Türkiye’de 120 bin kişi ağrı kesiciden zehirlendi
STAR, 20 Ocak 2015
Bilinçsiz ilaç kullanımının bilançosu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın 2014 raporunda 120 bin kişinin ağrı kesiciler, grip ilaçları ve antibiyotiklerden zehirlendiği kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne (UZEM) yapılan başvurularda zehirlenme rakamları belli oldu. 7/24 hizmet veren “114” no’lu hatta 2014 yılında 173 bin 810 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 119 bin 260’ını zehirlenme vakaları, 36 bin 638’ini bilgi ve diğer konular ile ilgili bilgi başvuruları oluşturdu.
Yüzde 37’si kazara
Zehirlenme nedenlerinin başında kaza ile zehirlenmeler geliyor. Vakaların yüzde 37.82’si kaza, yüzde 0.17’si iyatrojenik (ilacın hastada oluşturduğu yan etki), yüzde 0.03’ü mesleki, yüzde 0.02’si çevresel, yüzde 2.30’u yanlış kullanıma bağlı olarak gerçekleşti. En sık karşılaşılan zehirlenme ajanları beşeri ilaçlar. Evde kullanılan ve/veya mesleki kullanımı olan kimyasallarla zehirlenmelere de yüksek oranda rastlanıyor. İlaçla zehirlenmelerde ağrı kesiciler ilk sırada yer aldı. Soğuk algınlığı ilaçları, antibiyotikler, kalp ve tansiyon ilaçları da zehirlenmelere neden oldu. Bölgelere göre UZEM’e yapılan en çok başvuru ile Marmara Bölgesi ilk sırada yer alırken bunu İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve son olarak da Doğu Anadolu Bölgesi izledi.
Her zehrin panzehiri yok!
Zehirlenme vakalarını değerlendiren Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, “UZEM’de özellikle gebe kadınların zehirlenmelerinde uygulanan özel bir hizmet veriliyor” dedi. Her zehirlenme ajanına ait panzehir bulunmadığını ifade eden Nacar şöyle devam etti: “Gerekli görülen durumlarda panzehir temin ediliyor. 15 Bölge stok merkezi, 112 Komuta Merkezleri ve gerektiği durumlarda hava ambulansı kullanılarak panzehirler ihtiyaç olan merkezlere ulaştırılmaktadır.”
Ahmet Fatih Erturan