VATAN, 27 Ocak 2015
2013 yılında en çok satılan ilk 20 ilacın yüzde 84.64’ünü SGK, yüzde 1.18’ini özel sigorta karşılarken, yüzde 14.17’sini ise elden satışlar oluşturuyor
Eczane dışı kaynaklardan ilaç temini, güvenli ilaç tedarik zincirinin kırılmasına yol açıyor. Bireylerin eczane dışı kaynaklardan ilaç almaları halinde dolandırıcılığa açık hale geldikleri konusunda bilinçlendirilmeleri gerekiyor”
110 milyon TL’lik ‘baş ağrısı’
Ağrısı olan doktora değil de eczaneye gidince, elden ilaç satışı 30 milyon kutuyu aştı. En çok ağrı kesici alınırken, fatura 110 milyon TL olduTürk halkı reçetesiz olarak cebinden en çok ağrı kesici, antibiyotik ve doğum kontrol (hormon) haplarına para harcıyor. En çok satın alınan 20 ilacı kapsayan Sağlık Bakanlığının Türkiye İlaç Gözlem Raporu’na göre, bir yılda yaklaşık 110 milyon liralık 30.4 milyon kutu ilacı vatandaş kendi kendine aldı. Rapora göre, 2013 yılında en çok satılan ilk 20 ilacın yüzde 84.64’ünü SGK, yüzde 1.18’ini özel sigorta karşılarken, yüzde 14.17’sini ise elden satışlar oluşturuyor. SGK, 125.3 milyon kutu karşılığında 787.1 milyon lira ödeme yaparken, özel sigortalar ise 2 milyon kutu karşılığında 14.1 milyon lira ödeme yaptı. Elden satılan ilaçlar 30.4 milyon kutuya, vatandaşın bu ilaçlara ödediği para ise 109.8 milyon liraya kadar yükseldi.Ağrı kesici ilk sırada
Elden satılan ilaçların miktarı da her geçen gün yükseliyor.
Rapora göre, 2013 yılında elden satışlarda kutu bazında yüzde 34, değer bazında ise yüzde 44.7 artış yaşandı. Türkiye’de en çok satılan ilaçların ağırlığında ‘Antiinflamatuvarlar ve Antiromatik Ürünler’ adı verilen ilaçlar yer alıyor. Toplam kutu satışlarında üçüncü sırada yer alan Analjezikler (ağrı kesici) elden satışta birinci sırada yer alıyor. Elden satın alınan ilk 20 ilacın dağılımına bakıldığında, en çok ağrı kesiciler dikkat çekiyor. Listenin ilk sıralarında ağrı kesiciler ve antibiyotikler yer alırken soğuk algınlığına yönelik ilaçlar da ağırlıkta bulunuyor. Kas gevşeticilerin de yer aldığı listede tek bir doğum kontrol hapı bulunuyor.
Sahte ilaca dikkat
RAPORDA sahte ilaçlar konusunda tüketiciye uyarılar da yer alıyor. Dünyada 32 milyar dolar olduğu tahmin edilen kaçak ilaçta 2005’ten beri ele geçirilen ilaçlarda yüzde 400 artış yaşandı. Raporda, “Eczane dışı kaynaklardan ilaç temini, güvenli ilaç tedarik zincirinin kırılmasına yol açıyor. Bireylerin eczane dışı kaynaklardan ilaç almaları halinde dolandırıcılığa açık hale geldikleri konusunda bilinçlendirilmeleri gerekiyor” denildi.
1793 Toplam okunma 1 Bugün okunma