Katliamın 1.yılında Soma: Öfke, acı ve isyan
13 Mayıs 2015, sendika.org
Katliamının 1. yılında Soma’ya acı, öfke ve isyan hakim. Madenci aileleri ve maden işçileri bir yıl sonra yaşadıklarını anlatmakla yetinmiyor, sorumlulardan, AKP iktidarından hesap soruyor. Somalılar bugün yine sokakta gerçek sorumluların hesap vermesini, madenlerde çalışma koşullarının düzenlenmesini, işsiz bırakılan madencilere güvenceli iş istiyor…
Soma’nın 1 yılı: Katliamdan bugüne neler yaşandı?
DİSK-KESK-TMMOB-TTB, Soma maden katliamının yıldönümü dolayısıyla 13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini anmak ve artık katliama dönüşen iş cinayetlerine dikkat çekmek için Soma’da saat 12’de Madenci Anıtı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından mezarlık ziyareti yapıldı. Aynı sıralarda mezarlıkta konuşma yapan Manisa Valisi halk tarafından protesto edildi. Emek ve meslek örgütleri, kitle örgütleri ailelerle birlikte katliamın gerçekleştiği Eynez Ocağı’na gitti. Ocak önünde otobüsleri durduruldu. Engelleme aşıldı, ocak önünde güvenlikler basına saldırmaya çalıştı. Burada bir maden işçisi heyet adına konuşma yaparak “AKP’nin katliam getiren politikalarına karşı direneceğiz” dedi. 13 Mayıs’ta yaşamını yitiren birçok madencinin yaşadığı Kınık’ta da bir yürüyüş düzenlendi. Gün bitiminde ise saat 20.00’da Madenci Anıtı’nda buluşanlar Hükümet Konağına yürüdü.
Türkiye Soma için sokağa çıkıyor: İl il eylem programı
20.38 Soma halkının alkışlarıyla Hükümet Konağı önüne gelen kitle, 301 işçinin anısına alana karanfiller bıraktı.
20.29 Kitle, geçen sene Erdoğan’ın sığındığı marketin önünden geçerken “Kaza değil katliam sorumlusu Erdoğan” sloganı attı.
20. 25 “Susma, haykır Soma katliamdır!” Somalı yurttaşlar pencere ve balkonlarından alkışlarıyla yürüyüşe destek veriyor.
20.22 Soma halkı “Hırsız, katil AKP” sloganıyla Hükümet Konağı önüne yürüyor.
20.20 Soma’da Heykel Anıtı önünde toplanan kitle Hükümet Konağı önüne yürüyor.
18.00 Kınık’ta yapılan yürüyüş Meydan’da bitirildi.
17.45 Madencilerin yoğun olarak yaşadığı Kınık’ta yürüyüş başladı. Kınık’ta madenci yakınları “İşçi düşmanı, faşist AKP” sloganı ile yürüyor. Yürüyüşün en önünde kadınlar var. Kınık içinde süren yürüyüşte “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” sloganı da sıklıkla atılıyor.
15.38 Konfederasyonlar adına KESK Eş Başkanı Lami Özgen Eynez Ocağı önünde konuşuyor. Ocak girişine jandarma getirildi. Lami Özgen, “Bu katliamın gerçek failleri dışardadır” dedi ve basını engellemeye çalışan güvenlikleri ve onlardan sorumlu olanları kınadı.
15.24 Eynez ocağı girişinde basının çekim yapması güvenlikler tarafından engellenmek istenince içinde maden işçilerinin de olduğu grup “Kaza değil cinayet, Soma’yı unutma’ pankartı açarak slogan atmaya başladı. Güvenlikler Hayat.Tv, Kanal D ve Fox muhabirlerine saldırı oldu. Güvenliğin saldırı girişimi boşa çıkarıldı. Maden işçisi Mehmet burada heyet adına yaptığı açıklamada “AKP’nin katliam getiren politikalarına karşı direneceklerini söyledi”
15.00 Heyetin ısrarları sonucu güvenlikler engeli kaldırmak zorunda kaldı. otobüsler ocak sahası içine doğru ilerliyor.
14.58 Basın açıklaması yapmak üzere katliamın yaşandığı Eynez Ocağı’na giden emek ve meslek örgütlerinin madenci yakınları ve maden işçileri ile birlikte içinde oldukları otobüsler güvenlikler tarafından engellendi. Güvenlik görevlileri ocağa giriş yapamayacaklarını söyledi.
13.30 Emek ve meslek örgütleri heyeti mezarlığa giderek, ailelerle birlikte mezarlara karanfil bıraktı.
13.16 Mezarlıkta devlet erkanı ve protokol için kurulan taziye çadırlarında korumalarla çevrili bir biçimde konuşma yapan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, ekonomik veriler sıralayıp “Burayı kalkındıracağız” deyince madenci yakınları ve maden işçileri tarafından yuhalandı. Madenci yakınlarının “Siyasetinizi de sizi de istemiyoruz” diye bağırdığı vali, konuşmasını kısa kesmek zorunda kaldı. Vali Bektaş, protestolara rağmen mezarlığa giderek karanfil bıraktı. Vali Bektaş’tan önce AKP Manisa Milletvekili Recai Berber de protesto edilmişti.
12.30 Açıklama sona erdi, anma için mezarlığa gidilecek, katliamın gerçekleştiği 15:15’te de Eynez ocağı önüne gidilerek bir açıklama gerçekleştirilecek.
12.12 Kani Beko DİSK, KESK, TTB ve TMMOB adına ortak basın açıklamasını okuyor:
Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan facianın bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödövans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, kölece çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır. Türkiye’de özellikle AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretim, teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzman bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır… İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir an önce oluşturulmuştur.
Emekçilerin güvencesiz ve kayıtdışı çalıştırılması engellenmelidir.
Sendikalaşmanın önündeki ILO standartları ile çelişen engellemeler kaldırılmalıdır.
İŞçi sağlığı ve iş güvenliği kavramları ile temelden çelişen ve özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemine son verilmelidir.
Onlar işçinin değil, halkın değil bir avuç kan emicinin hükümeti oldular. Soma’yı polisiyle, jandarmasıyla, tomasıyla kuşattılar. Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. Kader değil katliamdır. Bu ülkede adaletli bir yargı varsa, Enerji ve Çalışma Bakanları, TKİ müdürü Akhisar’da Soma Davası’nda yargılanmalıdır. Bu ülkede işçilerin, iş cinayetlerine kurban olmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak Mart ayında “Kader değil, fıtrat değil, kaza değil cinayet” başlığı ile bir imza kampanyası başlattık. İmza kampanyası ile dile getirdiğimiz talepler 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşa yeni Meclis’e taşıyacağız.
16 Mayıs’ta Soma’da alanlarda olacağız, katliamın hesabını sormaya devam edeceğiz.
12.06 Saygı duruşunun ardından açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko “Katliamın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen katledilen madenci ailelerimize ve işçilerimize verilen sözler tutulmadı” dedi. Açıklama devam ediyor.
12.04 DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin yürüyüşü Madenci Anıtı’nda son buldu. Anıta karanfiller bırakılmasının ardından maden işçileri için saygı duruşu yapılıyor.
11.54 DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri basın açıklaması için Soma Madenci Anıtı’na yürüyor. Önce DİSK Dev-Maden Sen temsilciliği önünde bir araya gelen kurum temsilcileri buradan Soma Eğitim-Sen önüne geçti. Burada bir araya gelenler “Soma’yı unutma unutturma” sloganları ile madenci anıtına geçti.
11.40 Sabah saatlerinde Soma’da yaşlı bir yurttaşın taşıdığı “Çığlıklara kulak verin işsiz ve açız” yazılı döviz polis tarafından alındı. Sendika.Org muhabiri dövizi elinden alınan yurttaşla konuştu. Dövizi taşıyan yurttaş, Samsun’dan Soma’nın acısını paylaşmak için buraya geldiğini, ancak polislerin ‘tehlikeli’ diyerek dövizini elinden aldığını söyledi. “Neresi tehlikeli” diye sorduğunda ise polislerin “Niye açız yazdın” dediğini ifade etti.
11. 36 Madenci Anıtı önünde ilk açıklamayı Maden Mühendisleri Odası yaptı: “Facianın sorumlusu ocaklara taşeronu sokan, bu işin fıtratında var diyen iktidardır.”
11.30 Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Soma Kaymakamlığı insan taşıyarak bir tören yapıyor. Törende madenciler için Kuran okutulacak. ‘Fıtrattır’ diyerek hesap sorulmasının önüne geçmeye çalışanlar 1. yılda da dinsel söylemlerle acıyı ve öfkeyi yatıştırmaya çalışıyor. Katliamda sermaye ve iktidarla olan ilişkileri deşifre olan Maden-İş Sendikası da Kuran okutarak işçileri “anıyor”. Soma Meydanı’nda kaymakamlık ve sendika mevlit okutuyor. Zonguldak’tan gelenler dışında dinleyen yok!
10.00 Sabah saatlerinden itibaren mezarlık ziyaretleri başladı. Aileler hem acılarını paylaşıyor hem de tutulmayan sözlere, hala adaletin sağlanmamasına isyan ediyor.
Sendika.Org
http://www.sendika.org/2015/