Sağlık adı altında soyuluyoruz
ÖZGÜR GÜNDEM – 10 OCAK 2015
Sağlık tamamen paralı hale geldi. SES eşbaşkanları, bir yandan sadaka kültürünün yaygınlaştırıldığını diğer yandan kırk çeşit katkı- katılım paylarıyla halkın soyguna uğradığını dile getirdi. Sağlıkta kesilen paralar ise telefon faturasına yansıtılıyor
AKP hükümetinin 2015 yılı için bütçeden sağlık alanına ayırdığı pay 20 milyar 214 milyon TL’de kaldı. Geçtiğimiz yıla oranla bu rakam 2 milyar kadar artış sağlasa da sağlığa ayrılan bütçenin yarısı özel hastaneler ve ilaç tekellerine ayrılıyor. Bu durum haliyle önceki dönemlerde olduğu gibi “paran kadar sağlık” anlayışı oluyor.
Sağlığa ayrılan 2015 bütçesi, anadilde, nitelikli ve eşit sağlık hizmeti ile sağlık alanında yaşanan pek çok sorunu dile getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanları Gönül Erden ve İbrahim Kara, hükümetin sağlık politikasının iflas ettiğini belirtti.
Özel hastanelere kaynak
Hükümetin açıkladığı orta vadeli programı değerlendiren Eşbaşkan Kara, 2015 yılında halkın cebinden sağlığa ayrılan payın artacağını belirtti. Eşbaşkan Erden de sağlığa ayrılan payın büyük bir bölümünün özel sağlık kuruluşları ile ilaç tekellerine gittiğini söyledi. Erden, hükümetin sosyal hizmetler kapsamında hasta ve yaşlı bakımlarına verilen maaşlarla bağımlılık kültürünü oluşturduğunu belirtti. İbrahim Kara, şuanda 4 milyon insanın, sosyal güvenlik olanağından yararlanmadığının bilgisini verirken; Erden, SGK primlerinin dışında yurttaştan ekstra 14 kalemden katkı katılım paylarının alındığını belirtti: “Telefonla randevu almaktan eczaneden ilaç almaya kadar 14 ayrı kalemde katkı katılım payları alıyorlar. Bu da yetmiyor. Bir sonraki aşaması tamamen özelleştirilmesi ve sağlığın ücretli hale getirilmesidir.”
Tüccar mantığı
Kampus hastaneler politikasını da eleştiren Erden, Sağlık Bakanlığı “Biz kampus hastaneleri kuracağız, 49 yıllığına taahhütle kiralanıyor. Ve yüzde 70 hasta garantisi veriyor. Bu ne demek? Ben bu kadar insanı hastalandırıp hastaneye getireceğim ve sen para kazanacaksın diyor” diye konuştu. Eşbaşkan Kara da “AKP’nin sağlık alanındaki uygulamaları oy olarak AKP’ye geri döndü. Çünkü AKP, görünen bir vitrin yarattı” diye eleştirdi.
Fatura telefona
Telefonla hastanelerde alınan randevunun paralı olduğuna dikkat çeken Kara, “Telefonla arayıp randevu alıyorsunuz ama 4 TL para ödüyorsunuz. Telefon faturanıza yansıyor bu. Üstelik toplum bunu bilmiyor büyük oranda. Süslü cümlelerle topluma değer verildiği hissi yaratılıyor, özünde olmayan biçimde. Aile hekiminde 3 lira. Acilde yeşil alanda 5 lira. Poliklinikte devlet hastanesinde 8, üniversite hastanesine gittiğinde 15 lira kesiliyor. Elden vezneye ödeme yapılmadığı için kimse farkında değil. Maaşından kesiliyor. Özel hastaneye gittiğinde SGK ile anlaşmalı hastanelerde yüzde 200 fark ödüyorsun. Bunun farkında değil kimse. 10 lira muayene parası alınıyor ve bunun bir de vergilerle kesileni yar. Eczaneye gidiyorsun ilaç farkı alıyor. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir sonraki aşamasında uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkları güvence kapsamından çıkarmayı düşünüyorlar” dedi. Eşbaşkanlar ayrıca sağlık emekçileri üzerindeki artan şiddet vakalarının da hükümet politikalarından kaynaklı olduğunu vurguladı.
ANKARA/ ANF