczane laboratuvarının doğrudan dışarısı ile bağlantısı olamaz. Laboratuvarlarda şehir suyu bulunması zorunludur.
Soru 7: Eczanede bulunacak defterler nelerdir?
Cevap: Eczanelerde teftiş defteri, personel defteri ve stajyer defteri tutulur. (Madde-45)
Soru 8: Yönetmeliğin 25 inci maddesinde «Bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra açılacak ve nakil yapılacak eczanelerin isimleri, eczanenin açılacağı il veya ilçe içinde bulunan eczanelerle aynı isimlerde olamaz.» hükmü yer almaktadır. Eczane isimleri nasıl düzenlenecektir?
Cevap: 12.04.2014 tarihinden sonra açılacak veya nakil edilecek eczaneler için aynı il içinde aynı isimde eczane olmayacaktır.
Soru 9: Yönetmeliğin 49 uncu maddesinde, birden fazla eczanesi bulunan yerlerde eczacının hastalık ve sair mazeretlere istinaden talebi ile 2 yılı geçmemek üzere eczanesi kapalı tutulabilir hakkı, aynı eczacı için sadece bir kereye mi mahsustur?
Cevap: Hayır.
Soru 10: Yönetmeliğin 17 nci maddesinde «Serbest eczanelerin açılmasında bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. (2) Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) ve (B) bendinde belirtilen eczaneler ile içindeki hastaya hizmet vermek üzere üniversite hastanelerinde bulunan eczanelerin açılmasına il sağlık müdürlüğü tarafından usûlüne göre izin verilir ve bu durum Kuruma bildirilir. Bu eczanelerin bir diplomalı mesul müdür eczacının idaresinde bulunması şarttır.” hükmünde bahsi geçen üniversite hastaneleri ile vakıf üniversitelerden mi bahsedilmektedir?
Cevap: Devlet ve vakıf üniversite hastanelerinden bahsedilmektedir.
Soru 11: Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan «Vitrinlere ürün tanıtımı amacıyla levha veya ilan yapıştırılamaz» ibaresi bundan sonraki tanıtım faaliyetlerinde kozmetik ve gıda takviyesi kapsamındaki ürünler için geçerli olacak mıdır?
Cevap: Evet. Tüm ürünler için geçerli olacaktır.
Soru 12: Eczane olacak yerin yapı kullanım izin belgesi olması zorunlu mudur?
Cevap: Yönetmeliğin 20 nci maddesi 2 nci fıkrasında “Eczane olarak kullanılacak binanın yapı kullanım izin belgesi veya yapı ruhsatının bulunması gerekir. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapılmış veya ruhsatlandırılmış eczanelerde ve bunların devrinde bu madde hükmü uygulanmaz.” hükmü, 4 üncü fıkrasında ise “Serbest eczaneler halkın serbestçe girip çıkabildiği yerlerde açılır. Eczanelerin bağımsız dükkânlarda açılması ve faaliyet göstermesi, havaalanları, limanlar, otogarlar ve tren garlarında açılanların dışında cephesinin ve kapılarının belediyelere ait cadde ve sokak üzerinde bulunması zorunludur. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapılmış veya ruhsatlandırılmış
eczanelerde ve bunların devrinde bu madde hükmü uygulanmaz.” hükmü yer almaktadır. Mezkur Yönetmeliğin tanımlar bölümünde bağımsız dükkan “yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesinde dükkân veya işyeri olarak kaydedilmiş mekân” olarak tanımlanmaktadır.
Bu nedenle eczane açılışlarında ve nakillerinde mezkur Yönetmeliğe göre işlem yapılması, eczane olacak yerlerin yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesinde dükkân veya işyeri olarak kaydedilmiş olması gerekmektedir.
Ayrıca konu hakkında 28.05.2014 tarih ve 64939 sayılı İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen ve Kurumumuz web sitesinde yayınlanan Genelge mevcuttur.
Soru 13: 35 metrekareden küçük bir eczane devredilebilir mi?
Cevap: Yönetmeliğin 20 nci maddesinde «Eczane olacak yerlerin bodrum, asma katları, varsa merdiven boşlukları, merdiven altı kısımları, kolonları, ara duvarları hariç, lavabo ve tuvalet alanı dâhil olmak üzere asgari 35 metrekare olması; Kanunun 14 üncü maddesinin (A) ve (B) bentlerine göre açılacak eczanelerin depo hariç asgari 20 metrekare olması şarttır. Bu Yönetmeliğin yayımlanmasından önce ruhsat almış eczanelerin devredilmesi hâlinde bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir metrekare kısıtlaması uygulanmaz. Ancak mevcut eczanenin başka bir yere naklinde yukarıdaki hükümlere göre işlem yapılır.» hükmü yer almaktadır.
Bu nedenle 35 metrekareden küçük bir eczane 12.04.2014 tarihinden sonra devredilmediyse bir defaya mahsus olmak üzere devredilebilir.
Soru 14: 6197 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesi doğrultusunda nüfus kriterine tabi olmaksızın eczane açma hakkı olan eczacılar 31.05.2012 tarihinden sonra eczane devir almaları durumunda Kanun’da tanımlanan nüfus kriterine tabi olmaksızın eczane açma hakkını kullanmış sayılırlar mı?
Cevap: Evet.
http://www.titck.gov.tr/UnitsPageDescription.aspx?BirimId=pEbyXFaCOSI=&KonuId=a/0Tp/ovYIU=
7215 Toplam okunma 5 Bugün okunma